Supermarkten in Turkije hebben de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Hoewel supermarkten in Turkije nooit de populariteit van de lokale bazaars kunnen evenaren, hebben ze wel een belangrijke slag geslagen. Zo vind je hier steeds vaker westerse (vers)producten en luxe goederen. Ook bieden supermarkten steeds meer mogelijkheden aan, waaronder bijvoorbeeld het online shoppen. Hierdoor doen steeds meer mensen hun wekelijkse boodschappen gewoon bij de supermarkt.

Woon je in Turkije, dan is het misschien wel handig om de verschillen te kennen tussen de verschillende supermarkten. Dit doen we aan de hand van een paar criteria:

  • De prijsklasse
  • Luxe goederen of juist meer dagelijkse benodigdheden
  • Westerse producten en/of merken of meer lokaal georiënteerd
  • De extra services

Dit zijn de 5 beste supermarkten in Turkije:

1.Bim

De Bim is misschien wel de populairste supermarkt in Turkije. Wij vergelijken het altijd een beetje met de Aldi in Nederland. Goede service, maar wel de laagste prijzen. Dit komt omdat er voor elk duur merk een lokaal, goedkoper alternatief te vinden is. Ook hebben ze vaak leuke weekacties, die echt de moeite zijn om in de gaten te houden. De Bim heeft geen online shopsysteem, met uitzondering van grote, elektrische apparaten. Deze kun je wel online of in de winkel bestellen en komen ze ook netjes tot aan de deur afleveren. Misschien voor ons als Nederlander wel goed om te weten, de Bim verkoopt geen alcohol of sigaretten. Hiervoor moet je dus een andere winkel opzoeken.

2. A101 en Şok Markets

Deze twee supermarkten voegen wij even samen, omdat ze niet zoveel verschillen van elkaar. Beiden bieden betaalbare producten aan, hebben zowel westerse als lokale, goedkopere merken en verkopen geen alcohol. Ook hebben beiden een online shopsysteem en komen ze de boodschappen ook nog eens thuis afleveren. Wat we nog wel even benoemd willen hebben, alle twee de supermarkten zetten zich in voor mensen met een beperking door ze onder andere banen en levenskansen te bieden. Goed bezig dus!

3. Migros

Migros is een van de grootste supermarktketens van Turkije. Wij vergelijken deze winkel altijd een beetje met Albert Heijn in Nederland. Zo heb je ook de Migros Jet, vergelijkbaar met de AH to Go en bestaan er ook XL Migros winkels, deze kun je erkennen aan het aantal ‘M’. Hoe meer ‘M’, hoe groter de winkel. Verder zijn ze gewoon nou eenmaal de voorloper op alles. Zo werkt hun shopsysteem echt heel fijn en hebben ze een scan&go systeem in de winkel, zodat je niet meer langs de gewone kassa hoeft.

De Migros staat over het algemeen bekend als een dure winkel. Dit komt door de relatief dure A-merken en luxegoederen die je hier kan kopen. Ook hebben de grote winkels een uitgebreid drankassortiment. Boodschappen doen bij de Migros is een ervaring op zich, waarbij je de beste service, de beste kwaliteit en het meest uitgebreide westerse assortiment vindt.

4. Carrefour SA:

Kom je wel eens in Frankrijk, dan herken je deze supermarkt uiteraard wel. Sinds een aantal jaren is deze bekende en internationale supermarktketen geëxporteerd naar Turkije. Ze hebben vaak mega grote winkels en dient vooral de middenklasse en de welgestelde binnen de samenleving.

In de Carrefour vind je alle luxe producten en liggen de prijzen echt een stuk hoger. Groot voordeel: Hun online shopsysteem werkt echt heel fijn. Dus geen zin om naar de winkel te gaan, dan kunnen wij alleen maar de Carrefour aanraden!

5. Metro

Dit is eigenlijk niet echt een supermarkt, maar meer een groothandel te vergelijken met de Makro in Nederland. Iedereen kan hier in principe boodschappen doen, je moet jezelf even aan de balie melden als je binnenkomt, dan krijg je namelijk een kaart. Je kunt ook via een app de boodschappen scannen, waardoor je niet naar de kassa hoeft.

Het is wel leuk, mocht er een Metro in de buurt zitten, om een keer langs te gaan. Het is er echt bizar groot en je vindt hier eigenlijk alles wat je nodig hebt. Ook elektrische apparaten vind je hier in overvloed. Wist jij dat we vorige week hier zelfs verse boerenkool konden halen?

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER