Er zijn ontzettend veel opties om geld over te maken naar Turkije. Daarom is de vraag ook niet hoe je geld over moet maken, maar hoe je dit zo snel mogelijk, tegen de laagst mogelijke kosten en de beste koers kan doen. Dit is natuurlijk voornamelijk interessant voor mensen die regelmatig grotere bedragen overmaken naar Turkije, bijvoorbeeld om dat ze daar wonen. Laten we dus eens kijken naar de beste opties om geld over te maken naar Turkije en wat onze favoriete methode is.

1.Western Union in Turkije

Western Union is misschien wel de bekendste manier. Vele jaren geleden domineerde Western Union de markt bij het overmaken van geld naar het buitenland. Ze brachtte ook forse kosten in rekening. Toch maakten mensen gebruik van hun service, omdat er maar beperkte alternatieven waren. Tegenwoordig is dat wel anders en heeft Western Union dus hun koers moeten veranderen. De laatste jaren werken ze samen met zes Turkse banken, waardoor je gemakkelijk en goedkoop via Western Union geld over kan maken naar je Turkse bankrekening. Deze service is beschikbaar via zes Turkse banken: Akbank, Garantibank, İşbank, Şekerbank, YapıKredi en Ziraatbank.

2. Zend cashgeld met MoneyGram

Verschillende bedrijven in heel Turkije handelen namens MoneyGram. Zij zijn dan een soort tussenhandelaar. Om te zien of MoneyGram ook bij jouw actief is, kun je de online kaart gebruiken op hun website. We hebben dit toevallig net gedaan voor waar wij wonen en, zelfs in een klein dorpje, hadden we twee mogelijkheden om geld op te halen. Ook werkt de methode heel makkelijk, je stuurt het geld naar MoneyGram, zij sturen het door naar de agent en dan ontvang jij het geld tegen een vergoeding. De tweede optie is dat je het geld direct op je rekening in Turkije laat storten.

3. De favoriet voor velen – Wise

Ook wij gebruiken Wise om vele redenen. Ten eerste geven ze de beste wisselkoersen en transactiekosten. Ten tweede kunnen gebruikers in tal van landen virtuele bankrekeningen openen. Hierbij krijg je dan ook een bankpas waarmee je overal in winkels kan betalen. Ook werkt Wise snel, vaak binnen een uur is het geld al in Turkije. Stuur je regelmatig geld naar Turkije, dan is Wise gewoon de beste optie.

4. Overmaken via Nederlands bankaccount

Natuurlijk werkt deze ouderwetse manier ook prima. Bij de meeste banken kun je namelijk ook gewoon geld overmaken naar het buitenland. Hiervoor heb je een IBAN nodig. IBAN staat voor een internationaal bankrekeningnummer. Een Turkse IBAN bevat bijvoorbeeld 26 tekens en bevat de Turkse landcode, twee chequenummers, het filiaal en het rekeningnummer.

Het nadeel van deze manier is dat de Nederlandse bank best wel veel kosten vraagt voor het overmaken van geld. Ook duurt het over het algemeen een stuk langer voor het geld in Turkije aankomt, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Wise.

5. Andere bedrijven

Remitly: Remitly doet niet aan het verzenden van cashgeld, maar het is een goedkope en snelle methode om geld naar je Turkse bankrekening te krijgen.

PayPal: Voor 2016 was PayPal big business in Turkije. Turken gebruikten de service internationaal voor hun online winkels om geld uit het buitenland te ontvangen en geld uit Turkije te sturen. Helaas is sinds 2016 deze methode door de Turkse overheid geblokkeerd, omdat PayPal weigerde zijn financiële informatie aan de Turkse overheid bekend te maken. Je kan PayPal nog steeds gebruiken om geld te verzenden, maar je kan dit geld niet opnemen op je Turkse bankrekening.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

  1. Marja Willigers 14/09/2023 at 11:14 AM - Reply

    Western Union werkt ook samen met QNB of Finansbank in Turkije