Side staat bekend als antieke stad die veel ruïnes uit de oudheid herbergt. Het is 1 uur rijden van en naar Antalya, de grootste stad aan de Middellandse Zeekust. Tussen alle nog steeds staande historische gebouwen en muren bevindt zich het Archeologisch Museum in Side. Dit museum is gevestigd in een oud Romeinse badhuis en biedt een bescheiden maar interessante collectie. In dit artikel zullen we jou begeleiden bij jouw bezoek aan dit Archeologisch Museum en alle belangrijke informatie geven die je moet weten voordat je het een bezoekje brengt.

Wat kan ik zien in het Archeologisch Museum in Side?

Het Archeologisch Museum van Side heeft een verscheidenheid aan oude object die allemaal de moeite waard zijn om te zien. Badhuizen waren enkele van de essentiële faciliteiten in elke oude Romeinse stad. Het oude Romeinse badhuis herbergt nu collecties van stukken die in en rond de stad zijn ontdekt. Het badhuis is ooit gebouwd in de 2e eeuw en bestond uit 5 kamers. In 1960 is het voor het laatst gerestaureerd en kennen we het zoals het hedendaags te zien is. 

De oude ruïnes nemen je mee terug naar hoe het leven in de oudheid is geweest met beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven, juwelen, munten, sarcofagen en inscripties. Ze worden tentoongesteld in de  5 kamers waar Romeinse edelen en de hogere klassen ooit van hun vrije tijd genoten. Verder worden de tuinen gebruikt voor tentoonstellingen. Kortom, in dit museum valt genoeg te zien!

Archeologisch Museum Side

Toegang & Tickets

  • Openingstijden: In de zomer is het museum geopend van 08.30 tot 19.00 en in de winter van 08.30 tot 17.30

  • Tickets kunnen ter plaatsen worden gekocht bij de kassa en kosten 130 TL per persoon

Hoe kom je bij het Archeologisch Museum?

Het Archeologisch Museum bevindt zich in de antieke stad van Side en ligt naast het grote oude theater. Je kan hier met het openbaar vervoer vanuit elke stad in Antalya komen of je kan er voor kiezen om een auto te huren.

Stukje geschiedenis van het Side Museum

Uitgebreide opgravingen in de oude stad Side werden pas uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog. Arif Mürid Mansel, een pionier van de Turkse archeologie, leidde dit werk. Hij was een van de meest succesvolle studenten die een beurs kreeg om in het buitenland te studeren en deze discipline mee te nemen terug naar de jonge Republiek Turkije. 

De grotendeels intacte ruïnes van het badhuis werden gekozen als locatie om de vondsten van de ruïnes op te slaan. Nadat de bouwkundige plannen waren opgesteld, begon de uitvoering van het nieuwe dag. Het museum hoe wij het hedendaags kennen werd geopend in 1962.

Contact

  • Adres: Side, Liman Cd., 07330 Manavgat/Antalya

  • Openingstijden: Zomer: 08.30 tot 19.00 | Winter: 08.30 tot 17.30

  • Website: muze.gov.tr

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER