Als je in Turkije gaat wonen, zul je ook een Turkse bankrekening moeten hebben. Het is misschien fijn om te weten dat het openen van een bankrekening in Turkije helemaal niet moeilijk is. Je kunt in Turkije kiezen uit particuliere, islamitische of staatsbanken. Je leest hieronder welke documenten je nodig hebt en welke bank bij jou past.

Waarom een bankrekening openen?

Er zijn verschillende redenen en voordelen om een bankrekening te openen in Turkije. Enkele voordelen zijn:

  1. Gemak van het beheren van financiën: Met een lokale bankrekening kun je je financiën beter beheren. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om dagelijkse transacties af te handelen, salarisbetalingen te ontvangen en doorlopende opdrachten in te stellen voor huur of energierekeningen.
  2. Toegang tot internetbankieren: De meeste Turkse banken bieden online bankdiensten aan die je kan gebruiken om je geld gemakkelijk te beheren. Met deze services kun je doorgaans met slechts een paar klikken je saldo bekijken, geld overmaken en rekeningen betalen.
  3. Betalingen vergemakkelijken: Het hebben van een lokale bankrekening vereenvoudigt het proces van het doen van betalingen voor verschillende uitgaven, zoals huur, nutsvoorzieningen en andere rekeningen. Hiervoor is eigenlijk altijd een binnenlandse bankrekening nodig.

De documenten die je nodig hebt voor het openen van een bankrekening in Turkije:

Voordat je een bankrekening gaat openen, is het wel handig om te weten wat de vereiste zijn en welke documenten je dus nodig hebt:

  1. Geldig paspoort: Een geldig paspoort is vereist als legitimatiebewijs. Vaak zal de bank hier ook kopieën van maken.
  2. Verblijfsvergunning: Je moet in het bezit zijn van een geldig verblijfsvergunning, zoals een werkvergunning of een ikamet.
  3. Bewijs van adres: Sommige banken kunnen vragen om een bewijs van adres. Dit kan bijvoorbeeld een huurcontract zijn, maar mag ook een elektriciteits- of waterrekening zijn.
  4. Belastingnummer: Als je een bankrekening wil openen in Turkije, dan zul je in het bezit moeten zijn van een belastingnummer (vergi numarası). Deze is te verkrijgen bij het lokale belastingkantoor (vergi dairesi).

Let op: In principe zijn dit de documenten die je nodig hebt, maar we zijn ons er van bewust dat iedere vestiging zijn eigen regels heeft. Sterker nog, het kan zelfs per werknemer verschillen of er nog meer eisen gesteld worden. Zo kunnen ze eisen dat je een ikamet hebt of dat je eerst zoveel geld moet storten. Onze tip is dan ook, mocht dit bij jou het geval zijn, probeer dan andere banken en vestigingen in de omgeving.

De juiste bank kiezen

Voordat je een bank opent, is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben waar deze bank aan moet voldoen. Zo kan het handig zijn, als buitenlander, om een bank te kiezen met Engelssprekend personeel. Als je graag veel online doet, moet de bank beschikken over een goed werkend appsysteem. Ook kunnen de rentetarieven van bank tot bank verschillen. Kijk dus zeker even rond bij verschillende banken, voordat je definitief een rekening opent. Wij helpen je hieronder een klein beetje op weg en vertellen meer over de verschillende Turkse banken:

  • Yapı Kredi Bank: Dit is de op drie na grootste particuliere bank van Turkije met 908 vestigingen. Ze hebben een aparte sectie op hun website en app voor buitenlanders. Dit is volledig in het Engels en bevat onder andere rekeningbetalingen en Western Union. Dit laatste is altijd handig met geld overmaken vanuit Nederland.
  • Deniz Bank: Een particuliere bank die populair is onder buitenlanders en expats. Dit komt door de Engelstalige website, de Engelstalige app en over het algemeen Engelstalig personeel in de vestigingen. De hoofdreden is echter dat de Deniz Bank over uitstekende rentetarieven beschikt, die op kunnen lopen tot wel 15% of hoger.
  • Garanti Bank: Een particuliere bank met internationale allure. Hun appsysteem werkt buitengewoon makkelijk en is volledig in het Engels beschikbaar. Verder heb je ook verschillende mogelijkheden tot sparen met allerlei verschillende rentetarieven.
  • AK Bank: Dit is een van de grootste banken van Turkije, waar service hoog in het vaandel staat. Ze hebben een Engelse website speciaal voor expats ingericht, zodat je een gemakkelijk overzicht heb. De AK Bank is ook aantrekkelijk vanwege haar rentetarieven tot wel 16%. Onze ervaring is dat, zeker in de toerismegebieden, er Engelssprekend personeel aanwezig is.
  • Ziraat Bank: Over het algemeen kiezen buitenlanders voor een particuliere bank. De Ziraat Bank is dat niet, maar kan wel een uitstekende keuze zijn. Niet elke vestiging heeft Engelssprekend personeel, maar de website en de app zijn uitstekend in het Engels. De rentetarieven zijn iets lager dan bijvoorbeeld de AK Bank en de Deniz Bank, maar de Ziraat Bank geeft wel hogere rentes bij het korter vastzetten van het spaargeld dan de andere twee banken.

De verschillende soorten bankrekeningen

Je kunt kiezen uit verschillende soorten bankrekeningen die worden aangeboden door Turkse banken, elk met verschillende behoeften. De meest voorkomende accounttypen zijn:

  1. Spaarrekening (Vadeli Hesap): Spaarrekeningen, die doorgaans rente dragen, stellen je in staat om geld te sparen en rendement te behalen. Algemene voorwaarden kunnen per bank en rekening verschillen, dus het is essentieel om opties te onderzoeken en te vergelijken.
  2. Betaalrekening (Vadesiz Hesap): Betaalrekeningen zijn geschikt voor dagelijkse transacties en stellen je in staat om zonder beperkingen geld te storten en op te nemen, rekeningen te betalen en cheques uit te geven.
  3. Rekening in vreemde valuta (Yabancı Para Hesabı): Met een rekening in vreemde valuta kun je geld storten, beheren en opnemen in verschillende valuta’s, waardoor de impact van wisselkoersschommelingen wordt verminderd.

Hoe geld overschrijven naar een Turkse bankrekening?

Vroeger kon je gewoon contant geld pinnen met je Nederlandse pinpas en dit storten op een Turkse bankrekening. Helaas zijn de commissies zo hoog geworden de laatste jaren, dat dit geen optie meer is. Wat zijn dan wel de mogelijkheden? Sommige boeken het over via hun Nederlandse bankrekening. Het nadeel is dat het vaak lang duurt en er ook nog een best hoge commissie gevraagd wordt. Wij gebruiken daarom graag WISE of Remitly, wat eigenlijk het overmaken van jou overneemt. De kosten zijn lager dan met een Nederlandse bank en het geld staat er vaak binnen enkele uren tot één dag al op.

Lees meer: Alles over betalen in Turkije – pin, creditcard of cash?

Lees meer: Alles over geld overmaken naar Turkije

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER