Sinds 2012 is het in Turkije verplicht om jouw telefoon van buitenlandse afkomst te registreren in Turkije als je een Turkse simkaart gebruikt. Waarom dit zo is en hoe de procedure werkt lees je hier.

UPDATE 07-07: VANAF JULI 2023 ZULLEN DE KOSTEN VOOR HET REGISTREREN VAN EEN TELEFOON STIJGEN VAN 6091 LIRA NAAR 20.000 LIRA.

Buitenlanders in Turkije die een lang verblijf in het land plannen, zullen onvermijdelijk binnen een paar maanden het probleem van het blokkeren van de mobiele telefoons tegenkomen. Dit is overheidsbeleid om de illegale handel in geïmporteerde gadgets te bestrijden. We zullen je vertellen hoe je de telefoon weer kan ontgrendelen en veilig kan gebruik in Turkije.

Waarom wordt een telefoon geblokkeerd?

Sinds 2012 werkt Turkije met een zogenaamd CEIR systeem. Wanneer je een Turkse simkaart in een in Turkije gekochte telefoon stopt, wordt deze data meteen doorgestuurd naar het CEIR systeem. Als je een buitenlandse telefoon gebruikt met een Turkse simkaart, gebeurt dit niet. Deze telefoon mag je dan 120 dagen gebruiken in het land.

Na deze periode, zal je telefoon geblokkeerd worden. Hierbij gaat het niet om je telefoon zelf, niet de simkaart, maar het IMEI slot. Als je na deze periode weer een Nederlandse simkaart in de telefoon stopt, dan zal deze gewoon weer werken. Om te voorkomen dat de telefoon geblokkeerd wordt, moet je zorgen dat deze geregistreerd wordt in het CEIR systeem en daar gaan wij je nu bij helpen!

Hoeveel kost deze registratie?

De kosten van het registeren van een telefoon in Turkije zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen en sinds juli 2023 kost het dan ook 20.000 lira.

Wat heb je nodig om een buitenlandse telefoon te registeren in Turkije?

 • Ikamet (verblijfsvergunning)
 • E-devlet

Hoe registreer je jouw telefoon?

Het registeren van een telefoon gaat via E-devlet:

 1. Ga naar www.türkiye.gov.tr
 2. Druk rechtsboven in op Giriş Yap (login)
 3. Gebruik hier het nummer van jouw ikamet en het wachtwoord welke jij hebt gekregen van het PTT kantoor bij aanvraag van E-devlet (Let op: Als je daarna zelf een wachtwoord hebt aangemaakt, dan gebruik je uiteraard deze) en login
 4. Open vervolgens een nieuwe internetpagina en ga naar: https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet

Je kan ook alles via de E-devlet app doen, als je dan op de link in stap 4 klik, word je automatisch doorgestuurd naar de goede plek in de app.

Als je vervolgens alle informatie hebt ingevuld, dan is je registratieprocedure compleet en kun je jouw buitenlandse telefoon veilig gebruiken in Turkije.

Veel gestelde vragen

Hoe vind ik mijn IMEI nummer?

Bel *#06# waarna vervolgens het IMEI nummer op het scherm zal verschijnen.

Kan ik meerdere telefoons registeren?

Het is belangrijk om te weten dat je op één paspoort maar één telefoon nummer kan koppelen aan je IMEI. Wil je een nieuwe telefoon registeren, dan moet je drie! kalenderjaren wachten voor dat dit opnieuw kan.

Vanaf wanneer kan ik een telefoon registreren?

Het is mogelijk om jouw buitenlandse telefoon maximaal 120 dagen te gebruiken vanaf het eerste gebruik. Hierna heb je 365 dagen de tijd om het registratieproces te starten.

Wat is het alternatief?

 • Koop in Turkije zelf een goedkope telefoon, die dus al geregistreerd is en waar je een Turkse simkaart in kunt doen.
 • Via Vodafone in Nederland kun je gewoon gebruik maken van jouw bundel in Turkije. Wil je dus geen telefoonregistratie, dan is dit een fijn alternatief. Let op: Mocht je in Turkije wonen, veel instanties vragen toch om een Turks nummer op te geven. In dat geval zal je dus of je telefoon moeten registeren of een nieuwe telefoon in Turkije kopen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

 1. Henk Griffioen 04/09/2023 at 1:19 PM - Reply

  Er bestaat ook DUALSIM. Een 2e digitale SIM (Turkse) die op een NL telefoon kan worden toegevoegd.
  Vodafone Turkije biedt dit aan. Echter geen enkele Vodafone winkel in Alanya heeft dat kunnen realiseren in 2022 en 2023 op mijn IPhone 14.
  Telkens verwijzen zij naar andere Vodafone winkels zoals in Alanium of centrum.
  Is er iemand die hiermee bekend is en het heeft kunnen realiseren ?
  Kan die meer info geven hierover ?
  Bij voorbaat dank.

  • BeleefTurkije 04/09/2023 at 11:03 PM - Reply

   Wij zijn niet helemaal op de hoogte van verschillende technische mogelijkheden. Op internet opgezocht heeft een telefoon met een DUALSIM ook twee verschillende IMEI-nummers. Wij zouden dan ook zeggen, één van deze IMEI nummers zou je dan moeten registreren bij de Turkse overheid om de buitenlandse telefoon met een Turkse simkaart te kunnen gebruiken. Zonder deze activering kun je ook met een DUALSIM niet zomaar een buitenlandse telefoon in Turkije gebruiken. Ons advies is dan ook, ga naar de volgende site: https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet. Registreer jouw telefoon met één van de IMEI nummers die bij de DUALSIM hoort en de rest wijst zich vanzelf. Wij hebben nog nooit gehoord in ieder geval dat je met een DUALSIM de blokkade kan ontwijken.