Binnenkort ga je een nieuw avontuur aan: Je gaat wonen in Turkije. Je bent je uiteraard al een tijdje aan het voorbereiden, maar bij één ding kom je er toch nog niet helemaal uit. Je wil graag namelijk een auto om op pad te kunnen gaan, maar is het beter om een auto te kopen of te huren in Turkije? Wat zijn de voor- en nadelen en wat is goedkoper?

Auto rijden in Turkije

Sowieso is het goed te weten dat het auto rijden in Turkije heel anders gaat dan in Nederland. Om je heen zal er veel gehaaster en agressiever worden gereden. Ondanks dat de verkeersregels min of meer gelijk zijn aan Nederland, is het verschil dat Turkse weggebruikers hier niet zoveel mee doen. Ook goed om te weten is dat er de laatste jaren door de Turkse overheid veel geïnvesteerd is in asfalt. Dit betekent dat er over het algemeen een goed wegdek ligt, vooral in en rond de toeristische gebieden.

Afwegingen voor een auto kopen of huren in Turkije

Als je woont in Turkije kan het voor de één interessanter zijn om een auto te kopen, terwijl het voor de ander beter is om te huren. Dit hangt af van de volgende factoren:

 1. Wat is je budget voor een auto?
 2. Papierwerk en regeltjes
 3. Hoe lang blijf je in Turkije?
 4. Hoe vaak gebruik je de auto?
 5. Wat voor een auto wil je rijden?

1. Wat is je budget voor een auto?

Als je denkt dat je voor €5000 euro een auto kan kopen in Turkije, dan zullen we je misschien wel teleurstellen. Auto’s zijn in Turkije erg duur, ook de tweedehandsauto’s. Wil je een beetje een redelijke auto, dan moet je al snel denken aan een bedrag tussen de €10.000 en €20.000 euro voor een tweedehandsauto. Dan ben je er nog niet, want als je in het bezit bent van een auto, komen daar ook nog andere kosten bij. Denk er aan dat je nog een autoverzekering moet afsluiten, dat je je auto om het jaar moet laten keuren en de motorrijtuigenbelasting er ook nog bijkomt. Huur je een auto, dan betaal je een bedrag per maand, denk aan een bedrag van tussen de 750 en 1250 euro, maar dan zitten dit soort dingen er wel in. De verhuurder sluit een verzekering af, laat de auto keuren en betaald de motorrijtuigenbelasting. Het enige dat je dan nog zelf moet betalen is de brandstof, maar gelukkig is die meer dan de helft goedkoper dan in Nederland!

2. Papierwerk en regeltjes

Als je als buitenlander een auto koopt in Turkije, dan krijg je een zogenaamd M-kentekenplaat. Alleen de namen en hun echtgenoten die op de Ruhsat (soort eigendomspapier) staan, mogen in deze auto rijden. Diegene moet in ieder geval altijd dezelfde achternaam hebben. Best lastig als je bijvoorbeeld niet getrouwd bent of vaak vrienden meeneemt naar Turkije, die mogen namelijk niet in jouw auto rijden. Het kopen van een auto in Turkije is niet lastig en prima te doen als buitenlander. Turkije heeft wat dat betreft een prima systeem. Bij het huren van een auto kun je vaak aangeven dat meerdere personen in de huurauto rijden, waardoor dit iets flexibeler is. Hou rekening met het feit dat je Nederlands rijbewijs maar zes maanden geldig is in Turkije. Daarna moet je het land even verlaten en weer binnenkomen, dan gaat deze zes maanden weer opnieuw in.

3. Hoe lang blijf je in Turkije?

Een goede afweging tussen het kopen of huren van een auto in Turkije is de tijd die je in Turkije verblijft. Ben je echt van plan om op permanente basis in Turkije te gaan wonen, dan is het kopen van een auto best rendabel. Ben je echter bijvoorbeeld alleen de schoolvakanties in Turkije of tijdens de winter, dan is het de vraag of het kopen van een auto de moeite waard is. Misschien past dan het huren van een auto beter bij je.

4. Gemak of zelf doen?

Eigenlijk is dit punt hierboven ook al genoemd: Als je puur voor gemak wil gaan, dan moet je een auto huren. Dan heb je geen gedoe met het kiezen van de juiste auto, geen reparatiekosten, het regelen van de keuringen, het kiezen van de juiste verzekering en ook geen gedoe om van je auto af te komen als je Turkije verlaat. De huurauto haal je op bij een locatie naar keuze, vervolgens rij je er mee en lever je hem weer in op het moment dat je Turkije verlaat. Makkelijk, toch?

5. Hoe luxe moet de auto zijn?

Zoals we hierboven ook al hebben gezegd, het kopen van een auto in Turkije is erg duur. Denk al snel aan een bedrag van minimaal 10.000 euro voor een tweedehandsauto en dan heb je echt het simpelste van het simpelste. Er zal geen luxe in zitten, de auto is vaak oud en heeft daardoor ook veel onderhoud nodig. De meeste auto’s die je huurt zijn de nieuwere modellen en daarmee ook de nodige luxe. Het ligt er dus maar net aan wat je voorkeur heeft. Vind je een oudere auto niet erg, dan kan kopen nog steeds een goede optie voor jou zijn.

Huren of kopen?

Kopen

Auto kopen of huren in Turkije
 • Echt permanent in Turkije gaat wonen
 • Je hebt genoeg budget om een veilige auto te kopen in Turkije
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen, het betalen van belastingen en reparaties
 • Genoegen neemt met een wat oudere, minder luxe auto

Huren

Auto huren in Turkije
 • Je bent voor korte periodes in Turkije
 • Je hebt niet genoeg budget voor het kopen van een veilige auto
 • Alles is voor je geregeld, geen gedoe. Zodra je Turkije verlaat, lever je de auto ook zo weer in
 • Over het algemeen wat nieuwere en dus luxere auto’s

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER