Wist je dat je bij emigreren naar Turkije jouw AOW of sommige uitkeringen mee kan nemen? Turkije en Nederland hebben namelijk hierover een verdrag gesloten. Lees hier meer over welke uitkering je mee mag nemen naar Turkije, waar je rekening mee moet houden en hoe je een emigratie met AOW of uitkering regelt bij de Nederlandse instanties.

Welke uitkeringen kan ik meenemen bij emigratie naar Turkije?

Zoals gezegd, Nederland en Turkije hebben een verdrag waardoor je gewoon jouw AOW of andere uitkering mee kan nemen naar Turkije. Deze regel geldt voor de volgende uitkeringen:

  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Wet op Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
  • Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ)
  • Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
  • Algemene Nabestaandenwet (ANW)
  • Ziektewet

Algemene Ouderdomswet (AOW)

Je mag met een AOW-uitkering naar Turkije. Is dit tijdelijk, bijvoorbeeld voor een vakantie, dan hoef je niets door te geven. Het heeft dan ook geen gevolgen voor jouw AOW-uitkering. Ben je echter ook van plan om echt in Turkije te gaan wonen, dan moet je dit binnen 4 weken doorgeven aan de SVB. Ook dan kun je gewoon je AOW meenemen. Het heeft echter wel gevolgen voor de hoogte van de uitkering.

WIA – WAO – WAZ

Een WIA of WAO uitkering kun je meenemen naar Turkije. Je bent verplicht om uiterlijk 2 weken van te voren de emigratie door te geven aan het UWV. Na het doorgeven van een verhuizing naar het buitenland, kan het zo zijn dat je binnen die 2 weken nog een medisch onderzoek krijgt. Sterker nog, je kan tijdens je verblijf in het buitenland altijd een uitnodiging krijgen van het UWV voor een (medisch) onderzoek. Het UWV betaalt dan alle reis- en verblijfskosten. Krijg je zo’n verzoek, dan zal je hier altijd aan mee moeten werken, anders verlies je het recht op een uitkering.

ANW

Ben je van plan om in Turkije te wonen en ben je in het bezit van een ANW-uitkering? Dan kun je deze meenemen naar Turkije. Dit kan wel consequenties hebben voor bijvoorbeeld de kinderbijslag. Wil je precies weten wat er voor jou veranderd, neem dan contact op met het SVB.

Ziektewet

Ook met een ziektewet-uitkering kun je naar Turkije zonder deze te verliezen. Bij een verblijf in het buitenland worden er wel afspraken gemaakt over bijvoorbeeld medische controle en re-integratie.

Zorgverzekering in Turkije

Als je naar het buitenland verhuist en niet meer in Nederland werkt, eindigt jouw Nederlandse zorgverzekering. Ontvang je echter een Nederlandse uitkering of pensioen, dan regelt het CAK jouw nieuwe zorgverzekering in Turkije. Dit doe je door een S1/formulier 121 aan te vragen bij het CAK. Hiermee ga je vervolgens naar het lokale SKG kantoor in Turkije, hier kun je je dan inschrijven voor een zorgverzekering vanuit de staat. Ben je eenmaal bij het CAK geregistreerd als verdragsgerechtigde? Dan laten zij een verdragsbijdrage op jouw uitkering of pensioen inhouden. Je betaalt deze bijdrage – ook wel Zvw- of buitenlandbijdrage genoemd – voor het recht op medische zorg in Turkije. Het bedrag is vergelijkbaar met de zorgverzekeringspremie die Turkse inwoners betalen.

In Turkije is een SGK-verzekering ook geldig voor gezinsleden. Hierdoor kun je jouw gezin dus ook gewoon meeverzekeren op jouw verzekering. Vermeld hun namen dan ook op het S1/121 formulier.

Uitbetalen van uitkering of AOW

De uitkering wordt uitbetaald op het rekeningnummer wat bekend is bij de instantie. Dat kan een Nederlands of buitenlands rekeningnummer zijn. Heb je een rekeningnummer bij een bank in Turkije, dan kan de bank extra kosten berekenen voor het overmaken van de uitkering. Hierdoor zie je misschien een lager bedrag op jouw rekening.

Volledig stappenplan:

Stap 1: Meld jouw pensioen- of uitkeringsinstantie van te voren dat je gaat verhuizen naar Turkije. In de meeste gevallen geven deze instanties dit ook door aan het CAK, maar niet altijd. Het is dus ook van belang datje dat nog eens apart doorgeeft aan het CAK.

Stap 2: Geef de datum van emigratie door aan jouw Nederlandse zorgverzekering. De zorgverzekeraar beëindigt dan de bestaande zorgverzekering per de datum van de verhuizing. Als je nog wel in Nederland werkt, dan kun je de zorgverzekering niet stopzetten en je ook niet aanmelden bij het CAK.

Stap 3: Schrijf je uit bij jouw Nederlandse gemeente. > Meer informatie over het uitschrijven bij een Nederlandse gemeente

Stap 4: Meld je aan bij het CAK. Ga naar het document S1/formulier 121 aanvragen en vul het aanvraagformulier in. Het CAK handelt dit verzoek binnen 4 weken af.

Stap 5: Schrijf je in bij de Turkse zorgverzekeraar. Dit doe je door het formulier 121 mee te nemen naar het lokale SGK-kantoor.

Verklaring levensbewijs

Krijg je een uitkering van het UWV of SVB, dan vragen zij regelmatig een bewijs dat je nog leeft. Dit heet een levensbewijs. Deze moet je in Turkije in laten vullen door de gemeente of door de ambassade of het consulaat. Vervolgens stuur je het bewijs binnen zes weken terug naar het UWV of SVB. Doe je dit niet, dan word je uitkering automatisch stopgezet.

> Meer over het levensbewijs van het SVB

> Meer over het levensbewijs van het UWV

Welke uitkeringen kun je niet meenemen?

Er zijn ook uitkeringen die je niet mee kan nemen bij emigratie naar Turkije:

  • Uitkeringen op basis van de participatiewet, zoals bijvoorbeeld bijstand.
  • Een WW-uitkering
  • Een Wajong-uitkering, al zijn hier wel enkele uitzonderingen op
  • Een uitkering op basis van de toeslagenwet

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER