Het Burdurmeer is een tektonisch meer gelegen tussen de provincies Isparta en Burdur in het zuidwesten van Turkije. Het ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf het centrum van Antalya. Burdur Lake is een van de belangrijkste wetlands op de vogeltrekroute Eurazië naar Afrika. Het is dus een belangrijk leefgebied voor veel vogelsoorten. Ben je een echte natuurliefhebber, kies dan voor een dagtrip vanuit Antalya naar Lake Burdur. In dit artikel vind je alle belangrijke informatie, hoe je er kunt komen, kenmerken van het meer en andere nuttige tips.

Wat kun je doen bij Burdur Lake

Burdur Lake is een van de grootste en diepste meren in Turkije. Het is gelegen in het Lake District Regio in het zuidwesten van Anatolië. Het meer wordt gevoed door verschillende rivieren, waaronder de Erenstroom vanuit het westen en de rivieren Çukuhamam en Çerçin vanuit het oosten. Burdur Lake is het grootste meer in deze regio. Ongeveer een derde van de watervogels in Turkije leeft in dit gebied. Trekvogels komen van heel ver naar het meer, omdat het in de winter niet bevriest.

Burdur Lake wordt beschermd door de Ramsar Conventie vanwege haar internationale belang als een plaats die veel bezocht wordt door trekvogels. Volgens onderzoek zijn er meer dan 210 vogelsoorten rondom het meer.

Vogelsoorten in Burdur Lake

Een van de vogelsoorten die rond het meer broedt is de wereldwijd bedreigde Witstaart (Oxyura leucocephala).

Ook de Euraziatische Wintertaling (Anas crecca), Euraziatische Wigeon (Anas penelope), Gewone Pochard (Aythya ferina), Toendra zwaan (Cygnus columbianus), Euraziatische Meerkoet (Fulica atra), Red-Crested Pochard (Netta rufina) en de Fuut (Podiceps nigricolis) brengen het winterseizoen door in het veld.

De Tawny Pipit (Anthus campestris), Euraziatische wulp (Burchinus oedicnemus), Langpootbuizerd (Buteo rufinus), Witte ooievaar (Cicconia cicconia), Grote Witte Pelikaan (Pelecanus onocrotalus), Grote Flamingo (Phoenicopterus roseus), Lepelaar (Platalea leucorodia) en de Spur-Winged Lapwing (Vanellus spinosus) zijn ook enkele van de vogelsoorten die in het gebied broeden.

Het Burdur Dikkuyruk (Whitetail) Festival en Lake Burdur Festival worden georganiseerd door de gemeente Burdur om de vogelsoorten die rond Lake Burdur leven te herkennen en het belang van het meer te benadrukken.

Lysinia Ruïnes

Op het noordelijke deel van het meer kunt je de Hellenistische ruïnes van de oude stad Lysinië zien. De ruïnes van de stad liggen op een heuvel aan de westkant van Lake Burdur. Verschillende terrassen en de basis van een standbeeld van de Romeinse keizer Hadrianus werden hier gevonden. Er zijn geen overblijfselen van een stadsmuur. Keramiek en architectonische onderdelen werden gevonden aan de voet van de heuvel.

Lake Salda

Onderweg naar Burdur Lake kun je ook een stop maken bij Lake Salda. Dit ligt op ongeveer een uur rijden van Antalya. Lake Salda ligt in de Turkse provincie Burdur, aan de voet van de berg Esler. Het witste strand en water met een ongewone felblauwe kleur hebben er voor gezorgd dat dit meer de Turkse Malediven wordt genoemd. En hoewel het zand bij nader inzien helemaal geen zand blijkt te zijn, maar minerale afzettingen, blijft het water verbazen met zijn heldere fascinerende kleuren. Lees meer..

Lake Salda

Manieren om naar Lake Burdur te reizen

Burdur Lake ligt tussen de provincies Isparta en Burdur. Om het Burdur-meer te bereiken, moet je met een privévoertuig of -bus naar de provincie Burdur gaan. Dit ligt op 148 km van het centrum van Antalya.

Om een auto te huren, lees onze complete gids over het huren van een auto in Turkije.

De geschiedenis van Burdur Lake

Vroeger heette het meer Ascania. In de afgelopen 50 jaar heeft het Burdur Lake meer dan een derde van haar watervoorziening verloren en loopt het ernstig gevaar om uit te drogen. In de oudheid was het meer een grote watermassa met een diepte van 200 meter, maar tegenwoordig is de gemiddelde diepte maar 8 meter. Met de opwarming van de aarde, hogere verdampingssnelheden als gevolg van klimaatveranderingen en minder regenval is het waterniveau gedaald tot wat het nu is.

Dit is gevaarlijk, want Burdur Lake is van internationale belang omdat het endemische vissen, zoöplankton en plantensoorten herbergt. Ook is het een broed- en overwinteringsgebied voor vogel. Als dat verloren gaat, gaat er ook een hele hoop dierlijk leven verloren. Daarom werd het gebied in 1998 dan ook uitgeroepen tot beschermd gebied. 

Bovendien hebben de stedelijke gebieden van het stadscentrum van Burdur en sommige nederzettingen zoals Hacilar en Kuruçay rond het meer en hun omgeving de status van archeologische vindplaatsen. 

Contact

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER