Als je acht jaar onafgebroken in Turkije bent verbleven, dan kun je een aanvraag doen voor een ikamet voor onbepaalde tijd. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan vast. Hier lees je welke dat zijn en welke documenten je allemaal nodig hebt.

Andere redenen om een ikamet aan te vragen:

In dit artikel gaan we het hebben over het aanvragen van een permanenete ikamet, ook wel een ikamet voor onbepaalde tijd genoemd. Er zijn echter nog andere redenen om een ikamet aan te vragen:

Ikamet kort verblijf

Een ikamet kort verblijf is een ikamet die je aanvraagt als je langer dan 90 dagen in Turkije wil verblijven. Hoe gaat de procedure van het aanvragen in zijn werk, wanneer krijg je een ikamet en welke documenten heb je daar voor nodig?

Familie ikamet

familie ikamet

Een familie ikamet is een verblijfsvergunning op basis van familie. Het is het recht voor de buitenlander om zich bij zijn/haar familie te mogen voegen in Turkije. Ontdek nu of jij hier voor in aanmerking komt en welke documenten je nodig hebt.

De voorwaarden

 • Minimaal acht jaar onafgebroken in Turkije hebben gewoond en in die jaren ook in het bezit geweest zijn van een ikamet (In de laatste 5 jaar mag je niet meer dan 365 dagen buiten Turkije geweest zijn en in de laatste 3 jaar niet meer dan 6 maanden buiten Turkije zijn verbleven)
 • De afgelopen drie jaar geen sociale voorzieningen van de staat hebben ontvangen
 • Een document waaruit blijkt dat je voldoende inkomen hebt om jezelf te kunnen onderhouden
 • Het hebben van een geldige zorgverzekering
 • Je vormt geen bedreiging voor de openbare orde of veiligheid

De documenten

 • Een ingevuld aanvraagformulier
 • Kopie van jouw paspoort en de pagina’s die gebruikt zijn (Het origineel moet meegenomen worden op de afspraak)
 • 4 pasfoto’s (Vertel bij het maken van de foto’s dat het voor een ikamet is)
 • Documenten dat laat zien dat je de betaling voor de kaart en de belasting hebt voldaan (Dit doe je hier online of op het belastingkantoor)
 • Een document dat laat zien dat je de laatste 3 jaar niet hebt geprofiteerd van sociale voorzieningen vanuit de staat (Deze kun je verkrijgen bij de Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü waar je woont)
 • Documenten waaruit blijkt dat je voldoende inkomen hebt
 • Strafblad (Zowel vanuit Nederland als in Turkije aanvragen) (Lees hier hoe je een VOG aanvraagt vanuit Nederland voor een ikamet aanvraag)
 • Geldige zorgverzekering
 • Adres registratie (aan te vragen via e-devlet)
 • Document dat aantoont hoe je een woning hebt (bijvoorbeeld tapu in het geval van een koopwoning of huurcontract in het geval van een huurwoning)

Veel gestelde vragen

Een ikamet vraag je aan als je langer dan 90 dagen in Turkije wil verblijven. De aanvraag start je in deze 90 dagen. Doe je dit na de 90 dagen, dan wordt je aanvraag automatisch afgewezen.

Een ikamet aanvragen doe je tegenwoordig online. Je vult hier het aanvraagformulier in en je kan dan daar ook meteen een afspraak maken. Deze afspraak vindt plaats op het dichtsbijzijnde migratiekantoor (Göç İdaresi Müdürlüğü)

De foutmelding is helaas iets wat vaak voorkomt als je het aanvraagformulier invult in het Engels. Wij adviseren daarom ook altijd om de website in het Turks te laten staan. Vanuit je browser kun je dan de webpagina laten vertalen.

De status van je ikamet aanvraag is simpel op te vragen via deze website. Schrik niet als je de melding krijgt dat jouw aanvraag niet is ontvangen. Vanwege de drukte, duurt het namelijk even voordat jouw documenten worden gecontroleerd. Na verloop van tijd zal je zien dat de status veranderd.

In principe krijg je geen sms meer vanuit het migratiekantoor als jouw ikamet klaar ligt op het postkantoor. Dit moet je tegenwoordig zelf in de gaten houden. Dit doe je door de status van je ikamet te controleren zoals hierboven staat beschreven. Als jouw ikamet onderweg is, dan verschijnt er een barcode van de PTT. Met deze barcode kun je het pakketje volgen en weet je precies wanneer deze op het postkantoor ligt.

Ben je in het bezit van een ikamet, maar ga je verhuizen, dan moet je dat binnen 20 dagen doorgeven bij de Göç İdaresi Müdürlüğü. Het adres wordt gewijzigd en er is verder niets aan de hand. Ben je te laat, dan kun je een boete verwachten. Verhuis je naar een andere provincie? Dan zal je daar een nieuwe ikamet aanvraag moeten starten, deze wordt dan beoordeeld als een ‘nieuwe aanvraag’.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER