Je wil in Turkije wonen, dan moet je in sommige gevallen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen vanuit Nederland. Voor een gewone ikamet is dit niet nodig, maar wel voor een familie-ikamet of longterm ikamet. Hoe vraag je deze aan en kun je deze ook aanvragen als je al uitgeschreven bent uit Nederland?

VOG: Wat is het?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waarmee de Nederlandse overheid aangeeft dat ze een controle hebben gedaan en of jij geen (strafbare) feiten hebt gepleegd waardoor het niet veilig is om jou te laten doen wat je wil gaan doen. Zo heb je bijvoorbeeld in Nederland een VOG nodig als je bij de politie of in de kinderopvang wil werken. Een VOG kun je echter ook aanvragen voor een algemeen doel, zoals emigreren. Over dit laatste gaan we het in dit artikel hebben.

Waarom heb ik een VOG nodig bij emigratie naar Turkije?

Wil je een familie-ikamet of een longterm-ikamet aanvragen, dan kan het zo zijn dat ze in Turkije vragen naar jouw VOG uit Nederland. (Let op: Het kan zo zijn dat jij hem niet nodig hebt gehad, maar ze kunnen er dus wel om vragen). Bij een ‘normale’ ikamet vragen ze er niet om, maar waarom bij deze twee wel?

Heel simpel, na de goedkeuring van een longterm ikamet, hoef je nooit meer de ikametprocedure in. Ze willen dus zeker weten of jij bijvoorbeeld geen strafbare feiten hebt gepleegd in Nederland de laatste jaren. Ook heb je een document nodig vanuit de rechtbank in Turkije. Ze checken dit dus vanuit beide landen.

Een familie-ikamet wil zeggen dat jij een ikamet aanvraagt op basis van jouw echtgenoot. Jouw echtgenoot is bijvoorbeeld een Turks staatsburger of jouw partner heeft bijvoorbeeld al een ikamet. Ze checken bijvoorbeeld extra streng op een veroordeling op basis van huiselijk geweld. Ook hier geldt weer dat je een document nodig hebt vanuit de rechtbank in Turkije.

Hoe vraag je een VOG aan in Nederland?

Ik sta nog steeds ingeschreven in Nederland

Als je nog steeds ingeschreven staat in Nederland, dan kun je de VOG schriftelijk aanvragen via de gemeente:

  • Print dit formulier uit en vul het in
  • Bij 2.2 in het formulier kruis je het hokje ‘overig’ aan en schrijf je er bij dat het voor een emigratie naar Turkije is
  • Bij 2.4a kruis je het hokje ‘Visum en emigratie’ aan
  • Soms kan je het formulier niet helemaal laten invullen en ondertekenen door de werkgever. Dit is bijvoorbeeld zo als u de VOG aanvraagt voor een emigratie of een visum of werkvergunning. Bij 2.5 vul je deze gegevens zelf in samen met het doel van de aanvraag. Daarnaast voeg je ook een document toe, waaruit blijkt dat de organisatie om jouw VOG vraagt. Wij adviseren om bijvoorbeeld in het geval van een familie-ikamet dit papier uit te printen. Hierop staat dat Turkije vraagt om jouw VOG uit Nederland.
  • Vervolgens ga je met alle documenten naar jouw gemeente, je betaalt daar €41,35. Vergeet vooral niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

VOG aanvragen als je niet meer in Nederland staat ingeschreven

Woon je al in Turkije en sta je dus ook niet meer ingeschreven bij een gemeente in Nederland? Dan kun je een VOG aanvragen bij Justis (= Ministerie van Veiligheid en Justitie). Stuur het aanvraagformulier naar vog.np.rni@justis.nl. Let op: De email mag niet meer dan één VOG-aanvraag per keer bevatten.

Je dient de volgende bijlagen (in pdf-formaat) toe te voegen:

  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier (Kijk stap hierboven hoe je deze invult)
  • Voeg het bewijs toe waarom je een VOG nodig hebt vanuit Nederland (Kijk hierboven voor advies)
  • Kopie geldig paspoort of ID-kaart.
  • Kopie van betalingsbewijs dat je €41,35 hebt overgemaakt

Betaalgegevens van Justis: Maak € 41,35 over op Rekeningnummer NL31 INGB 0705 0054 53 t.n.v. Justis/COVOG te Den Haag, onder vermelding van de naam van de aanvrager. Voor een overboeking uit Turkije heb je ook deze info nodig: BIC-code INGBNL2A, ING Bank. Adres: ING Bank N.V., Foreign Operations, postbus 1800, 1000 BV Amsterdam. Let hierbij goed op dat je mogelijke transactiekosten voor de betaling vanuit Turkije naar Nederland ook zelf moet betalen, bovenop die € 41,35. De aanvraag zal pas worden opgepakt zodra de volledige € 41,35 door Justis is ontvangen.

Let op: Tegenwoordig is het verplicht om dit document te laten vertalen naar het Turks, ook een apostille is helaas verplicht. De kosten hiervan komen er dus nog bovenop. 

Veel gestelde vragen

Nadat je een aanvraag hebt ingediend, ontvang je tussen 1 en 4 weken bericht. Soms duurt de behandeltijd langer, bijvoorbeeld wegens drukte. De behandeltijd hoeft niets te zeggen over de uitkomst van de aanvraag.

Er zijn bedrijven die de administratie van een VOG-aanvraag van je overnemen. Deze bedrijven zijn geen onderdeel van Justis. Als je hier gebruik van maakt, betaal je de organisatie dus apart, bovenop het bedrag voor de normale VOG-aanvraag.

Nee. Voor elk doel dien je een nieuw VOG aan te vragen. Heb je dus nog een VOG liggen van bijvoorbeeld een werkgever, dan kun je deze niet gebruiken voor het aanvragen van een ikamet in Turkije.

Helaas, deze kun je niet gebruiken, de VOG moet zo recentelijk mogelijk zijn. Bij de officiële instantie in Turkije hebben ze het over maximaal 3 maanden.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER