Heerlijk, je bent al aan het aftellen voor jouw vakantie naar Turkije. Maar nu begint ook meteen de vakantiestress. Heb je alles wel geregeld? Wat mag je echt niet vergeten? Wat neem je allemaal mee? Vink met deze checklist voor jouw vakantie Turkije je lijstje af en vertrek zonder stress.

1. Hoe kom je op de luchthaven?

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar daarom niet minder belangrijk. Heb jij al geregeld hoe je op de luchthaven komt? Kies je voor een taxi, ga je met de eigen auto of heb jij een kennis die jullie misschien wel wegbrengt. Waar moet je dan nog meer aan denken?

In het geval van een taxi, boek een taxi niet te kort van te voren. Je bent dan in ieder geval verzekerd dat er een auto beschikbaar is op de tijd dat jij moet vertrekken. Ga je met de eigen auto, kijk dan hoe het parkeren geregeld is rond en op het vliegveld. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een van de vele parkeerplekken rondom de luchthaven, maak daar dan op tijd een reservering voor. Dit geldt ook als je wil parkeren op de luchthaven zelf. Vaak kun je online al een parkeerplek reserveren. Zo heb je in ieder geval altijd plek!

2. Pinpas activeren wereldwijd

Wil je in Turkije betalen met een pinpas, controleer dan bij jouw bank of je de pinpas nog moet activeren voor wereldwijd gebruik. Je kan dit vaak zelf eenvoudig doen in de app van de bank. Als back-up kun je er ook voor kiezen om nog een creditcard aan te vragen. Niets is zo vervelend als blijkt dat je pinpas toch niet werkt en je niets meer achter de hand hebt.

Betalen in Turkije

Je kan in Turkije betalen met alle reguliere betaalmiddelen die wij in Nederland ook gebruiken. Pinnen kan volop, creditcards worden eigenlijk overal wel geaccepteerd en zelfs met euro’s kan je betalen. Wat is nou de goedkoopste en beste manier om te betalen in Turkije? Meer over betalen in Turkije

3. Paspoort controleren

Voor Turkije heb je al een aantal jaar geen visum meer nodig. Ook mag je nog steeds met een ID-kaart naar Turkije reizen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen regels meer zijn. Zo mag je nog steeds maar maximaal 90 dagen in 180 dagen tijd in Turkije verblijven. Het document moet ook nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije. Controleer dit ruim van te voren. Is dit niet het geval, moet je een nieuw reisdocument aanvragen en dit kost natuurlijk ook wat tijd. Het zou zonde zijn als je de vakantie moet annuleren om zoiets simpels. Lees meer over inreisvoorwaarden en douaneregels..

4. Mobiel internet

Wil je je telefoon in het buitenland gebruiken, dan moet je van te voren checken bij jouw provider wat je moet regelen. Bij bijna alle providers moet je eerst een apart pakket aanzetten, omdat Turkije niet bij de Europese Unie hoort. Vaak koop je dan een bepaald pakket voor een bepaald bedrag en daar zit dan sms’jes, belminuten en GB’s voor internet in. Gebruik je het internet buiten dit pakket, dan zullen de kosten erg hoog worden. Zet dan ook je dataroaming uit. Bij Vodafone zit Turkije standaard in hun pakket. Dit betekent dat je dus gewoon je bundel in Turkije kan gebruiken.

5. Activiteiten & Excursies

Als je een pakketreis naar Turkije hebt geboekt, dan kun je vaak bij de reisorganisatie ter plekke de excursies regelen. Ga jij liever zelf op pad? Dan zal je dat zelf moeten regelen. Het voordeel? Vaak is dat een stuk goedkoper. Maak voor jezelf van te voren een lijstje met wat je echt wil zien en doen op plaats van bestemming? Denk bijvoorbeeld aan een ‘must-do’ zoals een boottour of een bezoekje aan de hamam. Per locatie verschilt uiteraard welke excursies en activiteiten populair zijn.

Bekijk vooraf al wat de mogelijkheden zijn en boek eventueel al voor vertrek je excursie of activiteit als je zeker wil zijn van een plekje!

6. Inpaklijst Turkije

Reisdocumenten

Bankpas/creditcard
Contant geld
Medisch paspoort
Paspoort / ID
Reis- en annuleringsverzekering
Reispapieren
Rijbewijs
Vliegtickets
Zorgpas

Verzorging

After-sun
Bril / lenzen
Haarverzorging
Huidverzorging
Make-up
Medicijnen
Scheerspullen
Toilettas
Zonnebrandcrème

Kleding + Accessoires

Ondergoed
Rugzak
Strandhanddoek
Strandtas
UV-pakje voor kinderen
Zonnehoed
Zonnebril
Zomerkleding + Slaapkleding
Zwemkleding

Overige benodigheden

Boeken / tijdschriften
Camera + oplader
E-reader
Kofferslot
Laptop + oplader
Telefoon + oplader
Oordoppen
Reis- en taalgids
Spelletjes
Tablets + oplader

Handbagage

Boek / E-reader
Telefoon
Nekkussen
Paspoort / ID
Portemonnee
Reispapieren
Slaapmasker
Snacks voor onderweg
Oordopjes
Zonnebril

7. Auto huren

Als je een beetje de vrijheid wil en er graag zelf op uit gaat, dan is het handig om een auto te huren. Het openbaar vervoer is over het algemeen best wel goed geregeld in de toeristische gebieden in Turkije, maar je komt uiteraard niet in alle uithoeken. Taxi’s zijn over het algemeen erg duur. Een auto huren in Turkije is omgerekend naar euro’s helemaal niet duur en hiermee kun je makkelijk naar plekken rijden waar je graag naar toe wil. Ga je dus graag zelf op pad, dan kan dat eigenlijk alleen maar het beste met een huurauto.

Offline navigatie

Om goed de weg te kunnen vinden in Turkije, hoef je geen auto te huren met een navigatiesysteem. Je kan heel eenvoudig en gratis een online navigatie-app op je telefoon zetten. Deze kun je gebruiken zonder wifi of mobiel data. Voordat je vertrekt, open je de app en download je de kaart. Eigenlijk wijst het zich allemaal vanzelf zodra je de app opent. Doe dit trouwens wel thuis als je wifi hebt. Het downloaden kan flink wat data kosten. Wij gebruiken graag de app maps.me, beschikbaar voor zowel iPhone als Android. De app is volledig in het Nederlands en je kan ook aantikken waar je precies naar op zoek bent in de omgeving.

maps.me auto huren Turkije

8. Check de weersverwachting

Een van de redenen waarom je naar Turkije op vakantie gaat is uiteraard de 300+ dagen zon per jaar. Het liefste wil jij natuurlijk dat je ook tijdens jouw vakantie mooi weer hebt. Maar hoe zonnig het over het algemeen ook is in Turkije, het is helaas niet elke dag mooi weer. Zeker in het voor- en najaar kunnen er behoorlijk wat regendagen tussen zitten. Daarom is het altijd handig om voor vertrek even het weer te checken. Moet je bijvoorbeeld toch niet voor de zekerheid een extra jasje inpakken? Lees meer over het weer & klimaat in Turkije..

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER