Pamukkale is beroemd om haar sneeuwwitte kalkstenen terrasformaties en thermale bronnen met geneeskrachtig water. De natuurlijke kalkterrassen staan op de UNESCO World Heritage Natura Site. Ze bevinden zich in de ruïnes van de oude stad Hierapolis, dat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Samen zijn ze twee van de meest populaire attracties in Turkije met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar. In dit artikel laten we je kennis maken met alles wat je te wachten staat als je naar Pamukkale gaat inclusief informatie en tips om het meeste uit jouw bezoek te halen. 

Wat te doen en zien in Pamukkale?

6 warmwaterbronnen in Turkije

De beroemde kalkterrassen 

De bekendste attractie in Pamukkale zijn ongetwijfeld de sneeuwwitte kalkterrassen. Dit is de reden voor de naam Pamukkale, wat eigenlijk katoenkasteel betekent. De kalkterrassen strekken zich uit over ongeveer 2 kilometer en zijn gevuld met azuurblauw thermaal water. Dit water zou een helende werking hebben, onder andere omdat het carbonaatmineralen en calciumcarbonaat bevat. De temperatuur van het water is ook erg fijn, want dat ligt altijd rond de 36 graden.

Je kan de kalkterrassen alleen betreden in aangewezen gebied. Een houten loopbrug leidt naar de bergwand en naar het eerste zwembad dat beschikbaar is voor gebruik. Vanaf hier kun je naar de vele andere zwembaden gaan. Op sommige plaatsen kan het glad zijn, wees dus wel altijd voorzichtig. Let op: Voor het betreden van de terrassen moet je je schoenen uit. Het betreden van alle andere kalkterrassen is verboden om het natuurmonument te beschermen. Echt zwemmen kan bij de kalkterrassen trouwens niet, daarvoor is het water te ondiep. Wil je echt zwemmen in het thermale water, ga dan naar het Cleopatra zwembad of naar de voet van de heuvel.

Ruïnes van Hierapolis

Pamukkale was in de oudheid al een beroemde plaats. In die tijd lag hier namelijk de stad Hierapolis. Tijdens het Romeinse Rijk stond Hierapolis bekend als een genezingscentrum. De warmwaterbronnen met thermaal water werden voornamelijk gebruikt door reuma- en hartpatiënten. Vanaf de dag van vandaag kun je de overblijfselen van deze oude stad zien. Sommige ruïnes zijn meer dan 2200 jaar oud!

Bezienswaardigheden

1. Theater: De belangrijkste attractie is het indrukwekkende Romeinse theater, daterend uit 200 voor Christus. Tijdens de oudheid was het in staat om 15.000 gasten te ontvangen. Vandaag de is het mogelijk om het theater te betreden. Je kunt via de rijen stoelen naar de top klimmen en genieten van het adembenemende uitzicht op de voormalige oude stad en de kalksteenterrassen.

2. Graf van Apostel St. Philip: Dit bevindt zich achter het theater en is ook zeker het vermelden waard. Een grindpad leidt naar de ruïnes van de kerk van St. Philip, daterend uit de Byzantijnse periode.

3. Tempel van Apollo en de stadspoort: Dit zijn de beroemdste gebouwen en liggen niet ver van het Cleopatra zwembad. De ruïnes van de tempel zijn goed bewaard gebleven en bieden een prachtig uitzicht op het theater.

4. Platonium: Aan de zuidkant van de tempel van Apollo ligt het Platonium, een plaats van aanbidding ter ere van Pluto, de Romeinse god van de onderwereld. Hier vonden rituele dierenoffers plaats. Interessant feitje: Er zou giftig vulkanisch gas lekken naar de grot. Daarom mag je het ook niet betreden. Dit zou ook de reden zijn waarom deze grot in het oude Griekenland werd beschouwd als ‘Poort naar de hel’.

5. Cleopatra zwembad: Een unieke ervaring, vanuit het thermale water in dit zwembad kun je door de Romeinse ruïnes sluimeren. De overblijfselen van oude Romeinse zuilen stortten tijdens verschillende aardbevingen in het water. De aardbevingen zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van deze holte waar het thermaal water zich in verzamelde. Tegenwoordig is het een zeer mooi en populaire plek om te zwemmen. Er geldt een toeslag voor toegang tot het zwembad. Er zijn kleedkamers, kluisjes, douches en een café waar je even heerlijk kunt ontspannen en uitrusten.

6. Hierapolis Archeologisch Museum: In dit museum kun je de belangrijkste opgravingen bewonderen uit de oude stad Hierapolis en uit andere delen van de regio. Het museum is gevestigd in een groot gebouw dat ooit dienst deed als Romeins bad en gymnasium. Er zijn in totaal drie grote zalen met sarcofagen, reliëfs, standbeelden en vele andere artefacten uit de oude wereld. Daarnaast kun je Byzantijnse juwelen, steenwerken, munten en gebruiksvoorwerpen ontdekken.

7. Dodenstad: Deze necropolis, een begraafplaats in het oude Griekenland, is een van de grootste in Anatolië. Je vindt hier drie necropolisgebieden ten westen van de kalksteenterrassen net buiten de stadspoorten. Het is een van de best bewaarde in Turkije en is gevuld met sarcofagen, architecturale grafmonumenten en gemeenschappelijke graven, evenals de graven van rijke families die naar dit genezingscentrum reisden voor medische behandelingen. Hoewel de meeste graven dateren uit de laat-Helleense tijd, zijn er ook een aanzienlijk aantal uit het Romeins tijdperk.

Hierapolis in Pamukkale

Waar te eten in en rond Pamukkale?

Zo’n dagtrip maakt hongerig. Gelukkig is er een café recht tegenover de loopbrug, die leidt naar het toegankelijke gedeelte van de kalkstenenzwembaden. Hier kun je genieten van hapjes en drankjes en ook gewoon even bijkomen. Een ander café bevindt zich bij het Cleopatra Zwembad.

Er zijn ook tal van restaurants in de stad Pamukkale die traditionele Turkse gerechten en internationale gerechten serveren.

Reistips voor Pamukkale

 • Ga je met de bus naar Pamukkale, dan raden wij aan om het terrein vanaf de noordelijke ingang te betreden. Dit is namelijk de meest comfortabele manier om Pamukkale en Hierapolis te verkennen, omdat je een lichte helling afloopt in plaats van omhoog. Aan het einde van je bezoek kun je via de ingang van de stadsingang Pamukkale weer naar buiten.
 • De gemiddelde temperatuur in Pamukkale varieert in de zomermaanden tussen de 30 en 34 graden. Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème, een hoed of paraplu en een fles water meeneemt.
 • Zorg ervoor dat je ook zwemkleding en een handdoek bij je hebt, zeker als je wil zwemmen in het Cleopatra zwembad of een duik wil nemen in de thermale baden.
 • Aangezien je alleen op blote voeten de kalkstenenterrassen op mag, kun je een tas meenemen waar je schoenen in passen.
 • We raden je aan om voldoende contant geld in Turkse lira mee te nemen, omdat veel plaatsen geen pas of creditcards accepteren.
Pamukkale

Toegang, tickets en rondleidingen

Er zijn drie ingangen naar Hierapolis-Pamukkale: de zuidelijke ingang, de noordelijke ingang en de stadsingang Pamukkale. Ze geven allen toegang tot de kalksteenterrassen van Pamukkale en tot de ruïnes van de oude stad Hierapolis.

 • Openingstijden: De bezoektijden zijn afhankelijk van het seizoen. Zomerseizoen: 6:30/20:30; Winterseizoen: 06.30/18:00; lenteseizoen: 06.30/20.00
 • Tickets: De huidige toegangsprijs voor de travertijnterrassen van Pamukkale en de ruïnes van Hierapolis vindt je hier. Toegangskaarten zijn ter plaatse te koop. 

 • Hierapolis Archeologisch Museum: Toegang tot het museum is inbegrepen bij het toegangsbewijs voor Pamukkale-Hierapolis. Hier vindt je de actuele openingstijden en verdere informatie.

 • Cleopatra Zwembad: Toegang tot het Cleopatra zwembad is niet inbegrepen bij het toegangsbewijs voor Pamukkale-Hierapolis. Het kan ter plaatse worden gekocht.

 • Tours: Elke dag vertrekken er dagtochten van Antalya naar Pamukkale-Hierapolis. Hierbij kun je vaak kiezen voor een optie van 1 dag of 2 dagen. Meestal zijn dagtochten inclusief vervoer, het toegangsbewijs voor Pamukkale-Hierapolis en lunch. Met de 2-daagse optie overnacht je in een thermaal hotel op het terrein. Dagtochten naar Pamukkale-Hierapolis zijn hier te vinden.

Hoe kom je in Pammuakle

Pamukkale ligt op 2 kilometer van de stad Denizli in het zuidwesten van Turkije. Vanuit Antalya zijn er diverse mogelijkheden om Pamukkale te bereiken:

Boek een dagtocht

Een dagtocht is de gemakkelijkste manier om vanuit Antalya naar Pamukkale te komen. 1- en 2-daagse tours naar Pamukkale vertrekken dagelijks vanuit heel Antalya, inclusief Alanya, Side en Belek De reizen zijn meestal met de bus. Je doet er vanaf Antalya ongeveer 5 tot 6 uur over om in Pamukkale te komen.

Boek een busticket

Als goedkoper alternatief kun je er ook voor kiezen om een buskaartje te kopen en op eigen gelegenheid naar Pamukkale te reizen. Vanaf het busstation in Kas duurt de reis ongeveer 5 uur. Daarom is het nemen van een nachtbus een goed idee.

Om vanaf het busstation in Antalya naar Pamukkale te komen, moet je de bus naar Denizli nemen en vanaf daar gaan heel veel bussen ongeveer elke 20 minuten naar Pamukkale. Hierdoor je dan nog eens 25 minuten over. Alles bij elkaar ben je dus ook met de bus tussen de 5 en 6 uur onderweg.

Eigen vervoer

Een andere optie om Pamukkale te bereiken is door een auto te huren en met eigen vervoer naar het natuurwonder te reizen. Er zijn parkeerplaatsen bij de zuidelijke en noordelijke ingang van Pamukkale-Hierapolis. Houd er rekening mee dat er parkeerkosten in rekening worden gebracht.

Hotelopties in Pamukkale

In het stadje Pamukkale, onder de adembenemende kalksteenterrassen, zijn er een aantal hotels met uitzicht op dit witte paradijs. Boven dekalksteenterrassen zijn er daarentegen weinig thermale hotels die wellness en ontspanning bieden.

Hier zijn twee van de meest populaire thermale hotels en een stadshotel in Pamukkale. Voel je vrij om onze onderstaande links te gebruiken om reserveringen te maken voor je gewenste hotel en geniet van de beste prijzen voor hotels in Pamukkale.

 • Hierapark Thermal & Spa Hotel: Hierapark Thermal & Spa Hotel is geopend in 2017 en is een modern 4-sterrenhotel. Het ligt op 5 km van de oude stad Hierapolis en de travertijnzwembaden. Het hotel beschikt over een thermaal bad, een buitenzwembad en een waterpark voor kinderen | BOEK HIER
 • Richmond Pamukkale Thermal Resort: Dit thermale resort, met een overdekt zwembad dat is gevuld met thermaal bronwater, ligt boven de kalksteenterrassen. Dit luxe 5-sterrenhotel, dat zelfs bruiloften organiseert, heeft elegante kamers en een idyllische omgeving met uitzicht op de bergen. | BOEK HIER

De geschiedenis van Pamukkale

Het spectaculaire landschap van Pamukkale werd gevormd over duizenden jaren. Met haar thermale bronnen staat deze plek al duizenden jaren bekend als gezondheidscentrum. Koning Eumenes II van Pergamon stichtte de oude Griekse-Romeinse stat Hierapolis rond het jaar 190 voor Christus, direct aan deze bronnen. De oude stad beleefde haar hoogtijdagen in de 2e en 3e eeuw. In die tijd werden de thermale bronnen veel bezocht door mensen die verlichting zochten voor hun kwalen. De ruïnes van deze oude stad zijn nu een van de beroemdste bezienswaardigheden in de omgeving.

In de vorige eeuw begon het toerisme naar Pamukkale ineens heel populair te worden. Aan het begin van de 20e eeuw werden er daarom hotels gebouwd rond de thermale bronnen, die de warmwaterbronnen aanboorden. Daarnaast werd vlak naast de kalksteenterrassen een weg aangelegd, waardoor uitlaatgassen de lucht en het water vervuilen. Deze factoren en het massatoerisme hebben ervoor gezorgd dat de oogverblindende witte kalksteenterrassen zwaar te lijden hebben en helaas ook steeds grijzer worden.

Nadat Pamukkale in 1988 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, nam de overheid een aantal maatregelen om het natuurmonument te beschermen. Zo werden bijvoorbeeld de hotels boven de terrassen gesloopt en mogen bezoekers alleen nog maar op bepaalde plekken de gebieden betreden. Deze maatregelen hebben effect gehad. De verkleuring is gelukkig al flink afgenomen en de meeste kalksteenterrassen zijn weer stralend wit. 

Contact

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER