Tijdens jouw vakantie naar Antalya zul je veel plaatsen tegen komen met leuk winkels, bazaars en straten volledig in het teken van lokale ambachts- en modeartikelen. Natuurlijk is dat ook niet zo gek, met meer dan 15 miljoen toeristen elk jaar, is Antalya het aan haar stand verplicht om de winkelmogelijkheden zo goed mogelijk aan te bieden. Hou jij nog wat plaatjes vrij in jouw koffer voor de terug weg? Om je te helpen, hebben wij nu deze complete gids voor shoppen in Antalya gemaakt. Op deze pagina lees je alles over winkelcentra, de bazaars, souvenirs en meer algemene info over shoppen in Antalya.

De beste plekken om te winkelen

Openingstijden van de winkels in Antalya

In Antalya zijn winkels over het algemeen zeven dagen per week geopend, dus ook op zondag. Supermarkten gaan meestal om 09.00 open, andere soort winkels om 10.00. Supermarkten sluiten in het hoogseizoen vaak pas om 21.00, soms zelfs 22.00. Wees niet verbaast als andere soort winkels pas rond middernacht de boel afsluiten. Er is namelijk geen wet op het sluiten van winkels, dus winkeliers mogen de tijden en de dagen echt volledig zelf bepalen. Overheidskantoren en banken zijn echter op zaterdag en zondag gesloten en hou er rekening mee dat deze ook dicht zijn tijdens de lunchpauze.

Betalen in Turkije, geld wisselen en pinnen

De munteenheid van Turkije is de Turkse Lira. Het wordt aanbevolen om contant euro’s mee te nemen vanuit Nederland en ze vervolgens om te wisselen in Turkije. Ook kun je uiteraard betalen met jouw creditcard of pinpas. Ondanks dat steeds minder contant geld nodig is in Turkije, heb je nog wel kleine winkels en markten of bazaars in Antalya waar je alleen maar met contant geld kan betalen. Zorg dus altijd dat je in ieder geval iets van contant geld bij je hebt.

1. Geld wisselen in Turkije

Geldwisselkantoren bevinden zich eigenlijk in alle kustplaatsen waar er maar een beetje toerisme is. Sommige hotels, restaurants en winkels accepteren ook euro's, maar wij raden altijd aan om in lira te betalen. Ook is het niet verstandig om euro's te wisselen ergens anders dan officiële geldwisselkantoren of banken.

2. Geld pinnen in Turkije

Turkse geldautomaten rekenen tegenwoordig een opnamevergoeding van enkele procenten. Ook jouw Nederlandse bank heft een bepaald percentage, dit verschilt per bank. Het wordt verder geadviseerd om te pinnen bij een bank met een vestiging erachter. Mocht bijvoorbeeld dan jouw pasje worden ingeslikt of er is wat mis gegaan met de transactie, dan kun je naar binnenlopen om met een medewerker te praten. Pin altijd in Turkse Lira, want voor het pinnnen van euro's worden er ook weer extra kosten in rekening gebracht.

3. Betalen met creditcards

Visa en Mastercard creditcards worden geaccepteerd door de meeste restaurants, hotels en winkels in Turkije. Gebruik altijd de Turkse Lira als transactievaluta. Anders kunnen er extra kosten zijn. De wisselkoers van Visa en Mastercard is bijna altijd goedkoper dan de koers van winkels.

Tips voor afdingen op de bazaar

In Europa zijn wij dit niet gewend, maar op veel plaatsen in Turkije is het gebruikelijk om af te dingen. Zelfs de koper hebben plezier in het afdingen. Je kan, als je er echt goed in bent, 20-30% minder betalen dan wat in eerste instantie de prijs was. Wees dus vooral niet verlegen en voel je ook niet opgelaten. Hou voor jezelf een bedrag in gedachte wat je graag voor het product wil betalen, vaak kom je wel ergens in het midden uit.

Uiteraard is het niet overal normaal om te onderhandelen over de prijs. In de winkelcentra, supermarkten en grotere winkels staan gewoon prijzen op de artikelen. Maar als je een bazaar bezoekt, moet je zeker je geluk beproeven. Winkeliers zullen je meestal een lekker kopje thee aanbieden, want onderhandelen onder het genot van een lekker drankje is altijd beter!

Namaakartikelen op de bazaar

Turkije loopt ver vooruit op het gebied van namaakartikelen. Bijna alle artikelen van wereldberoemde merken, van kleding tot parfum, worden perfect nagemaakt en goedkoop aangeboden. Dit kom ej voornamelijk tegen op de bazaars. Daarnaast bieden ook fysieke winkels deze nepartikelen aan. Vooral tassen, sportkleding en schoenen zijn populair onder toeristen.

Je kan de replica’s gemakkelijk herkennen aan de prijs. Uiteraard is het niet verboden om de goederen te kopen, maar het importeren van grote hoeveelheden naar Nederland is verboden. Vaak wordt het meebrengen voor eigen gebruik gedoogd. Haal in ieder geval wel de kaartjes van jouw nieuwe aankopen voor je ze in de koffer stopt. Mocht de douane twijfelen, dan loop je bij aankomst in Nederland het risico dat je alsnog een boete moet betalen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER