Het eiland Kekova is een erg populaire toeristische bestemming, waar veel toeristen elk jaar op afkomen. Het is het grootste eiland van Turkije in de mediterrane zee. Zowel het eiland als de gezonken stad worden het meest bezocht, vanwege hun unieke en historische locaties. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voordat je het eiland bezoekt, zoals attracties, historie, ruïnes, tours en veel andere toeristische tips.

Wat te doen op het eiland van Kekova?

Het eiland van Kekova is een schoonheid die bijna 4,5 vierkante kilometer beslaat. De regio van Kekova dankt haar naam aan het eiland van Kekova, maar strekt zich ook uit over de dorpen van Kaleköy (Simena) en Üçağız (Teimioussa).

Sinds 1850 wonen er geen permanente bewoners meer. Toch zul je nog heel veel boten aangemeerd zien in deze regio die hier soms voor weken liggen. Dit komt omdat de regio erg populair is onder zeilers, vanwege haar ongerepte natuur en het prachtige blauwe water.

Er zijn verschillende interessante plekken om te ontdekken in deze regio, zoals de ruïnes van Simena en Teimussa en de ruïnes van de oude steden Aperlai en Dolihiste.

Ontdek het eiland Kekova: De verzonken stad in Antalya

De gezonken stad (Dolihiste)

Je moet zeker de gezonken stad aan de noordkant van het eiland bezoeken. De ruïnes van de oude straten en gebouwen staan hier onder water en is erg indrukwekkend om te zien. De stad zou in de 2e eeuw voor christus onder water zijn komen te staan door een grote aardbeving. Een interessante plek ook vooral voor mensen die van cultuur en historie houden.

Tersane

Tersane was een voormalige marine haven in oude tijden. Je kan hier ook de onderwater ruïnes zien van een Byzantijnse kerk. De baai van Tersane is gelegen in het noordwesten van het eiland. Als je gekozen hebt om met een excursieboot de regio te ontdekken, dan zal je hier zeker een stop maken. De reflectie van het zonlicht in de grot, waar je doorheen kunt met de boot, zorgt voor een van de mooiste uitzichten die je ooit gezien hebt!

De geschiedenis van het eiland van Kekova

Het woord ‘Kekova’ betekent in het Turks ‘vlakte van tijm’. Kekova beschrijft de regio die het eiland Kekova omvat, de dorpen Kaleköy en Üçağız en de drie oude steden Simena, Teimussa en Tersane. Kekova werd tijdens de Byzantijnse periode ontwikkeld, maar dit stopte vanwege de Arabische invasies. Hierdoor vind je in de regio ook veel Byzantijnse ruïnes. De regio Kekova werd in 1990 uitgeroepen tot speciaal beschermd gebied om de natuurlijke, culturele en geografische rijkdom van het eiland Kekova en de omliggende kustlijn te beschermen. De verzonken steden waren lange tijd zelfs volledig gesloten voor duiken en snorkelen, maar inmiddels is dit verbod gedeeltelijk weer opgeheven.

In 2000 werd Kekova genomineerd als Werelderfgoed en staat op de voorlopige lijst van UNESCO in de categorie cultureel erfgoed.

Entree, tickets en tours

  • Tours: Je kan de dorpen in de Kekova regio bereiken met de dagelijkse boottours of een Blue Cruise met accommodatie.
  • Vanuit de haven van Kaş: Dagtocht naar Kekova per boot: Geniet van een 9-uur durende boottocht om te ontspannen vanuit Kas terwijl je naar het prachtige eiland Kekova gaat. Stop voor een verfrissende duik en geniet van de adembenemende bezienswaardigheden. Dit soort dagelijkse excursie kosten ongeveer rond de €50,- per persoon. | Boek hier
  • Vanuit Demre: Dagtocht naar Kekova per boot: Bezoek Kekova, een afgelegen eiland voor de kust bij Demre. Terwijl je langs het water vaart en ontspant op een zonnig dek, bekijk je de verzonken stadsruïnes van Simena en zie je het Byzantijnse kasteel van Kaleköy van een afstand. Deze excursie kost ongeveer €35,- per persoon. | Boek hier

  • Blue Cruise vanuit Kaş: Een indrukwekkende ervaring, waarbij je met een boot de gehele regio van Kaş leert kennen, inclusief de Kekova regio. Een blue cruise van 6 dagen rondom Kas kost rond de €600,- per persoon en is inclusief eten.

perfecte vakantie naar Antalya

Hoe kom je bij het eiland van Kekova?

Wat best logisch is voor een eiland, maar ook het eiland van Kekova is alleen per boot te bereiken. Excursieboten vertrekken vanuit het dorp van Üçağız, een prachtig visdorp in Demre.

  • Met de auto: Je rijdt van Kaş in de richting van Side en volgt daarbij de borden met Üçağız.
  • Openbaar vervoer: Er gaat een bus van Antalya naar Kekova (Route AK03) vanuit Kaş, Kalkan, Finike en de stad Demre om het dorp Üçağız te bereiken.

Controleer de afstanden en hoe het dorp Üçağız te bereiken vanuit de omliggende dorpen via deze link.

Hotels in de buurt van het eiland van Kekova

  • La Kumsal Hotel: La Kumsal Hotel biedt een prachtig uitzicht over de zee. Bijna alle kamers hebben zeezicht. De dag start hier met een open ontbijt buffet. Ook heeft het hotel een à la carte restaurant voor het diner met unieke smaken uit de mediterrane keuken. Het centrum van Kaş ligt op 5 kilometer afstand.
  • Kekova Pansiyon: Kekova Pansiyon is gelegen aan de zee in het historische dorp Üçağız en is omgeven door ruïnes. Het heeft acht hele grote kamers met zeezicht. Je kan hier traditionele huisgemaakte gerechten proeven en genieten van de lounges aan zee.

BOEK NU JOUW EXCURSIE

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER