Syedra, dat een prachtig panoramisch uitzicht op de Middellandse Zeekust biedt, is een minder bekende oude stad in Antalya. Het ligt 30 kilometer ten oosten van Alanya en is een van de oude steden in Turkije die je kan bezoeken. De historische havenstad, in de regio van het oude Cilicië, verwelkomt bezoekers op de helling van het Taurusgebergte langs de Middellandse Zee. Laten we de geschiedenis en archeologie van deze oude stad ontdekken.

De geschiedenis van Syedra

Syedra was een stad in Cilicië van de 7e eeuw v.Chr. tot de 13e eeuw. Vandaag is Syedra een ruïne in Turkije, 20 km ten oosten van Alanya.

De eerste oud-Griekse nederzetting in Syedra dateert van de 7e eeuw v.Chr. De Grieken woonden er in de grotten. Syedra bevindt zich aan de kust, op 400 m boven de zeespiegel, gelegen op een hoge heuvel. De bloei van Syedra kwam er tijdens het Romeins bestuur. De inwoners van Syedra slaagden erin de talrijke piraten te verdrijven die zich in de grotten aan de kust verscholen. Keizer Septimius Severus (146-211) prees Syedra voor haar moed om de piraten te lijf te gaan; deze gedenksteen bevindt zich vandaag in het Historisch Museum van Alanya.

In de 2e en 3e eeuw kende de stad haar hoogtepunt. Meer dan 4.000 inwoners telde het Romeinse Syedra. Ze bouwden een groot waterbassin voor drinkwater, alsook thermen om te baden. In het centrum van de stad kwam een zuilengang rondom de marktplaats. De stad werd een knooppunt van Romeinse handel over zee. De grootste havenstad in de buurt was Side.

Met de herinrichting van de provincie Cilicië kwamen Syedra en Alanya in de provincie Pamfylië terecht. Vanaf de 3e eeuw werd Syedra de zetel van het bisdom. In het Oost-Romeinse Rijk en nadien het Byzantijnse Rijk bouwden de inwoners 2 kerken, alsook een necropolis. De Byzantijnen versterkten Syedra met een vestingmuur. Naar het einde van de 11e eeuw verminderde de Byzantijnse invloed in de streek en verloor Syedra haar belang. De Armeniërs lijfden Syedra in voor hun Cilicisch rijk (11e eeuw). Syedra lag, zoals Alanya, in het grensgebied van de Armeniërs met Byzantium. Toen de Ottomanen Armeens-Cilicië veroverden (13e-14e eeuw) verlieten de laatste inwoners Syedra. Het werd een ruïne.

De historische ruïnes

Syedra ruïnes Alanya

De Zuilenstraat

De straat, een van de belangrijkste kenmerken van Syedra, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het begint bij de vestingmuur ten oosten van Syedra en strekt zich westwaarts uit langs de 250 meter lange lijn. Wanneer je midden op straat loopt, zie je een muur met een hoogte van 10 meter. In het midden van de straat staat ook een rij kolommen, waarvan sommige tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Aan de oostkant van de stad vind je de zuilengalerij. Hier staan verschillende bouwwerken die van cruciaal belang zijn. Ze zijn namelijk voorzien van een inscriptie die informatie geeft over de geschiedenis van de stad. De inscriptie in het Grieks heeft 46 regels en is een dankbrief van keizer Septimius Severes aan het volk van Syedra. In de zuilenstraat werden ook resten gevonden van een kerk met basiliekkenmerken.

Gelegen aan de straat met zuilengalerijen vind je ook een ander belangrijk historisch gebouw, namelijk een groot bad. Het is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de oude stad. Stortbakken die voorzien in de waterbehoefte van de stad bevinden zich in het zuiden van de zuilenstraat, naast het grote bad. De stortbakken worden nu nog gebruikt om in de waterbehoefte te voorzien.

Akropolis

Het Akropolis is de belangrijkste plaats van oude Griekse steden, vaak was dat de stadsburcht of citadel. Uiteraard had ook Syedra een Akropolis. Deze is omgeven door muren en heeft drie gebouwen naast elkaar. Ook is er een ruïne van een soort toren te zien. In deze toren staat een inscriptie van de profetie uit de Claros gevonden.

Heroon

Op het bovenste terras aan de westkant van de zuilenstraat verwelkomt een ander gebouw de bezoekers. Vanwege de sporen van fresco’s op de muurresten, wordt aangenomen dat dit gebouw de reiger is. Dit was een heiligdom die gewijd was aan een oude Griekse of Romeinse held. Het werd vaak gebruikt om herdenkingen te houden.

Stadspoorten

De westelijke en zuidwestelijke poorten van de stad zijn tot op heden bewaard gebleven en zijn historische bouwwerken. Hoewel de westelijke poort een van de sterkste bouwwerken van de stad is, wordt gedacht dat het de hoofdpoort van de stad is.

Necropolis

Een necropolis is een grote begraafplaats. Het woord necropolis wordt vooral gebruikt voor begraafplaatsen vlak bij het centrum in oude beschavingen, zo had elke Romeinse stad een necropolis buiten haar muren liggen. Sydrea heeft zelfs twee necropolissen. De ene bevindt zich in het noordwesten van de stad en de andere in het zuiden.

Syedra ruïnes Alanya

Andere attracties in de buurt

  • De Alanya Horse Club ligt op korte afstand van Sydra. Sluit je aan bij deze spannende paardentocht en zie het spectaculaire Turkse landschap rondom het vakantieoord Alanya.

Lees hier wat je nog meer moet zien & doen in Alanya

Entree, tickets en tours

  • Entree: Op dit moment hoef je niet te betalen om Syedra te bezoeken en te ontdekken.
  • Tour: De Alanya Horse Club organiseert paardentochten naar Syedra en door het spectaculaire landschap van Turkije. Echt een ervaring op zich.

Vervoer naar Syedra

De enige manier om in Syedra te komen is met de auto of met de voet. Vanaf Alanya/Mahmutlar volg je de D400 richting Gazipasa. Enkele kilometers na hotel Utopia sla je links af, dit staat duidelijk met borden aangegeven. Je volgt vervolgens de kronkelende weg omhoog. Op een gegeven moment kom je bij een schooltje en daar houdt de verharde weg op. Het wordt dan een zandpad die je gewoon kan blijven volgen, ook met de auto. Boven aangekomen is er een hele mooie parkeerplaats en een toiletgebouw.

Syedra ruïnes Alanya
  • Locatie: Yukarı, Syedra Kazıevi, Seki Mah, Merkez Sk. No:2, 07430 Alanya/Antalya

  • Openingstijden: 24 uur geopend

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER