Overwinteren in Turkije, eigenlijk hoor je het bijna nooit. Dat heeft uiteraard wel een reden, namelijk de zonzekerheid. Of nou ja, eigenlijk de onzekerheid. De wintermaanden kunnen in Turkije behoorlijk nat zijn. Kun je dan echt niet overwinteren in Turkije? Volgens ons zeker wel en in dit artikel lees je waarom en wat de voor- en nadelen zijn.

Het weer in Turkije tijdens de winter

De meeste mensen die graag overwinteren, doen dat vaak maar voor één ding, het warme weer. In de wintermaanden ligt de temperatuur aan de zuidkust van Turkije gemiddeld tussen de 10 en 15 graden. Dit lijkt niet zo aangenaam en is ook inderdaad een stuk kouder dan andere populaire bestemmingen zoals Spanje. Toch ligt de gevoelstemperatuur altijd wel ietsjes hoger vanwege het klimaat. De echte wintermaanden, zoals januari en februari, staan bekend om de grote hoeveelheid regen. Je hebt winters waar het gaat om korte buien, waarna het al snel opknapt. Afgelopen jaar was de winter rond de zuidkust weer heel slecht met veel regen. Als de zon eenmaal schijnt, dan is het ook aan de Turkse zuidkust heerlijk vertoeven in de winter.

Waarom overwinteren in Turkije?

Het is een populair onderwerp de laatste weken, het overwinteren in een warm land om de hoge gasprijzen in eigen land te ontwijken. Ook het ministerie van toerisme in Turkije houdt daarom rekening met een stijging van toeristen in de winter. Daar heeft bijvoorbeeld Corendon al goed op ingespeeld. Zij bieden nu deze winter longstay vakanties aan naar de zuidkust.

Bestemmingen om te overwinteren in Turkije

Turkije mag dan in de winter een minder klimaat hebben, toch valt er echt nog genoeg te beleven en is het in bepaalde gebieden rondom de populaire badplaatsen, nog heerlijk vertoeven.

Overwinteren in Turkije

De Turkse badplaatsen in de winter

Tijdens de wintermaanden is het klimaat het meest aangenaam in het zuiden van het land. Hierbij moet je denken aan de badplaatsen Alanya, Manavgat, Side en Antalya. Ben je een golfliefhebber, dan is Belek een uitstekende bestemming. Ook in het zuidwesten, rondom Marmaris, Fethiye en Dalaman, vind je nog redelijk weer, al is het wel minder dan in het zuiden. Het westelijk gedeelte van de kustlijn, zoals Kusadasi en Bodrum, heeft gemiddeld het slechtste winterweer en raden wij daarom af. Hier valt zelfs gemiddeld meer neerslag dan in Nederland en België, dat zegt genoeg.

Voordelen van overwinteren in Turkije

  • Tijdens de wintermaanden is het rustiger. Dit kan een voordeel zijn voor diegene die komen voor de rust. In deze periode kun je hier echt optimaal van genieten.
  • Het prijsniveau ligt in de winterperiode een stuk lager dan in het hoogseizoen. Zo kun je goedkoper uiteten en een hotelovernachting boeken. Dit komt uiteraard ook omdat Turkije nou eenmaal niet bekend staat om het overwinteren.
  • Als de zon schijnt, kun je zelfs in de winterperiode lekker zonnebaden op het strand. Het weer is, zeker in het zuiden, echt niet alleen maar kommer en kwel.
  • Wist je dat je zelfs in Antalya echt kan wintersporten? Het Saklıkant Ski Resort ligt eigenlijk best wel dichtbij de plekken rondom de zuidkust. Zie je het al voor je? ’s Ochtends maak je nog even een wandelingetje over het strand om ’s middags van de skipistes af te zoeven. Hele aparte ervaring.

Nadelen van overwinteren in Turkije

  • Tijdens de wintermaanden is het rustiger. Dat kan een voordeel hebben, zoals je hierboven al leest. Ben jij een gezelligheidsdier en hou je van mensen om je heen, dan kan het wel eens enorm tegenvallen. Er is in de winter gewoon echt een heel stuk minder te doen, veel toeristische dingen zijn bijvoorbeeld dicht.
  • Als je pech hebt, kun je ook een winter treffen met veel regen en koude temperaturen. Sowieso moet je genoeg winterkleding meenemen, want de ochtenden en avonden kunnen gewoon echt ijzig koud aanvoelen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER