Sinds twee jaar heb je geen visum meer nodig voor een vakantie naar Turkije. Uiteraard zijn er wel andere regels, zo mag je maar een maximum aantal dagen binnen het land verblijven. Dit is de 180/90 dagen regel. Eigenlijk heel simpel gezegd, je mag in 180 dagen maar 90 dagen in Turkije zijn, maar hoe werkt deze regel precies, hoe tel je de dagen en wat zijn de consequenties als je te lang in Turkije blijft. Wij hebben op al deze vragen een duidelijk antwoord!

Hoe werkt de 180/90 dagen regel en hoe tel je precies de dagen

Je zou denken, zo moeilijk is het niet. Toch is het niet zo gek dat er over dit onderwerp veel vragen voorbijkomen, want hoe bereken je nou precies hoeveel dagen je nog het land binnen mag. Daar gaan we jou bij helpen:

  • Hou in je hoofd de datum dat je weer wil vertrekken uit Turkije (de vertekdatum)
  • Tel dan vervolgens 180 dagen terug vanaf die datum.
  • In die periode mag je de 90 dagen niet overschreden hebben.

Voorbeeld 1: Je komt op 21 augustus het land binnen. Je bent in de voorgaande 180 dagen al 50 dagen in Turkije geweest. Dat betekent dat je nog 40 dagen over hebt en dat je op 30 september het land weer moet verlaten.

Voorbeeld 2: Je wil tot 30 september in Turkije verblijven. Je bent in de voorgaande 180 dagen al 50 dagen in Turkije geweest. Dat betekent dat je nog 40 dagen over hebt en dat je 21 augustus het land binnen kan komen en tot 30 september kan blijven.

Let op: De dag van reizen telt ook mee als een dag.

Wat zijn de consequenties als je te lang in het land verblijft

Er zijn officiële regels voor het te lang verblijven in het land. De consequenties daarvan zijn vastgelegd. Helaas is onze ervaring, en die van andere, dat dit niet altijd wordt aangehouden en dat het ook ligt aan de officier die voor je zit. Mocht je toch een hogere boete krijgen, ga vooral niet in discussie. Ten eerste win je dit niet en ten tweede kun je het op deze manier alleen maar erger maken. Hieronder zie je wat de officiële consequenties zijn bij het te lang verblijven in Turkije, zodat je een klein beetje een idee hebt:

  • Officieel heeft iedereen een speling van 10 dagen. Dit betekent, als je 10 dagen te lang in Turkije verbleven bent, dat je geen boete of een ban krijgt. Toch weten wij uit recentelijke ervaring, dat dit wel gebeurd. Ook hier ligt het weer aan de officier die voor je zit.
  • De officiële bedragen voor het te lang verblijven zijn minimaal 25 dollar voor de 1e dag + 5 dollar per dag.

Hoe lang mag je het land niet in na overschrijden van de dagen:

– Tot 3 maanden te lang: boete betalen + geen ban
– 3-6 maanden te lang: boete + inreisverbod voor 1 maand
– 6 maanden tot 1 jaar te lang: boete + inreisverbod voor 3 maanden
– 1-2 jaar te lang: boete + inreisverbod voor 1 jaar
– 2-3 jaar te lang: boete + inreisverbod voor 2 jaar
– Langer dan 3 jaar: boete + inreisverbod voor 5 jaar

Waar moet je de boete betalen:

De boete kun je betalen bij de Visa Violation Office op de luchthaven. Hier wordt ook uitgerekend hoe hoog de boete precies is en of je ook een inreisverbod krijgt. Zorg, als je al weet dat je te lang in het land verblijft, dat je op tijd op de luchthaven bent. Het kan bij het kantoor namelijk erg druk zijn. In principe moet je de boete in lira (cash) betalen, maar ook hier geldt weer, daar zit verschil in. Er zijn tegenwoordig ook luchthavens die een pinpas/creditcard accepteren. Zorg ook hier weer dat je voor de zekerheid genoeg lira’s bij je hebt.

Bij een inreisverbod toch naar Turkije:

Heb je een inreisverbod voor een lange periode gekregen, maar wil je toch graag terugkeren naar Turkije, dan zul je dat in het Nederland moeten regelen. Je moet dan een visum aanvragen bij het Turks consulaat, zij beslissen dan of het inreisverbod nog steeds van kracht is.

Kun je ook langer verblijven in Turkije:

Vroeger, toen er nog met een visum gereisd werd, kon je nog je visum verlengen met een aantal dagen. Dit kan al een tijdje niet meer. Alleen bij het aanvragen van een Ikamet (verblijfsvergunning) heb je het recht om langer in Turkije te verblijven.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER