Welke periode kun je het beste voor vakantie naar Turkije? Wanneer valt er de meeste regen en kun je ook op wintersport naar Turkije? Check hier het weer & klimaat in Turkije.

Klimaat Turkije

Klimaattypen in Turkije

Turkije is een enorm land. Het is dan ook niet gek dat het land twee verschillende klimaattypen kent. De kustgebieden hebben een gematigd klimaat, dit betekent dat je hier warme zomers en zachte winters hebt. Het binnenland heeft echter een landklimaat, waardoor de verschillen in seizoenen een stuk groter zijn. De zomers kunnen bloedheet zijn, terwijl de winters heel koud zijn. In de winter valt er in het binnenland daarom ook vaak sneeuw.

Hoe verder je richting het oosten gaat, hoe groter het verschil is tussen de zomer en de winter. In Oost-Turkije kan het in de zomer wel meer dan 45 graden worden en kan het in de winter meer dan 10 graden vriezen. Bizar, he?

Het gebied aan de Zwarte Zee, het noorden van Turkije, heeft dan weer een zeer gematigd klimaat, waardoor er hier veel meer regen valt dan in de rest van Turkije.

Seizoenen in Turkije

Net als Nederland, heeft Turkije vier seizoenen. Aan de kust zijn deze verschillen een stuk kleiner dan in het binnenland. Ook in de winter kun je namelijk aan zuidkust periodes hebben van 20+ graden. Over het algemeen is het weer aan de zuidkust het lekkerst tussen mei en september. Daarna zakken ook daar de temperaturen en kan er behoorlijk wat neerslag vallen.

De winters in Oost-Turkije zijn vanaf oktober heel erg koud. Pas vanaf mei beginnen de temperaturen weer een beetje op te lopen, maar de lente duurt niet heel erg lang. Al snel bereiken hoge temperaturen de regio, waardoor het snikheet wordt.

Weer Turkije

Welke periode kun je Turkije het beste bezoeken?

De zuidkust

Antalya en de gehele zuidkust wordt gekenmerkt door milde, natte winters en zeer warme, relatief droge zomers. In januari is het in Antalya overdag zo’n 15 graden. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 10 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 29 graden en minima rond de 22 graden. In Antalya vallen de grootste neerslaghoeveelheden in de maanden januari (277 mm) en december (234 mm).

Beste reisperiode:

Zonvakantie: Mei t/m september
Citytrip: April/mei & september/oktober
Overwinteren: Ja, maar hou rekening met regen

Alles over overwinteren in Turkije

Actuele weersverwachting

Zwarte Zee regio

De Zwarte Zee regio in Turkije wordt gekenmerkt door frisse, relatief natte winters en warme, relatief natte zomers. In januari is het in daar overdag zo’n 10 graden. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 6 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 24 graden en minima rond de 19 graden. In het noorden valt de grootste neerslaghoeveelheden in de maanden oktober (219 mm) en september (186 mm).

Beste reisperiode:

De meeste toeristen zullen de gebieden rondom de Zwarte Zee bezoeken in de zomer. Dit komt vanwege het heerlijke koele klimaat in deze regio, zeker als je het vergelijkt met andere regio’s in Turkije. Als je de Zwarte Zee regio in de herfst of de winter wil bezoeken, dan kun je te maken met hevige regenval. Controleer dan ook altijd van te voren de weersvoorspelling.

Actuele weersverwachting

De westkust

De Turkse westkust kan je onderverdelen in twee gedeeltes: het noordelijke gedeelte en het westelijke gedeelte. Bij de zuidelijke westkust moet je denken aan Bodrum en Kusadasi. Wil je het iets frisser houden, dan kun je beter de kant op van Izmir en Cesme. Over het algemeen wordt de westkust gekenmerkt door frisse, relatief natte winters en zeer warme, relatief droge zomers. In januari is het in Izmir overdag zo’n 13 graden. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 7 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 30 graden en minima rond de 21 graden. In Izmir vallen de grootste neerslaghoeveelheden in de maanden januari (160 mm) en december (107 mm).

Beste reisperiode:

De westkust is vooral populair rondom de zomermaanden. In de winter valt er relatief veel regen, veel meer dan aan de zuidkust. Daarom is dit gedeelte van Turkije ook veel minder geschikt om te overwinteren. Wil je echter bijvoorbeeld graag meer van de westkust zien en er echt op uitgaan, dan kunnen de echte zomermaanden al snel veel te warm zijn. Dan is het voor- en najaar weer veel geschikter.

Actuele weersverwachting

Istanbul

Istanbul wordt gekenmerkt door frisse, relatief natte winters en warme, relatief droge zomers. In januari is het in Istanbul overdag zo’n 9 graden. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 5 graden. Middagtemperaturen liggen in juni rond de 26 graden en minima rond de 20 graden. In Istanbul vallen de grootste neerslaghoeveelheden in de maanden januari (103 mm) en december (89 mm).

Beste reisperiode:

Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen Istanbul. Eigenlijk kun je Istanbul op elk moment van het jaar bezoeken. De echte zomermaanden kunnen wel behoorlijk warm aanvoelen, maar over het algemeen is ook dat nog redelijk te doen. Er valt in de winter ook best wel wat neerslag, dus als je daar rekening mee houdt, is dat ook geen probleem. Als je zelfs geluk hebt valt er misschien wel wat sneeuw, dat maakt een citytrip naar Istanbul een stuk magischer!

Actuele weersverwachting

Wintervakantie

Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar Turkije is een uitstekende keuze voor een wintervakantie. Behalve aan de kust, kan er in het hele land sneeuw vallen. De bekendste skiresorts in Turkije bevinden zich in het midden en oosten van het land. Bursa, Erzurum en Kars hebben uitstekende faciliteiten voor een heerlijke skivakantie.

Beste reisperiode:

De winter in Turkije duurt van november tot maart, waarbij januari en februari de beste maanden zijn voor een echte wintervakantie. Dit zijn de maanden waar de meeste sneeuw valt en de temperaturen het laagst zijn.

Actuele weersverwachting

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER