Een huis huren in Turkije is goed te doen. Er is voldoende aanbod in alle prijsklassen. De huren zijn echter de laatste twee jaar wel fors gestegen, zeker in de toeristengebieden. Ook houden niet alle verhuurders zich aan de regels. Waar moet je als huurder nou precies rekening mee houden en wat zijn je rechten?

Waarom een huis huren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je eerst een huis zou willen huren in plaats van meteen te kopen. Wij adviseren eigenlijk altijd om in het begin een huis te huren, zodat je eerst kan ontdekken of wonen in Turkije wel iets is wat je wil. Met een huurhuis kun je sneller en makkelijker de beslissing nemen om toch in een ander gebied te gaan wonen of om weer terug te keren naar Nederland.

Voordelen huis huren

Het huren van een huis in Turkije heeft diverse voordelen:

  • Sneller geregeld: Het huren van een huis of appartement in Turkije kan in principe zo geregeld worden. Het is een kwestie van contract tekenen, betalen en je krijgt de sleutel. Binnen een paar uur kun jij al in het bezit zijn van jouw nieuwe stekje. Hoe anders is dat met kopen, waar je zeker wel een paar weken nodig hebt om alles te regelen.
  • Ideaal om mee te beginnen: Als je in Turkije wil gaan wonen, heb je vaak in het begin nog niet echt een idee waar je precies wil wonen. Door eerst een huis te huren, kun je je vervolgens oriënteren op deze vraag. Ook vinden wij het niet handig als je bijvoorbeeld vanuit Nederland al een koopwoning regelt, wie zegt dat het er echt zo uitziet als op de foto’s? Uiteraard kan je ook een huis kopen als je op vakantie in Turkije bent, maar ook dat vinden wij geen slim idee. Je zit namelijk in de vakantiemodus en ziet alles rooskleuriger. Huur eerst een huis, ga dan oriënteren waar je precies wil gaan wonen, wat je voorkeuren zijn en bekijk altijd alles met een kritische blik.
  • Je zit nergens aan vast: Bevalt de woning niet, past de locatie niet bij jou of valt het wonen in Turkije toch wel erg tegen? Dan heb je met een huurwoning geen enkel probleem. Zeg de huur op, vertrek en ga op een andere plek of in een ander huis jouw geluk beproeven. Het kan allemaal, je zit namelijk nergens aan vast en dat is toch wel heel lekker.

Nadelen huis huren

Er zitten helaas ook nadelen aan het huren van een huis. Dit is wel iets om goed rekening mee te houden:

  • Stijgende huurprijzen: Overal in Turkije zijn de huurprijzen de laatste jaren enorm gestegen, zeker in de toeristengebieden. Daarom kan het nog wel eens in de kosten lopen als je een huis wil huren in Turkije. Over het algemeen is het huren in Turkije een heel stuk duurder dan het kopen van een huis. Dan heb je namelijk ook die hoge maandelijkse huurlasten niet, die in de populaire gebieden tegenwoordig wel op kunnen lopen tot 1250 euro per maand.
  • Geen garantie op een verblijfsvergunning: Er zijn een aantal gebieden in Turkije waar je sowieso al geen ikamet (verblijfsvergunning) meer krijgt. Deze gebieden zijn gesloten voor buitenlanders, of je nou een koop- of huurhuis hebt. Wij zien echter, in de gebieden die wel open zijn, dat een aanvraag voor een ikamet op basis van een huurhuis (toeristische ikamet) steeds vaker wordt afgewezen. Zelfs als je alleen een verlenging nodig hebt, is het bij een huurhuis al lang geen garantie meer dat je die krijgt. Uiteraard kun je wel gewoon blijven huren, als je maar een paar maanden in het jaar gebruik maakt van jouw woning in Turkije. Ben je echter van plan om hier voor langere tijd te verblijven, dan kan het handiger zijn om een woning te kopen. Daarmee heb je in ieder geval in de open gebieden de garantie dat je een verblijfsvergunning krijgt.
  • Onbetrouwbare verhuurders: Oh, hoeveel vragen wij wel niet hebben gekregen de laatste jaren van huurders die ineens te maken krijgen met huurverhogingen waar je bang van wordt. Betaal je dit niet, dan krijg je te maken met bedreigingen en wordt je eigenlijk gewoon je huis uitgegooid. Dit noemen wij onbetrouwbare verhuurders. Hieronder zal je namelijk zien dat dit niet mag, dat je als huurder volledig in je recht staat om het af te wijzen en toch zien we het nog elke dag gebeuren. Iedereen weet dat het niet mag, de regels zijn heel duidelijk, en toch proberen verhuurders nog steeds een slaatje te slaan uit de enorme stijging van de huurprijzen om hun heen. Zorg dat je op de hoogte bent van wat jouw rechten als huurder zijn en dat je weet wat je moet doen als je met dit soort onbetrouwbare verhuurders te maken hebt.
huurwoning Turkije

Hoe hoog is de huur Turkije?

Uiteraard kunnen wij hier geen exact bedrag invullen. Dit verschilt uiteraard per huis en per locatie. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden, omdat het de huurprijs flink kan beïnvloeden.

Wel of niet gemeubileerd huren

Let goed op als je een woning huurt in Turkije. Het ene huurhuis wordt volledige gemeubileerd verhuurd, terwijl andere huurhuizen geheel ‘leeg’ worden aangeboden. Let in het Turks altijd op het woord ‘Eşyalı’, dit zegt namelijk of een woning met meubilair wordt verhuurd.

Het betalen van aidat

Spreek van te voren met de verhuurder ook altijd goed af wie de aidat betaald. Aidat zou je ook wel kunnen vertalen als servicekosten. Dit is een maandelijks bedrag wat je betaald aan de beheerder van het appartementencomplex. Van dit geld wordt onder andere de beveiliging betaald, het groenonderhoud gedaan en de algemene voorzieningen op orde gehouden of gebracht. Hou rekening met tussen de 150 en 1500 lira per maand extra als je dit als huurder zelf moet betalen.

Elektra- en waterrekening

De kans dat je in Turkije een All-In contract gaat vinden, is niet heel groot. Vaak ben je als huurder zelf verantwoordelijk voor het betalen van je elektra- en waterrekening. Sterker nog, officieel moeten deze op jouw naam worden gezet na het tekenen van een huurcontract. Elektra is behoorlijk duur in Turkije, een bedrag van 1250 lira is echt niet vreemd, en als je vaak de airconditioning aan hebt kan dit zelfs oplopen tot boven de 3000 lira. Het tarief van het water en gas (wat vaak in Turkije nog gewoon via gasbussen gaat), is gelukkig wel goed te doen. Benieuwd wat je ongeveer kwijt bent per maand in Turkije? Wij hebben een overzicht gemaakt voor de Cost-of-Living in Turkije.

Wat zijn jouw rechten als huurder?

Misschien zou je het niet zo snel verwachten, maar in Turkije ben jij als huurder echt super goed beschermd. In bijna alle gevallen staat het recht aan jouw kant. Helaas wordt dat niet altijd geaccepteerd door de verhuurder en moet je er soms wel even voor strijden, toch zien we maar weinig zaken waarin de huurder verliest. Wat zijn precies jouw rechten als huurder (Let op: Zorg dat je het huurcontract ten aller tijden laat notariseren in Turkije):

  • Wil een verhuurder een wijziging aanbrengen in een genotariseerd contract voordat de 5 jaar verstreken zijn, dan moet hij altijd eerst naar de rechter. Ook als hij aanvoert dat hij het huis voor persoonlijke doeleinden wil gebruiken, dan nog moet er eerst een rechter aan te pas komen.
  • Heb je een lira contract? Dan mag jouw huur elk jaar met maximaal 25% worden verhoogd.
  • Bij een euro contract is dit elke 5 jaar 25%
  • Dreigt de verhuurder om je het huis uit te zetten, omdat je niet wil betalen wat hij eist, raak niet in paniek. Ze kunnen je echt niks maken. Zorg dat je de afgesproken huur gewoon blijft betalen, het liefste via een bankoverschrijving. Zoals gezegd, elke wijziging die jouw verhuurder wil aanbrengen in het contract, moet eerst worden voorgelegd aan een rechter.
  • Als jij 5 jaar geleden een woning hebt gehuurd, dan betaal je nu waarschijnlijk helemaal niet veel huur. Na 5 jaar mag de verhuurder aan de rechter vragen om het huurbedrag gelijk te trekken met de huurwoningen om je heen. De rechter besluit dan tot welk bedrag dit mag. De verhuurder mag dus niet na 5 jaar ineens tien keer zoveel vragen.

Hoe vind je een huurwoning in Turkije?

Er zijn verschillende manieren om een huurwoning te vinden:

  • Via internet: Sites zoals Sahibinden of hepsiemlak hebben een goed aanbod in huurwoningen
  • Via facebook: In het gebied waar jij wil gaan wonen, zijn er waarschijnlijk ook genoeg facebookgroepen actief waar huur- en koopwoningen worden aangeboden
  • Mond-op-mond: Vertel iedereen om je heen, het liefst de Turken, dat je op zoek bent naar een huurhuis. Vaak weten zij nog wel iemand waarvan een huis leegstaat, maar die niet verhuurd wordt. Op deze manier kunnen jullie met elkaar in contact gebracht worden.
  • Via een makelaar: Op elke hoek van de straat vind je wel een makelaar. Loop gerust eens overal naar binnen en vraag of ze een goed aanbod hebben. Vragen is gratis zeggen wij altijd maar.

Liever kopen?

Wil je toch liever een huis kopen? Dat kan uiteraard ook. Ook aan koophuizen geen gebrek in Turkije. Bij het kopen van een huis in Turkije zijn er echter ook weer andere zaken waar je rekening mee moet houden.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER