In het zuiden van Turkije ligt misschien wel de populairste badplaats onder de toeristen. Als je aan Alanya denkt, denk je al snel aan zon, zee en strand. Toch is Alanya enorm veelzijdig en heeft het zoveel meer te bieden. De badplaats herbergt cultuur, strand, een bruisend nachtleven en authentieke winkeltjes. Ga je met ons mee langs de top 10 bezienswaardigheden in Alanya?

1. De haven

Op zoek naar het bruisende deel van de stad? Dan is de haven toch echt wel de place-to-be. Overdag kun je lekker rondslenteren, wandelen langs de drie grote pieren bijvoorbeeld. Hier kun je heerlijk genieten van het uitzicht en prachtige foto’s maken. Je kunt er ook voor kiezen om op één van de boten aan de haven te stappen voor een mooie trip langs de kust. ’s Avonds krioelt het hier van de mensen die willen genieten van het fantastische uitgaansleven.

2. De Rode Toren

Als je toch in de haven bent, mag een bezoek aan de Rode Toren zeker niet vergeten worden. Het is het symbool van de stad en kreeg de naam door de kleur van de toren. Vroeger was de Rode Toren een belangrijke gebouw voor het beschermen van de haven en de stad. Tegenwoordig is de toren een echte bezienswaardigheid. Op de begane grond vind je een museum over de geschiedenis van Alanya. Je kunt er ook voor kiezen om naar de top te lopen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.

3. Historische scheepswerf

De scheepswerf werd gebouwd in 1227. Ondanks de hoge leeftijd, zijn de stenen galerijen goed intact. De scheepswerf is een museum waar je historische boten, ankers en gereedschappen kunt zien. Het is er niet druk en lekker koel, waardoor het ook hoogzomer goed te doen is om te bezoeken. Mocht je naar de scheepswerf gaan, vergeet dan ook vooral niet de mooie grotten. Deze zijn zeker de moeite waard om te zien.

4. Het kasteel

Het kasteel van Alanya ligt op 250 meter hoogte, waardoor je een prachtige uitzicht hebt over de stad, de kust en het Taurusgebergte. Er zijn veel verschillende uitzichtpunten, waardoor het ook echt een plek is voor mooie foto’s. Je kunt er voor kiezen om vanaf de haven omhoog te lopen, maar dit is best een stevige klim. Gelukkig kun je sinds 2017 er ook voor kiezen om de kabelbaan te gebruiken. Een extra leuk uitje met het hele gezin! Wil je dit toch liever niet, dan raden wij aan om een taxi te regelen. Ga het liefst niet met eigen vervoer naar boven!

5. De Damlatas grot

Tijdens de bouw van de haven werd bij toeval deze grot ontdekt. De grot is 30 meter diep en 15 meter hoog. Door de constante temperatuur van 22 graden en een luchtvochtigheid van 90%, is de Damlatas grot ideaal voor astmapatiënten. In de grot bevinden zich stalactieten en stalagmieten, mede daardoor wordt deze grot veel bezocht.

6. De Dimcave

Alanya heeft ontzettend veel land- en zeegrotten. Een daarvan kun je hierboven vinden; de Damlatas grot. Het voordeel van deze grot, is dat het dichtbij het centrum ligt. Heb je tijd voor een iets verder uitstapje, dan zouden wij de Dimcave zeker aanraden. Volgens vele toeristen de mooiste grot. Het is namelijk de een na grootste toegankelijke grot van Turkije. Via twee paden loop je langs mooie stalactieten en je eindigt bij een soort meertje met een prachtig licht.

7. Dimcay

De Dimcay is een rivier op zo’n 15 kilometer afstand van Alanya. Dit gebied is leuk door de mooiset natuur, maar staat toch het meest bekend om haar vele restaurants hangend boven de rivier. Een bijzonder plekje voor een authentiek Turks ontbijt of gewoon een lekker drankje. Vele restaurants hebben ook aparte zwembaden en glijbanen, wat zeker leuk is voor de kinderen. De rivier zelf is erg koud, maar daardoor in hoogzomer juist heerlijk om te af te koelen.

8. Alanya museum

Ben je een echte cultuursnuiver, dan mag een bezoek aan het Alanya museum zeker niet ontbreken. Het is het meest populaire museum van de stad waar je even heerlijk kan duiken in de geschiedenis van Alanya. Het herbergt onder andere een bronzen standbeeld van Herakles, een handgeschreven Koran en bijzondere kunstwerken in de tuin.

9. Sapadere Canyon

Het dorpje Sapadere ligt ongeveer 40 kilometer van Alanya. De trip erheen is al een bezienswaardigheid op zich, dwars door het Taurus gebergte. In het dorp Sapadere vind je de Sapadere Canyon. Een kloof die ontstaan is door erosie van water, ijs en wind. De verschillende lagen zijn in duizenden jaren ontstaan. Er zijn houten loopplanken, waardoor de kloof goed toegankelijk is. In de kloof vind je rosten en watervallen. Ook bevinden zich er zeldzame planten en diverse soorten dieren en vogels. Aan het einde van het pad, zie je het meest spectaculaire van deze toch, namelijk een grote waterval. Ook meteen een beroemde fotoplek.

10. Kleopatra strand

 

Heb je alle bezienswaardigheden gehad, dan heb je dit zeker verdient. Even heerlijk bijkomen aan het beroemde strand van Alanya. Huur een ligbedje en parasol en ga eindelijk genieten van een relaxt dagje onder de Turkse zon. Laten we eerlijk zijn, toch een van de redenen waarom je in Alanya bent!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER