Voordat je op vakantie vertrekt, is het wel handig om een beetje te weten hoe je het beste kan betalen in Turkije. Is het goedkoper om euro’s mee te nemen uit Nederland en deze te wisselen bij een wisselkantoor in Turkije? Of kun je beter een pinpas of creditcard meenemen en daar alles mee betalen?

Turkse Lira

Betalen op Turkije doe je met de Turkse Lira, afgekort als TRY. Je kan in Turkije ook vaak met euro’s of dollars betalen, zeker in de toeristengebieden zijn ze hier dol op. Toch ben je dan wel vaak duurder uit dan als je met lira’s betaald.

Koers TRY – EUR

Jaren geleden schommelde de koers nog rond de 2: EUR 1 = TRY 2. De laatste jaren is de Lira echter steeds minder waard geworden, waardoor de koers enorm gestegen is. In maart 2023 was de koers EUR 1 = TRY 20,50. Klik hier voor de actuele wisselkoers.

Euro’s meenemen

Turkse lira kun je niet makkelijk krijgen in Nederland. Het beste is dus om in ieder geval wat euro’s mee te nemen voordat je op vakantie gaat naar Turkije. De euro wordt op veel plekken geaccepteerd als betaalmiddel. Hierdoor heb je in ieder geval de eerste dagen van de vakantie geld om bijvoorbeeld een taxi of het eten in een restaurant te betalen. In die dagen heb je dan tijd om de resterende euro’s om te wisselen bij een wisselkantoor.

Geld opnemen in Turkije

Wil je in Turkije cash geld pinnen dan is dat geen probleem, maar de extra kosten kunnen wel behoorlijk oplopen. Voor geld pinnen bij een geldautomaat wordt er zowel door de Turkse bank als de Nederlandse bank kosten berekend. De volgende bedragen gelden als je lira’s wil pinnen bij een geldautomaat in Turkije:

Kosten Turkse bank

De banken in Turkije berekenen de laatste tijd een bepaald bedrag per transactie. De extra kosten van de Turkse bank verschillen per bank en zelfs per geldautomaat. Hier valt dus eigenlijk geen touw aan vast te knopen. Bij de ene bank is het een percentage, bij de ander is het een vast bedrag. Omdat dit ook per pinautomaat verschilt, kunnen we geen duidelijk antwoord geven op hoeveel dit kost. Hou rekening met ongeveer 3% per transactie, dan zit je in ieder geval een beetje in de goede richting. Veel hoger zal het niet zijn en valt het lager uit, dan heb je mazzel!

Kosten Nederlandse bank

Als je in Turkije pint met je Nederlandse bankpas, dan rekenen ook de Nederlandse banken nog extra kosten:
Rabobank: Directpakket, Basispakket, Studentenpakket: €3,50 + 1,2% koersopslag. Totaalpakket en Riantpakket: 1,2% koersopslag. JongerenRekening: €2,00 + 1,2% koersopslag.
ING: €3,50 + 1,4% koersopslag.
ABN-AMRO: €2,25 + 1,2% koersopslag
SNS: €4,00 per keer

Bij de meeste geldautomaten kun je de taal instellen op Engels. Ook heb je de mogelijkheid om euro’s en dollars te pinnen. Al met al ben je dus, met alle kosten die er bijkomen, een behoorlijk bedrag kwijt voordat je het geld überhaupt in je handen hebt.

Let op: Stel je pinpas in

Controleer voor je vertrek naar Turkije of je jouw pinpas kan gebruiken in Turkije. Vaak kun je met je Nederlandse pinpas standaard alleen pinnen binnen Europa. Bij de ene bank hoort Turkije wel binnen Europa en bij de andere niet. Is het bij jou niet het geval, dan moet je dus eerst aan de bank doorgeven dat je de pinpas wereldwijk wil gebruiken. Bij alle bekende banken kun je dit gelukkig online heel snel regelen.

Betalen met pinpas in Turkije

Betalen in Turkije met je Nederlandse pinpas is eigenlijk altijd mogelijk. Wel moet je hierbij weer rekening houden met een extra toeslag van je Nederlandse bank:

Rabobank: 1,2% koersopslag
ING: 1,4% koersopslag
ABN-AMRO: €0,15 + 1,2% koersopslag
SNS: €0,30

Creditcard in Turkije

Een creditcard in Turkije is een geldig betaalmiddel. Bijna overal kun je met een creditcard wel betalen. Sterker nog, voor hotelreservering en een auto huren wordt het zelfs geadviseerd. Een Cceditcard biedt ook nog wat meer voordelen tegenover pinnen met een pinpas. Zo kun je vaak gespreid betalen en zijn je aankopen ook nog eens verzekerd. Geen gedoe tijdens je vakantie naar Turkije. Met een creditcard betaal je makkelijk, simpel en veilig.
Let op: American Express wordt over het algemeen iets slechter geaccepteerd in Turkije.

Ook bij het gebruik van de creditcard in Turkije betaal je vaak extra kosten. Bij de Rabobank is dit bijvoorbeeld €4,50 + 2% koersopslag bij geld opnemen bij een geldautomaat. Bij betalen met de Creditcard rekenen zij 2% koersopslag.

Betalen in Turkije met euro

De meeste Turkse ondernemers zijn dol op euro’s. Bij veel winkels, restaurants is het dan ook mogelijk om in euro te betalen. Vaak wordt er dan echt er wel een andere koers gebruikt. Deze is voor jou als toerist helaas niet gunstig. Ook krijg je wisselgeld vaak weer terug in lira’s. Tegenwoordig zie je in veel toeristische gebieden dat producten in euro’s worden aangeboden. Toch raden wij het af om met euro te betalen in Turkije. Heb je toch euro’s mee, wissel deze dan om naar Turkse Lira bij een wisselkantoor.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER