Mocht je je afvragen hoe je rekeningen kunt betalen in Turkije, daar zijn verschillende manieren voor. Maandelijkse rekeningen, zoals gas, internet en elektriciteit zijn het makkelijkst online te betalen. Toch kun je in Turkije ook nog terecht voor de ouderwetse manier, namelijk gewoon handje contantje bij het bedrijf zelf. Het is maar net wat je fijner vindt, er is geen goed of fout. Wij vertellen in dit artikel welke rekeningen je allemaal kan verwachten in Turkije en hoe je die het makkelijkste kan betalen.

Manieren om rekeningen te betalen in Turkije

1.Betalen bij het bedrijf zelf

Het eerste wat je moet doen, is uitzoeken waar het bedrijf in jouw plaats te vinden is. Dan is het simpel, je gaat erheen en betaalt de rekening. Er zit echter ook een keerzijde aan deze manier van betalen, dat zijn de lange wachtrijen. Je bent namelijk lang niet de enige die op deze manier betaalt. De vraag is of je hier gelukkig van wordt, elke maand opnieuw. Die afweging moet je voor jezelf maken.

2. Betaal via de bank

Heb je een bankrekening in Turkije, dan is dit gewoon echt de makkelijkste manier. Bij bijna elke bank kun je dit online regelen en je kan zelfs instellen dat de belangrijkste rekeningen automatisch worden afgeschreven. Zo vergeet je nooit meer een rekening en kom je niet voor onaangename extra kosten te staan.

3. Waterrekening betalen

Het water is geprivatiseerd in Turkije, dit betekent dat deze sector in handen is van particuliere bedrijven. Je moet dus eerst weten welk bedrijf dit is in jouw Turkse gemeente. Het bedrijf komt elke maand langs om jouw waterstanden op te meten, vervolgens laten ze een langwerpig briefje achter, dit is de rekening met alle specificaties. Met dit briefje kun je vervolgens naar het bedrijf toe om te betalen of je betaalt online via de bank.

4. Gas betalen in Turkije

In grote steden, zoals Istanbul en Ankara, ligt er een CV-netwerk. Je ontvangt dan gewoon een zelfde soort briefje zoals bij de waterrekening. In heel veel andere steden en gemeentes, bestaat dit echter niet en moet je zelf gasbussen kopen. Je hebt verschillende bedrijven in jouw plaats die dit aanbieden. Je belt, zij leveren aan de deur, waarna jij ook meteen kan betalen. Ideaal, toch?

5. Het betalen van gemeentelijke belastingen

Er zijn vaak twee momenten per jaar waarop je deze belastingen moet betalen. In maart betaal je het eerste gedeelte en in november het laatste. Je kan er ook voor kiezen om het in een keer te betalen. Deze rekening kun je betalen bij het lokale gemeentehuis of online. Deze belastingen zijn verplicht om elk jaar te betalen, maar de boetes zijn heel laag en mocht je het dus een keer vergeten, geen paniek. Ga alsnog naar het kantoor waarna je het kan oplossen door te betalen.

6. Belastingen en registratiekosten

Mobiele telefoon registraties, inkomstenbelasting en andere soorten belastingen, zoals motorvoertuigenbelastingen kun je ook betalen via de bank. Lukt dit niet? Ga dan langs bij het plaatselijke belastingkantoor, waar je alsnog kunt betalen. Mobiele telefoon registraties zijn tegenwoordig heel makkelijk te betalen via e-Devlet.

Zo registreer je jouw telefoon in Turkije

7. Betalen via e-Devlet

In principe kun je alle rekeningen ook betalen via jouw e-Devlet account. Teminste, dat is de bedoeling. Om eerlijk te zijn, wij vinden het niet makkelijk en komen er dan ook soms niet uit of het lukt gewoon simpelweg niet. Daarom staat deze ook op de laatste plaats. Het kan, maar wij adviseren toch om het gewoon via de bank te doen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER