Is emigreren naar Turkije alleen maar leuk? Of kunnen er ook nadelen aan zitten? We geven je wat overwegingen mee om over na te denken, zodat je niet met gierende banden weer terug naar Nederland vertrekt.

Bureaucratie en papierwerk

Als je emigreert, ben je de eerste tijd sowieso bezig met alle administratieve rompslomp en papierwerk. Denk aan het aanvragen van een belastingnummer, een ikamet, het openen van een bankrekening, het eventueel aanmelden van een meegebrachte auto en nog veel meer. Als je dacht dat Nederland last heeft van bureaucratie, dan is dat in Turkije misschien nog wel erger. Het lijkt er soms wel eens op alsof de regels hier met de minuut veranderen. Dit kan erg frustrerend zijn, zeker als je net geëmigreerd bent en constant van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Blijf de regelgeving dan ook nauwgezet volgen, onderzoek altijd alles vooraf en reageer op toekomstige hindernissen om extra stress te voorkomen. Hoe je dat doet? Sluit je in ieder geval aan bij onze Facebookgroep, waar we informatie en advies geven voor iedereen die wil emigreren naar Turkije.

Vervuiling in Turkije

In Turkije heb je nog volop mooie ongerepte natuur. Maar helaas lijkt het bij een deel van de bevolking de normaalste zaak om je vuil op straat te gooien. Of het nou gaat om een plastic flesje of een kapotte wasmachine, er wordt daar niet echt goed over nagedacht. Je ziet dan ook echt overal zwerfafval liggen. Het lijkt een mentaliteitskwestie, wat toch erg jammer is.

Dagelijks ritme

Yavaş yavaş (=rustig rustig) is het bekende motto van de Turken. Wat vandaag niet komt, dat komt morgen wel. Zo werkt het vaak ook bij overheidsinstanties. Of het nou gaat om het regelen van je verblijfsvergunning of iets simpelers, zoals het openen van een bankrekening: Je bent zo een halve dag verder en soms ook nog eens zonder resultaat. Veel mensen emigreren, omdat ze het gehaaste leven in Nederland zat zijn. Toch is die haast iets wat je gaat waarderen, zodra je in Turkije woont.

Politieke situatie

Over het algemeen zal je niet zoveel last hebben van de politieke situatie in Turkije. Toch moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Zo is niet iedereen er van gediend als je praat over de Turkse politiek of als je ongevraagd even je mening op tafel legt. Ook moet je opletten met het uiten van je mening op social media. Er is in 2022 een wet aangenomen die het verspreiden van desinformatie strafbaar maakt. Heel anders werkt dat in Nederland, waar je alles kan en mag zeggen.

Beperkte mobiliteit

Ben je slecht ter been en maak je misschien wel gebruik van een rolstoel of rollator, dan moet je wel even nadenken of Turkije geschikt is. Ondanks dat de laatste jaren geïnvesteerd is om alles toegankelijker maken voor mensen met een beperking, is dit niet in alle gebieden al doorgevoerd. Zo liggen stoepen schots en scheef, zijn er hoge afstapjes en kun je niet overal met je rolstoel naar binnen.

Persoonlijke financiële situatie

Ga niet emigreren naar Turkije als je niet voldoende geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien totdat je een steady inkomen hebt!! Maak niet de vergissing die veel mensen maken: Turkije is niet meer zo goedkoop als een paar jaar geleden! Alles bij elkaar zal de ‘cost of living’ misschien wel iets goedkoper zijn dan in Nederland, maar uiteindelijk heb je toch best wel wat geld nodig om rond te komen. De Turkse overheid heeft een bedrag van 1,5 keer het modale inkomen ingesteld voor mensen die naar Turkije komen om te wonen. Dit betekent dat je, omgerekend, volgens hun minimaal rond de €650,- nodigt hebt om te kunnen leven. Je mag officieel als Nederlander niet zomaar werken in Turkije en een werkvergunning is helaas niet makkelijk om te verkrijgen. Dit betekent dat je uit Nederland sowieso een inkomen nodig moet hebben om in Turkije te kunnen wonen.

Emigreren is anders dan vakantie vieren

De meeste mensen worden op vakantie verliefd op Turkije vanwege de heerlijke zon, het buitenleven, de sfeer en het relaxte, zorgeloze leven. Helaas, wanneer je gaat emigreren is dat ook meteen de grootste valkuil. Het normale leventje is nooit hetzelfde als een vakantie in Turkije. Je krijgt ineens te maken met alles wat hierboven al genoemd is. Elke dag naar het strand, zwembad of uiteten doe je ook niet meer als je er een tijdje woont. Met de tijd ga je volledig uit de vakantiemodus en dat kan bij sommige zwaar vallen. Zorg dus dat je altijd iets hebt om te doen, bijvoorbeeld een hobby oppakken waar je altijd van hebt gedroomd.

Denk goed na over emigreren naar Turkije

Laat je niet direct ontmoedigen door deze aspecten van Turkije die mogelijk je avontuur in Turkije negatief kunnen beïnvloeden. Maar neem ze wel mee in je overwegingen om je plannen echt uit te voeren, of toch nog even niet te doen. Of als je gaat met misschien wel enige twijfel, maak je vertrek niet direct al helemaal definitief. Verkoop je huis in Nederland niet gelijk (als dat financieel mogelijk is), en verscheep niet direct je complete inboedel.
Staar je niet blind op de witte zandstranden met de palmbomen! En bekijk het positief: Als deze punten jou niet zo veel doen, dan is dat een bevestiging dat je zeker naar Turkije moet! En lees ter compensatie de 7 redenen om juist zeker wél te emigreren naar Turkije.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER