Studeren in Turkije: het hoger onderwijs

Ben je van plan om met het hele gezin te emigreren naar Turkije en heb je kinderen? Dan is het wel handig om te weten hoe het onderwijssysteem in Turkije precies in elkaar zit. Hier lees je hoe de hogere school in Turkije in zijn werk gaat. Het studeren in Turkije zit net even iets anders in elkaar dan in Nederland.

Hoe krijg je toegang tot het hoger onderwijs in Turkije?

Als je na het volgen van middelbaar onderwijs naar het hoger onderwijs wil, dan is een diploma niet genoeg.Je moet namelijk twee toelatingsexamens volgen. Dit zijn de  Yükseköğretime Giriş Sinavı (YGS) en Lisans Yerleştirme Sinavı (LYS). Het niveau van deze examens zijn over het algemeen hoog en je krijgt vaak stof wat niet op de middelbare school behandeld is. Daarom is een goede voorbereiding nodig. Maar 40% van iedereen die examen doet stroomt jaarlijks door naar het hoger onderwijs in Turkije.

Waar bestaat het hoger onderwijs in Turkije uit?

Het hoger onderwijs in Turkije bestaat uit drie soorten: Universiteiten, hogere technologische-instituten en beroepsscholen. In principe worden alle drie universiteiten genoemd. Dat is een verschil met Nederland, waar je de keuze hebt uit het mbo, hbo en universiteit. Gemiddeld duurt een bacheloropleiding in Turkije vier jaar, waarna een masteropleiding nog twee jaar duurt. Dit betekent dus dat je vaak veel langer aan het studeren bent in Turkije dan in Nederland. Ook op het hoger onderwijs heb je weer de keuze uit openbaar of particulier onderwijs. Die laatste is alleen toegankelijk voor de rijkeren in de samenleving.

Kan ik in Turkije studeren?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor Nederlandse studenten om in Turkije te studeren. Vaak doe je dit voor één semester of één jaar. Je hebt echter wel een studentenvisum nodig. Deze verkrijg je bij het Turkse consulaat in Nederland. Je moet echter wel eerst aangenomen zijn bij een Turkse universiteit. Het nadeel van studeren in Turkije, is dat het grootste gedeelte van het onderwijs in het Turks gegeven wordt. Er zijn wel universiteiten die Engelse studies aanbieden, maar dit is veelal op particuliere basis en daarmee erg duur. Wil je graag studeren in Turkije? Ga dan na bij jouw school of universiteit in Nederland wat de mogelijkheden zijn.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER