Xanthos is een oude stad in het dorp Kınık ın Kaş, op 3 uur rijden van het stadscentrum van Antalya. Ooit was het in de oudheid de hoofdstad van het Lycische koninkrijk. Deze oude stad, die zeer populair is onder bezoekers, is eigenlijk verplicht kost voor iedereen die op vakantie komt aan de zuidwestkust van Turkije. In dit artikel vind  je alle belangrijke informatie die je moet weten voordat je de oude stad Xanthos in Antalya bezoekt. 

Wat te doen in Xanthos

De oude stad Xanthos wordt door een kleine ravijn in tweeën gedeeld. Kort na het betreden van de plek zie je de Hellenistische stadsmuren die door de Romeinen zijn hersteld. Hier zijn enkele details waar je op moet letten tijdens een bezoek aan de oude stad Xanthos in Antalya.

Pilaar van Xanthos (Xanthian Obelisk)

De pilaar bevindt zich in de buurt van de agora die gewijd is aan twaalf Lycische goden. Het heeft vier gezichten en er staat een lange inscriptie in gegraveerd in drie talen: Lycisch, Milisch en Oudgrieks. De inscriptie bevat 12 regels Grieks, wat het mogelijk maakt om dit grafmonument toe te schrijven aan de plaatselijke koning Kherei. Hij behaalde namelijk een opmerkelijke overwinning op de Atheners. De pilaar is een uiterst belangrijk archeologische vondst met betrekking tot deze oude talen.

Agora (Het centrum van de stad)

De Agora was in de oudheid het centrum. Hier stonden de belangrijkste gebouwen voor bestuur en rechtspraak en er vonden ook markten en religieuze feesten plaats. De Agora in Xanthos was omgeven door zuilengangen met gladde zuilen. Er is ook een Byzantijnse basiliek, waarvan de drie kamers versierd zijn met mozaïekvloeren. De basiliek werd verwoest tijdens de Arabische aanvallen in de 7e eeuw.

Pilaar van Harpies

Buiten de Agora bevinden zich nog twee grafmonumenten. Een daarvan is de Pilaar van Harpies die ongeveer 7,5e meter hoog is. Deze pilaar toont scènes van offergaven waarin harpijen, de geleiders van zielen, voorkomen. Een andere interpretatie is dat ze scènes van oordeel in het hiernamaals vertegenwoordigen of scènes van smeekbeden aan Lycische heersers. In 1838 ontdekte Charles Fellow, een Britse onderzoeker, de oude stad. Hij nam veel van de reliëfs en andere grote fragmenten van de plek mee naar Londen, waar deze op de dag van vandaag nog steeds tentoongesteld zijn in een musuem.

Het theater

Het theater naast de grafmonumenten dateert uit de Romeinse tijd, waarschijnlijk rond de 2e eeuw na Christus. Het ligt tegen de Lycische Arcopolis aan. Het theater had een gewelfde gang die naar het orkest leidde. Alleen de lagere gedeelten zijn vandaag de dag nog bewaard gebleven. Het is mogelijk om het met zuilen versierde podium gedeeltelijk te zien.

De oude stad Xanthos

De Lycische Arcopolis

Het Akropolis was het hoogste punt van de stad. In Xanthos was de Lycische Akropolis omgeven door een steile rotswand. Je kan de ruïnes van het Lycische paleis zien op de heuvel met uitzicht op de vlakte. Daar tegenover ligt de Romeinse Akropolis waar de Byzantijnse basiliek, rotsgraven en het Pilaarmonument te zien zijn.

Necropolis

Het woord Necropolis wordt vooral gebruikt voor begraafplaatsen vlak bij het centrum in oude beschavingen. De sarcofagen en rotsgraven liggen in Xanthos overal verspreid, met verschillende reliëfs en deksels.

Enkele details

 • De langste inscriptie in de Lycische taal is in Xanthos. (Ingeschreven op Pilaar van Xanthos of Xanthian Obelisk
 • Xanthos heeft een zeer tragische geschiedenis. De inwoners van de stad pleegden zelfmoord en staken de stad in brand om niet door de vijand ingenomen te worden.
 • Xanthos werd in 1988 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de originaliteit van de Lycische beschaving en het belang van de bevindingen die tijdens opgravingen zijn verkregen

Andere attracties in de buurt

 • Combineer je bezoek aan Xanthos met andere oude steden in de buurt, zoals Letoon en Patara.
 • Saklikent Canyon, de een na grootste kloof ter wereld.
 • Het strand van Patara, het langste zandstrand van Europa.

Entree, tickets en tours

 • Openingstijden: Van 1 april tot 1 oktober kun je Xanthos iedere dag bezoeken tussen 08.30 en 19.00 en van 1 oktober tot 1 april tussen 08.30 en 17.30.

 • Tickets: De tickets kosten 50 TL en kun je kopen bij aankomst
 • Museumkaart: Als je een museumkaart hebt, kun je de oude steden gratis bezoeken. Koop hier nu jouw museumkaart en bezoek vele museums en oude steden gratis!

 • Tours: Een bezoek aan Xanthos kun je prima combineren met andere oude steden in de buurt, zoals Patara en Letoon.
 • Tip: Aarzel niet om voorafgaand aan een vakantie naar de regio Antalya al verschillende excursies te boeken bij onze partner.

Hoe kom je in Xanthos vanuit Antalya, Fethiye en Kaş

Xanthos ligt in de buurt van het dorp Kınık op een heuvel in een prachtige natuurlijke omgeving met uitzicht op de rivier de Eşen.

De oude stad Xanthos ligt op 45 km van Kaş, op 20 km van Kalkan, op 65 km van Fethiye en op 235 km van Antalya.

Met de auto: Als je met eigen vervoer reist, moet je de snelweg D400 van Antalya volgen om Xanthos te bereiken. Huur een auto in Antalya.
Minibus: Neem vanuit Kaş en Kalkan een van de Kınık-minibussen.
Neem vanuit Fethiye een van de Kalkan / Kaş-bussen en stap uit bij Kınık. Vervolgens bereik je de oude stad door ongeveer 800-1000 meter te lopen.

Hotels in de buurt

Hier zijn 2 hotels in de buurt van de oude stad Xanthos die je kan boeken. De omgeving is erg rustig en midden in de natuur. Je vindt er niet veel zeer luxe resorts, maar bescheiden en comfortabele etablissementen. Je kan bijvoorbeeld in Kaş, Kalkan of Patara verblijven:

Samira Exclusive Hotel

Kalkan

Hotel Pirat

Kalkan

Geschiedenis van Xanthos

Xanthos was de hoofdstad van de Lycische Liga in de 2e eeuw voor Christus. Het werd verwoest door Brutus in 42 voor Christus. Daarna werd het herbouwd door keizer Marcus Antonius. In de 1e eeuw werd Xanthos onder Romeinse heerschappij gebouwd tot de tijd van keizer Vespasianus. De meeste overgebleven Romeinse gebouwen zijn gebouwd tijdens de Vespasianus-periode.

Het eerste onderzoek naar Xanthos werd gedaan door Charles Fellows, die Xanthos ontdekte in 1838. Charles Fellows ontmantelde de reliëfs en andere grote architectonische fragmenten en vervoerde ze naar Londen met een oorlogsschip dat aanmeerde in Patara. Onder hen zijn het Nereid Monument, Harpys Monument en de Lion Tomb. Tegenwoordig worden veel artefacten die hier vandaan zijn gehaald tentoongesteld in de Lycia Hall van het British Museum. Charles Fellows introduceerde de Lycische beschaving in de wereld door deze overblijfselen mee te nemen, wat grote belangstelling voor deze beschaving wekte.

De opgravingen werden in 1950 hervat door Franse archeologen en werden uitgevoerd door prof. dr. Burhan Varkıvanç.

De archeologische vindplaats Xanthos staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de originaliteit van de Lycische beschaving en het belang van de vondsten die tijdens opgravingen zijn verkregen.

Contact

 • Locatie: Kınık, Asar Cd., 07970 Kaş/Antalya

 • Openingstijden: In de zomer van 08.30 tot 19.00 en in de winter van 08.30 tot 17.30
 • Openbaar vervoer: IXanthos kan bereikt worden met de minibussen richting Kınık vanuit Kaş en Kalkan
 • Website: muze.gov.tr

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER