Mugla is een verborgen pareltje aan de Egeïsche kust. Op deze pagina lees je alles over de beroemde toeristische plaatsen, zoals Bodrum, Marmaris, Fethiye en Datça.

Algemeen

Beste reistijd: mei t/m november
Vliegtijd: tussen 3,5 en 4 uur
Tijdverschil: In de zomertijd 1 uur, in de wintertijd 2 uur
Vliegvelden: Luchthaven Dalaman en Bodrum-Milas Airport
Reistijd van vliegveld: Tussen de 30 minuten en 3 uur

Over Muğla

Muğla, genesteld langs de prachtige Egeïsche kust, is een verborgen juweeltje dat wacht om ontdekt te worden. Met zijn kristalheldere water, zandstranden en charmante dorpjes is Muğla de perfecte bestemming voor reizigers die willen ontspannen en tot rust willen komen.

Maar Muğla heeft meer te bieden dan alleen prachtige stranden. De stad is doordrenkt van geschiedenis en cultuur, met overal oude ruïnes en traditionele Turkse architectuur. Bezoek de ruïnes van de oude stad Knidos, of maak een wandeling door de kronkelende straatjes van Muğla’s oude stad en dompel jezelf onder in de lokale manier van leven.

Bekende plaatsen in Mugla zijn Marmaris, Bodrum en Datça.

Beste reistijd

De provincie ligt in het zuidwesten van Turkije. Ga je voor zon, zee en strand, dan is de periode juni tot en met september de beste reistijd. Hou er rekening mee dat het in juli en augustus erg heet kan zijn, met uitschieters naar 40 graden. Kom je voor cultuur en bezienswaardigheden, dan kun je beter in het voorjaar of najaar reizen. De temperatuur is dan al lekker, alleen heb je wel meer kans op regen en bewolking.

Geschiedenis

In de oudheid werd in Antatolië het gebied tussen de rivieren Menderes (Meander) en Dalaman (Indus) in het zuiden Caria genoemd. De bewoners waren Cariërs en Leleges. In zijn Ilias beschrijft Homerus de Cariërs als inboorlingen van Anatolië, die hun land tegen Grieken verdedigden in gezamenlijke campagnes in samenwerking met de Trojanen.

Het is bekend dat Muğla, een grote stad in het oude Carië, werd bezet door plunderende partijen van Egyptenaren, Assyriërs en Scythen, totdat het gebied uiteindelijk werd bewoond door oude Griekse kolonisten. De Grieken woonden lange tijd aan deze kust en bouwden prominente steden, zoals Knidos (aan het einde van het schiereiland Datça) en Bodrum (Halicarnassos), evenals vele kleinere steden langs de kust, op het schiereiland Bodrum en landinwaarts, ook in het district Fethiye de steden Telmessos, Xanthos, Patara en Tlos.

In 1390 werd Muğla overgenomen door het Ottomaanse Rijk. Slechts twaalf jaar later versloegen Tamerlane en zijn troepen de Ottomanen in de Slag om Ankara =Muğla werd in 1451 door sultan Mehmed II de Veroveraar teruggebracht onder Ottomaanse controle. Een van de belangrijkste gebeurtenissen in het gebied tijdens de Ottomaanse periode was de goed geregistreerde campagne van Suleiman de Grote tegen Rhodos, die werd gelanceerd vanuit Marmaris.

Zien & Doen in Muğla