Hier is onze top 12 van oude steden in Antalya die echt moet hebben gezien. Bezoek de geboorteplaats van bisschop Nicolaas van Myra, de historische persoon achter de verhalen van de Kerstman, ontdek verloren steden in het Taurusgebergte en spectaculaire Romeinse theaters doe ooit duizenden bezoekers trokken.

1. De Antieke Stad Side – Side

De oude antieke binnenstad van Side is een van de belangrijkste en cultureel rijkste steden in het zuiden van Turkije. Met haar charmante straatjes, tal van restaurants, winkels en oude ruïnes om te bezoeken, zal je zeker genieten van een heerlijk uitstapje naar deze oude stad. Bezoek het oude theater, bekijk bij zonsondergang de Tempel van Apollo en kom meer te weten over de geschiedenis in het Archeologisch Museum in Side. Meer lezen..

doen in Side

2. Aspendos – Antalya

Aspendos is een beroemde oude stad in Antalya en staat vooral bekend om haar goed bewaard gebleven amfitheater die nog bijna in perfecte staat is. Het weerspiegelt de de piek van het Romeinse Rijk met technische wonderen die miljoenen bezoekers al tientallen jaren verbluft. Het theater is een van de beste plekken om te proeven van de sfeer uit de oudheid, maar vergeet ook geen bezoekje te brengen aan de Akropolis en het Aquaduct. Wil je echt een hele speciale ervaring meemaken? In de warme zomermaanden vinden er in het theater van Aspendos verschillende tentoonstellingen plaats, waaronder het Internationaal Ballet en Opera Festival en het Vuur van Anatolië.

oude steden in Antalya

3. De Oude Stad van Myra – Demre

De oude Stad van Myra was een van de belangrijkste steden uit de geschiedenis en sis gelegen in de wijk Demre in Antalya. Myra is vooral beroemd om de kerk van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. De kerk staat sinds 2000 op de voorlopige Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd voor het eerst gebouwd in de 6e eeuw na de dood van St. Nicholas. Daarna zouden er verschillende wonderbaarlijke genezingen hebben plaatsgevonden onder de gelovigen die zijn relikwieën kwamen vereren, en zo werd Myra een bedevaartsoord. 

Na een bezoek aan de kerk, kun je de oude stad verder verkennen met onder andere het Myra-theater en de rotsgraven die gesneden zijn in de kliffen van Myra.

oude stad van Myra

4. Letoon – Tussen Antalya en Muğla

Veel oude steden in Antalya behoren tot de Lycische beschaving en liggen tussen de steden Kaş en Fethiye. Een van die steden is Letoon. Veel oude steden in Antalya behoren tot de Lycische beschaving en liggen tussen de steden Kaş en Fethiye. De ruïnes en artefacten in Letoon laten zien dat de stad ooit een van de belangrijkste religieuze centra van Lycië was. Letoon was het verenigde heiligdom van de Lycische Unie in de buurt van de oude stad Xanthos. In dit heiligdom kun je de tempels van Leto, Apollo en Artemis bezoeken, evenals de ruïnes van een klooster, een fontein en een Romeins theater. De stad heeft de grootste tempel gewijd aan Leto, de moeder van Artemis en Apollo.

5. Xanthos – Tussen Fethiye en Kaş

Xanthos is een oude stad in het dorp Kınık ın Kaş, op 3 uur rijden van het stadscentrum van Antalya. Ooit was het in de oudheid de hoofdstad van het Lycische koninkrijk. Deze oude stad, die zeer populair is onder bezoekers, is eigenlijk verplicht kost voor iedereen die op vakantie komt aan de zuidwestkust van Turkije. In 1988 werd de plek zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad wordt door een ravijn verdeeld in twee delen. Kort na het betreden van de oude stad, zie je de stadsmuren die door de Romeinen ooit werd gerestaureerd. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Gegraveerde Pilaar van Xanthos, het theater, de Akropolis en de Dodenstad. Lees verder..

De oude stad Xanthos

6. Phaselis – Kemer

Phaselis is niet alleen een historisch rijke plek om te bezoeken, het is ook een prachtig nationaal park om op een zonnige dag van te genieten. Inderdaad, in Kemer ligt de oude stad Phaselis een echte natuurlijke schoonheid, waar historische ruïnes op je wachten om ontdekt te worden in de schaduw van pijnbomen.

Phaselis was een van de belangrijkste steden van de Lycische Liga. De Romeinse ruïnes zijn goed bewaard gebleven en de drie havens van de oude stad worden tegenwoordig gebruikt als stranden. Phaselis is een uitstekende plek om te duiken, je kan zelfs de overblijfselen onder water zien. Ook voor gezinnen is het een geweldige optie. Het water is namelijk erg ondiep en lekker warm!

7. Termessos – Antalya

Termessos is een zeer goed bewaard gebleven oude stad op 17 kilometer ten noordwesten van Antalya, in het Nationaal Park Mount Güllük-Termessos. Het werd gebouwd op 1050 meter boven de zeespiegel en ligt verspreidt over een groot gebied. Het is een van de best bewaarde historische nederzettingen in Turkije. Onder de overgebleven ruïnes zijn de stadsmuren, de triomfboog van Hadrianus, de reservoirs, het theater, het gymnasium, de agora, het odeon en de heroon.

Op de plek wonen ook veel bedreigde diersoorten en dichtbij de ingang van het Nationaal Park vind je een klein museum dat dieren en planten tentoonstelt die uniek zijn voor deze omgeving.

8. Perge – Antalya

Ben je op vakantie in Antalya, dan mag je de ruïnes van de oude stad van Perge niet missen. Het is een van de oudste oude steden in Turkije en was ook nog eens een van de rijkste steden in de oudheid. Het was de hoofdstad van de regio Pamphylia en brengt je bij een bezoek meer dan 3000 jaar terug in de tijd.

De oude stad Perge is een van de meest georganiseerde Romeinse steden. Onder de belangrijke overblijfselen vindt je badcomplexen, vier fonteinen, zuilengalerijen, een agora, twee basilieken, hellenistische torens, palaestras, een theater, een stadion en een tempel gewijd aan godin Athena. De vestingmuren zijn ook nog steeds zichtbaar.

9. Syedra – Alanya

De regio Antalya staat bekend om haar oude steden en ook in Alanya is er een oude stad die de moeite waard is om te bezoeken: Syedra. Syedra was een typisch Romeinse nederzetting met veel ruïnes die tot op de dag van vandaag overleefden. Onder hen zijn er vrij grote rijen gepleisterde reservoirs gevoed door een natuurlijke waterbron, een doopgrot, een prachtig bad met mozaïekvloerresten, een gymnasium, een zuilengalerijstraat en winkels, een tempel, een theater, kerken, administratieve gebouwen, een akropolis en necropolis.

De ruïnes liggen ook op een heuvel, waardoor je vanaf de oude stad een prachtig uitzicht hebt over de Middellands Zee en Alanya. Lees verder..

Syedra: een geheime oude stad in Alanya

10. Patara – Kalkan

Patara is een oude stad gelegen aan de westkust van Lycië, tegenwoordig is dat de stad Kalkan. Ooit was Patara een toonaangevende stad in de Lycische Liga samen met Xanthos en Letoon. Enkele van de belangrijke structuren die je zult zien in de oude stad Patara zijn de Romeinse triomfboog, tempels, een necropolisgebied, een vuurtoren, bouleuterion (parlementsgebouw), de stadspoort, een theatergebouw, kerken, baden, de graanschuur en pakhuizen.

Behalve een interessant oude stad, is Patara ook beroemd om haar prachtige strand waar de caretta caretta-schildpadden hun eieren leggen. Het strand is naast een populaire plek voor de lokale bevolking dus ook een beschermd gebied.

Patara strand - Kaş

11. Simena (Kaleköy) – Demre/Kaş

Simena was een kleine Lycische kuststad die al sinds de 4e eeuw bewoond is. Tegenwoordig heet de plek Kaleköy en is een van de zeldzame nederzettingen in Turkije die alleen over zee te bereiken is. Onder de ruïnes van Simena vind je een theater met 300 zitplaatsen, tempels en Lycische graven. Het middeleeuwste kasteel heeft een prachtig uitzicht op het eiland Kekova, een verzonken stad waar de ruïnes zich dus onder water bevinden.

Ontdek het eiland Kekova: De verzonken stad in Antalya

12. Olympos – Antalya

Een van de meest populaire oude steden in Antalya, gelegen in de vallei aan de zuidkust van Turkije. Olympos is een oude stad gelegen in een vallei 90 kilometer ten zuidwesten Antalya. Ten eerst kun je hier de archeologische vindplaats van Olympos bezoeken, waaronder de tempelpoort, het theater, de Necropoliskerk en de Akropolis. Je kan er ook voor kiezen om meerdere nachten in Olympos te verblijven, vooral onder lokale jongeren is dit erg populair. Rondom de camping kun je dan verschillende watersporten doen.

Combineer jouw bezoek aan Olympos met het strand, gelegen midden in het natuurreservaat, waar ook diverse oude ruïnes te zien zijn. Maar de meest populaire attractie in Olympos is de kabelbaan, een spectaculaire ervaring met uiteindelijk een prachtig panoramisch uitzicht over de gehele regio.

BOEK NU JOUW EXCURSIE

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER