Als Nederlander zijnde mag je niet zomaar werken in Turkije. Hier zitten allerlei regeltjes en strenge voorwaarden aan vast. Zo moet je in het bezit zijn van een werkvergunning, wat je in Turkije niet makkelijk krijgt. Wil je toch werken in Turkije, dan lees je hier wat daarvoor moet regelen en doen.

Goed om te weten:

Als je denkt dat je als Nederlander naar Turkije kan komen om te gaan werken als barman, serveerster, kantoormedewerker etc. dan moeten we je echt teleurstellen. De enige kans dat je een werkvergunning krijgt is als je gekwalificeerde leraar bent, een overplaatsing naar Turkije door een Nederlandse werkgever of via en touroperator. Besluit je toch illegaal te gaan werken, dan ben je strafbaar. Niet alleen dat, je hebt geen poot om op te staan, mocht jouw werkgever je slecht behandelen of niet betalen. Meer dan 90% van degenen die illegaal werken in Turkije wordt uiteindelijk gepakt. Als je betrapt wordt door de zabita, dan volgt vrijwel onmiddellijke deportatie. Ook krijg je een boete van 6400 lira en een inreisverbod van minimaal vijf jaar.

Vier soorten werkvergunningen:

  • Werkvergunning voor bepaalde tijd: Deze vergunning wordt doorgaans afgegeven voor de duur van één jaar. Na deze tijd kan je de werkvergunning verlengen met maximaal drie jaar, maar dan moet je wel bij dezelfde werkgever blijven werken. Na deze periode is het mogelijk om de werkvergunning nog eens met drie jaar te verlengen, maar dit mag dan ook bij een andere werkgever zijn. Het beroep moet wel hetzelfde zijn.
  • Werkvergunning voor onbepaalde tijd: Dit type vergunning kan worden verleend aan buitenlanders die minimaal acht jaar legaal en ononderbroken in Turkije hebben gewoond of in totaal al zes jaar gewerkt hebben in Turkije.
  • Zelfstandige werkvergunning: Een zelfstandige werkvisum krijg je als een eigen bedrijf hebt opgezet en daarnaast minimaal vijf jaar in Turkije wonen. Je moet dan wel aantonen dat jouw bedrijf bijdraagt aan het creëren van werkgelegenheid of aan de lokale economie. Als dat zo is, dan krijg je een Verklaring van Aanvraag voor Zelfstandige Werkvisum. Deze lever je in bij de juiste autoriteiten.
  • Uitzonderlijke gevallen: Er zijn uitzonderlijke gevallen waarin je in aanmerking komt voor een werkvergunning. Een van die uitzonderingen is als je als buitenlander getrouwd bent met een Turks staatsburger. Zo zijn er wel meer dan tien uitzonderlijke gevallen. Hiervoor moet je een vrijstelling aanvragen, dit doe je online via deze website.

Het aanvragen van een werkvergunning

Volgens de wet moet je officieel een werkvergunning aanvragen in bij het Turks consulaat in Nederland. Als je de afgelopen zes maanden echter al in Turkije hebt gewoond of getrouwd bent met een Turks staatsburger, dan kan de aanvraag ook rechtstreek gestart worden bij het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid in Turkije.

Het verschil tussen een werkvisum en een werkvergunning

Als je de procedure van het verkrijgen van een werkvergunning bij een consulaat in Nederland start, dan krijg je altijd eerst een werkvisum. Dit is een visum dat je het recht geeft om Turkije binnen te komen. Het geeft nog geen recht om te werken. Bij de aanvraag van dit visum, moet ook een de acceptatiebrief van de werkgever zitten. Het visum wordt door middel van een stempel in je paspoort gezet. Vervolgens reis naar Turkije. Als je in Turkije bent, dan wordt vaak binnen 3-4 weken de werkvergunning naar je huisadres gestuurd. Nu mag je echt aan het werk! Een werkvergunning is een werk- en verblijfsvergunning in één. Je hoeft dus niet nog een aparte ikamet aan te vragen. Let op: Loopt je werkvisum af, dan loopt ook je verblijfsvergunning af.

Het werkvisum is een visum dat toestemming geeft dat je mag werken in Turkije, maar wel alleen voor de werkgever waarvoor je het visum wil aanvragen. Ben je niet tevreden met het werk en wil je een andere baan, dan zal je weer opnieuw een aanvraag in moeten dienen. 

Werkvergunning voor Turkije vanuit Nederland

Als je vanuit Nederland een werkvergunning wil aanvragen, dan is er sprake van twee stappen. Eerst verkrijg je een werkvisum via het Turks consulaat in Nederland. Daarvoor heb je een brief nodig van de Turkse werkgever die als ware vraagt of jij voor hun mag komen werken. Het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid beslist daarna of zij de aanvraag accepteren, waarna je een werkvisum krijgt. Deze wordt met een stempel in je paspoort gezet en geeft je het recht om naar Turkije te reizen. De periode tussen het aanvragen van een werkvisum en het accepteren er van kan wel tot drie maanden duren. Word de aanvraag geaccepteerd, dan moet jouw Turkse werkgever vervolgens binnen tien werkdagen een werkvergunning aanvragen bij het Turkse ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid.

Per consulaat kan het verschillen welke documenten je moet overhandigen. Stuur vooral een email naar het Nederlandse consulaat om daar meer informatie over te krijgen.

De procedure stap voor stap:

Stap 1: Maak een afspraak op het Turks consulaat voor het aanvragen van een werkvisum

Stap 2: Je krijgt een visum referentienummer opgestuurd via de mail. Deze moet je doorgeven aan je Turkse werkgever. Binnen 10 dagen moet de werkgever dan met dit nummer naar het Turkse Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid.

Stap 3: Vervolgens vraag jij het werkvisum aan het bij het Turks consulaat. Gemiddeld duurt het zes weken voordat je antwoord hebt op de aanvraag.

Stap 4: Heb je akkoord, dan maak je een afspraak bij het Turks consulaat. Dit doe je door een mail te sturen naar het consulaat. Let op dat je ook duidelijk je paspoortnummer vermeldt.

Stap 5: Je gaat naar de afspraak op het consulaat. Hier betaal je de leges en kosten voor het visum. Dit moet contant, dus zorg dat je voldoende geld bij je hebt. Je geeft dit bewijs samen met je paspoort af bij de balie.

Stap 6: Je paspoort blijft achter op het consulaat tot het moment dat er een beslissing is genomen. Je kan er voor kiezen om hem daarna persoonlijk op te halen of om hem op te laten sturen. Hier betaal je wel verzendkosten voor.

Stap 7: Op de stempel in het paspoort staat een inreisdatum. Om het visum te activeren, moet je na deze datum Turkije binnen komen. Reis je toch voor deze datum al naar Turkije, dan is het visum niet geactiveerd en moet je daarna opnieuw uit- en inreizen. Geef bij de douaneambtenaar dat je naar Turkije komt om te werken en laat hem het visum in je paspoort zien.

Stap 8: Binnen een aantal weken wordt je werkvergunning opgestuurd naar jouw adres in Turkije

Werkvergunning voor Turkije in Turkije aanvragen

Om een werkvergunning in Turkije aan te vragen moet je de afgelopen zes maanden in Turkije hebben gewoond en moet je in het bezit zijn van een ikamet, deze moet vervolgens ook nog eens minimaal zes maanden geldig zijn op het moment van aanvragen. Jouw werkgever moet vervolgens zelf de procedure starten voor een wervergunning, alsmede het betalen van de leges en kosten voor de vergunning.

Het is niet mogelijk om te reizen buiten Turkije terwijl je een werkvergunning aanvraagt. Doe je dit toch, vervalt de aanvraag en moet je opnieuw beginnen. 

Werkvergunning verlengen

Een werkvergunning moet maximaal 60 dagen van te voren gebeuren, maar niet één dag te laat. Is dat laatste toch het geval, dan moet je Turkije verlaten en wordt de aanvraag weer als nieuwe aanvraag behandeld. Na de wettelijke arbeidsduur van één jaar, kan de werkvergunning worden verlengd met drie jaar. Als voorwaarden moet je dan wel bij dezelfde werkgever blijven werken.

Word je werkvergunning niet verlengd en heb je verder geen geldige verblijfsvergunning, dan moet je zo snel mogelijk het land verlaten. Wil je toch in Turkije blijven, dan moet je binnen 10 dagen een nieuwe aanvraag doen voor een werkvergunning of ikamet. Doe je dit niet of te laat, dan kan het zo zijn dat je bij vertrek uit Turkije een boete moet betalen.

Het salaris voor buitenlanders in Turkije

Het salaris hangt af van het werk wat je doet:

  • Home-office medewerkers: 10.008,00 lira (1 keer minimumloon)
  • 2 keer het minimumloon moet worden betaald aan buitenlandse werknemers die werken in een animatieteam of in een SPA/als masseur.
  • 1,5 keer het minimumloon voor buitenlanders die werken in bijvoorbeeld de marketing of sales.
  • 3 keer het minimumloon voor buitenlanders die een specifiek expertise hebben, zoals leraren dokters.
  • 4 keer het minimumloon voor bijvoorbeeld engineers of architecten.
  • 6,5 keer het minimumloon voor bijvoorbeeld senior-managers, piloten etc.

Vakantiedagen in Turkije

In Turkije heb je als werknemer recht op 14 dagen vakantie. Dit is alleen het geval voor werknemers die langer dan één jaar in dienst zijn. Ben je korter in dienst, dan heb je geen wettelijk aantal vakantiedagen.

Voor jezelf werken in Turkije

Een zelfstandige werkvergunning kan door het ministerie worden verleend aan de buitenlanders die zelfstandig zullen werken, op voorwaarde dat zij gedurende ten minste vijf jaar legaal en ononderbroken in Turkije hebben gewoond en dat hun werk een positief effect zal hebben op de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling. Het verkrijgen van een zelfstandige werkvergunning is echter niet eenvoudig en moet worden gedaan via het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid in Ankara. Het ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid evalueert het bedrijf en de effecten op de werkgelegenheid, ook de adviezen van aanverwante autoriteiten worden in overweging genomen. Documenten die nodig zijn voor een sollicitatie kunnen variëren, afhankelijk van de branche en het niveau van de functie.

Werken via internet

Werken in Turkije, ingeschreven in Nederland

Vaak krijgen wij de vraag: ‘Wat als ik via internet werk buiten een Turks bedrijf? Heb ik dan ook nog een werkvergunning nodig? Eigenlijk loopt de wet hierin een beetje achter, want officiële wetgeving is er niet. Je kan aannemen als het internetbedrijf buiten Turkije is ontstaan/gevestigd, er geen goederen gekocht worden van een bedrijf of persoon in Turkije, alle inkomsten worden gestort op een rekening buiten Turkije en je belastingen betaald in Nederland, dan zou je in principe geen werkvergunning nodig moeten hebben.

Woonachtig in Turkije

Wegens de digitalisering van de wereld, bestaat er op dit vlak eigenlijk een onduidelijke situatie. Laten we het even makkelijker formuleren, waar je ook werkt, er zal altijd wel iemand zijn die belasting van je wil hebben. Dit is normaal gesproken het land waar je woont. Gelukkig hebben Nederland en Turkije een verdrag omtrent dubbele belastingen. Dit formulier heb je nodig van de Turkse belastingdienst en stuur je door naar de Nederlandse belastingdienst. Vanaf nu betaal je belasting in Turkije zoals elk Turkse staatsburger. Hierbij is het misschien handig om een accountant in de hand te nemen die jouw belastingzaken voor je regelt. Het is belangrijk om hier bij te weten dat je wel moet werken via en officieel bedrijf in Nederland en dit werk mag niet iets zijn wat een Turkse staatsburger ook eventueel uit zou kunnen voeren.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER