Als je in Turkije gaat wonen, zul je ook een Turkse bankrekening moeten hebben. Het is misschien fijn om te weten dat het openen van een bankrekening in Turkije helemaal niet moeilijk is. Je kunt in Turkije kiezen uit particuliere, islamitische of staatsbanken. Je leest hieronder welke documenten je nodig hebt en welke bank bij jou past.

De documenten die je nodig hebt voor het openen van een bankrekening in Turkije:

De procedure om een bankrekening te openen in Turkije is helemaal niet moeilijk en je hebt maar een paar documenten nodig. Dit is een paspoort, de bank maakt hier fotokopieën van. Ook zal je een belastingnummer mee moeten nemen, dit heet in het Turks een Vergi Numerasi. Als je een woning bezit in Turkije, dan ben je al in het bezit van zo’n nummer. Heb je deze nog niet, dan ga je naar het plaatselijke belastingkantoor (Vergi Dairesi) met jouw paspoort en vervolgens zal je meteen het nummer meekrijgen. Als laatste heb je een bewijs van adres nodig, dit kun je doen met een elektriciteits- of waterrekening op jouw naam. Je kan ook het bewijs van adres uitprinten via e-Devlet.

Let op: In principe zijn dit de documenten die je nodig hebt, maar we zijn ons er van bewust dat iedere vestiging zijn eigen regels heeft. Sterker nog, het kan zelfs per werknemer verschillen of er nog meer eisen gesteld worden. Zo kunnen ze eisen dat je een ikamet hebt of dat je eerst zoveel geld moet storten. Onze tip is dan ook, mocht dit bij jou het geval zijn, probeer dan andere banken en vestigingen in de omgeving.

Welke banken zijn er in Turkije?

Voordat je een bank opent, is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben waar deze bank aan moet voldoen. Zo kan het handig zijn, als buitenlander, om een bank te kiezen met Engelssprekend personeel. Als je graag veel online doet, moet de bank beschikken over een goed werkend appsysteem. Ook kunnen de rentetarieven van bank tot bank verschillen. Kijk dus zeker even rond bij verschillende banken, voordat je definitief een rekening opent. Wij helpen je hieronder een klein beetje op weg en vertellen meer over de verschillende Turkse banken:

  • Yapı Kredi Bank: Dit is de op drie na grootste particuliere bank van Turkije met 908 vestigingen. Ze hebben een aparte sectie op hun website en app voor buitenlanders. Dit is volledig in het Engels en bevat onder andere rekeningbetalingen en Western Union. Dit laatste is altijd handig met geld overmaken vanuit Nederland.
  • Deniz Bank: Een particuliere bank die populair is onder buitenlanders en expats. Dit komt door de Engelstalige website, de Engelstalige app en over het algemeen Engelstalig personeel in de vestigingen. De hoofdreden is echter dat de Deniz Bank over uitstekende rentetarieven beschikt, die op kunnen lopen tot wel 15% of hoger.
  • Garanti Bank: Een particuliere bank met internationale allure. Hun appsysteem werkt buitengewoon makkelijk en is volledig in het Engels beschikbaar. Verder heb je ook verschillende mogelijkheden tot sparen met allerlei verschillende rentetarieven.
  • AK Bank: Dit is een van de grootste banken van Turkije, waar service hoog in het vaandel staat. Ze hebben een Engelse website speciaal voor expats ingericht, zodat je een gemakkelijk overzicht heb. De AK Bank is ook aantrekkelijk vanwege haar rentetarieven tot wel 16%. Onze ervaring is dat, zeker in de toerismegebieden, er Engelssprekend personeel aanwezig is.
  • Ziraat Bank: Over het algemeen kiezen buitenlanders voor een particuliere bank. De Ziraat Bank is dat niet, maar kan wel een uitstekende keuze zijn. Niet elke vestiging heeft Engelssprekend personeel, maar de website en de app zijn uitstekend in het Engels. De rentetarieven zijn iets lager dan bijvoorbeeld de AK Bank en de Deniz Bank, maar de Ziraat Bank geeft wel hogere rentes bij het korter vastzetten van het spaargeld dan de andere twee banken.

Een hypotheek afsluiten bij een Turkse bank

Sommige Turkse banken bieden hypotheken aan voor buitenlanders, maar hou er rekening mee dat de rentes hierop erg hoog zijn. Je moet jezelf afvragen of dit een verstandige investering is. Van de volledige rente die je betaald, kun je een tweede huis kopen.

Hoe geld overschrijven naar een Turkse bankrekening?

Vroeger kon je gewoon contant geld pinnen met je Nederlandse pinpas en dit storten op een Turkse bankrekening. Helaas zijn de commissies zo hoog geworden de laatste jaren, dat dit geen optie meer is. Wat zijn dan wel de mogelijkheden? Sommige boeken het over via hun Nederlandse bankrekening. Het nadeel is dat het vaak lang duurt en er ook nog een best hoge commissie gevraagd wordt. Wij gebruiken daarom graag WISE of Remitly, wat eigenlijk de overmaken van jou overneemt. De kosten zijn lager dan met een Nederlandse bank en het geld staat er vaak binnen enkele uren tot één dag al op.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER