Mag je een Nederlandse auto meenemen naar Turkije? Ja, alleen er zitten wel heel wat regeltjes en voorwaarden aan vast. Ook zit er maar een maximale tijd aan dat je een Nederlandse auto in Turkije mag gebruiken.

Wanneer mag je een Nederlandse auto meenemen naar Turkije?

Als je voor langere tijd in Turkije verblijft of je gaat op vakantie met de auto, dan mag je met een Nederlandse auto de Turkse grens over. De auto moet wel op jouw naam staan. Wil je met een auto de grens over die niet op jouw naam staat, dan moet er een volmacht worden uitgegeven vanuit de eigenaar van de auto. Ook zitten er een aantal voorwaarden vast aan het meenemen van een auto naar Turkije:

De voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je moet het afgelopen jaar 185 dagen (6 maanden) buiten Turkije zijn verbleven
  • Je dient in het bezit te zijn van een rijbewijs
  • Je dient een verzekering te hebben die geldig is in Turkije

Hoe lang mag je met een Nederlandse auto in Turkije rijden

Als je de Turkse grens met de auto passeert, dan vertelt de douane je precies hoe lang je met de auto binnen mag blijven. Vaak is dit 90 dagen, maar soms is het ook maar één maand. Heb je een ikamet (verblijfsvergunning), dan kun je deze periode verlengen bij de lokale Turkse douane tot 24 maanden. Aan het einde van deze periode moet de auto het land weer verlaten. Je bent verplicht om dit zelf te doen. Wil je vervolgens weer een nieuwe auto meenemen of dezelfde auto, dan moet jijzelf en de auto weer 185 buiten Turkije zijn verbleven. Anders kan je geen andere auto meer meenemen.

Waar je rekening mee moet houden:

  • De eis om bij elke ingang met een Nederlandse auto 185 dagen in het buitenland te verblijven, wordt gecontroleerd door de douane. Hiermee kun je dus niet sjoemelen, probeer dit ook niet.
  • Turkse staatsburgers die voor altijd willen wonen in Turkije, kunnen hun auto niet meenemen. Hun verblijf wordt namelijk overgeheveld naar Turkije.
  • Turkse staatsburgers en mensen met een verblijfsvergunning kunnen tot 2 jaar kosteloos gebruik maken van hun Nederlandse auto.
  • Alleen de eigenaar van de auto mag in deze auto rijden. Rijdt er iemand anders, dan moet de eigenaar er altijd bij zijn.
  • Buitenlandse rijbewijs is zes maanden geldig in Turkije. Daarna moet je je Nederlands rijbewijs omzetten naar een Turks rijbewijs of een rijbewijs halen in Turkije. Ga je toch rijden met een Nederlands rijbewijs na deze zes maanden, dan ben je niet verzekerd.
  • Wil je naar het buitenland en laat je je Nederlandse auto achter in Turkije, dan moet je dit melden bij het dichtstbijzijnde douanekantoor. Vroeger moest je je auto daar achterlaten. Tegenwoordig mag je je auto ook ergens anders laten staan, maar je moet de locatie van de auto wel doorgeven. De douane kan dan controleren of het voertuig inderdaad nog steeds op de aangegeven plek staat.
  • Voor gepensioneerden is er een uitzondering: Zij hoeven niet aan te tonen dat ze 185 dagen buiten Turkije zijn gebleven.

Documenten die je mee moet nemen:

  • Eigendomsbewijs van de auto, waaruit blijkt dat deze in het buitenland geregistreerd is.
  • Je rijbewijs
  • Paspoort
  • Geldige autoverzekering in Turkije
  • Voor gepensioneerden geldt dat zij een document mee moeten brengen waaruit blijkt dat ze met pensioen zijn in Nederland. Deze moet naar het Turks vertaald worden.
  • Neem je een auto van een ander mee, dan moet er een volmacht worden afgegeven door de eigenaar van de auto of de eigenaar van de auto is er zelf bij. Deze volmacht moet in het Turks zijn en er moet vaak een apostille op.

Wat doen met de Nederlandse auto na twee jaar?

Ben je inmiddels twee jaar met een Nederlandse auto in Turkije, dan heb je twee opties. Het eerste is dat je het voertuig buiten Turkije brengt. Hier kun je hem dan bijvoorbeeld verkopen of je wacht weer 185 dagen, alvorens je Turkije met dezelfde auto binnenkomt. De tweede optie is het importeren van de auto. Hiermee krijgt de auto een Turks kenteken en de auto heeft dan het recht om in Turkije te blijven. Let op: De kosten van een auto importeren naar Turkije zijn erg hoog. Je betaald een hele hoop belasting en invoerkosten, vaak berekend over de nieuwprijs van de auto. Vaak is het goedkoper om dan in Turkije een auto te kopen. Deze afweging moet je uiteraard zelf maken, maar onze voorkeur zou het niet hebben.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER