Het Altınbeşik Grot Nationaal Park (Altınbeşik Magarasi Milli Parki)) in Antlaya is een van de verborgen en prachtige natuurlijke schoonheden in Antalya. Het ligt in het Ibradı district en is het grootste ondergrondse meer van Turkije. Jaarlijks ontdekken honderdduizenden toeristen de plek. Waarom is deze grot nou zo speciaal en hoe kun jij het bezoeken? Wij geven jou alle info en tips, zodat je de plaats al een beetje kent voordat je het gaat bezoeken.

Wat kan je doen in het Altınbeşik Grot Nationaal Park in Antalya?

Het Het Altınbeşik Grot Nationaal Park 678 meter boven zeespiegel, op de westelijke helling van de zeer steile vallei van Manavgat. De vallei waar de grot zich bevindt is volledig bedekt met struiken en moerassen. Je zal zeker onder de indruk zijn van de natuurlijke schoonheden die je in deze vallei tegenkomt. Laten we eens gaan kijken wat je kan doen in het dorp in de buurt en in de grot zelf.

Het dorp Ormana in Antalya

Düğmeli Evler (Huizen met knopen in het dorp Ormana)

Onderweg naar het Nationaal Park, kun je stoppen in het dorp Ormana. Dit is een schattig, klein dorpje met traditionele lokale architectuur. Bekend hier zijn de huizen met knopen, dit zijn woningen die volledig zijn gebouwd met behulp van lokale materialen, zoals hout en steen. De geschiedenis van deze knopenhuizen gaan zeker 300 jaar terug.

De grot van Altınbeşik: het grootste ondergrondse meer in Turkije

De grot bestaat uit drie niveaus die boven op elkaar liggen. De laagste en middelste niveaus zijn actief in het regenseizoen en het hoogste niveau is eigenlijk altijd droog. Omdat de grot in het water ligt, kun je de grot alleen bezoeken met een boot. Een boottocht op de azuurblauwe vijver duurt ongeveer 15 minuten. Vergeet vooral niet dat het echt streng verboden is om hier te zwemmen. Ook is de grot tijdens de winter en het voorjaar gesloten, omdat het in die maanden volledig onder water staat. Een bezoek aan deze grot is een heerlijke activiteit tijdens de warme zomermaanden. de luchtvochtigheid is namelijk erg hoog en de gemiddelde temperatuur komt niet boven de 17 graden!

Altınbeşik Grot Nationaal Park in Antalya

Toegang, tickets en excursies

  • Openingstijden: De grot van Altınbeşik is tijdens de winter en het voorjaar gesloten, omdat het dan volledig onder water staat. De grot is vanaf april weer toegankelijk en is dan elke dag geopend van 09.00 tot 18.00

  • Tickets: Er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd alvorens je het Nationaal Park kan betreden. Uiteraard betaal je voor de boottrip in de grot ook nog apart.
  • Excursie: Vanuit verschillende badplaatsen in Antalya worden excursies georganiseerd naar het Nationaal Park. Je wordt dan vaak opgehaald en weer weggebracht naar jouw hotel, je brengt een bezoekje aan het dorp Ormana en ook de boottocht in de grot zit hier al bij inbegrepen.

Manieren om naar het Altınbeşik Grot Nationaal Park in Antalya te reizen

Met de auto: Rij via de snelweg D-695 richting Konya-Manavgat om naar het dorp Ürünlü te gaan. De afstand van de snelweg d400 Antalya-Alanya, knooppunt Konya naar het dorp Ürünlü is ongeveer 90 kilometer. Een ander alternatief is om via de watervalweg in Manavgat te rijden, dan kom je in het Ibradı district uit en via daar kun je dan ook naar het dorp Ürünü.

Een stukje geschiedenis over het Altınbeşik Grot Nationaal Park in Antalya

De grot van Altınbeşik is sinds 1994 een van de bealngrijkste grotten ter wereld. Het heeft een zeer groot ondergronds watersysteem, een van de grootste ter wereld. De rivier die door de lagere en middelste niveaus stromen is zeer belangrijk voor het in stand houden van het waterpeil. De grot zelf werd in 1966 ontdekt en het is vernoemd naar de gelijknamige heuvel. Pas in 1994 werd het geopend voor publiek.

Op zoek naar meer plaatsen om te bezoeken in Antalya? Ontdek dan nu de andere nationale parken in Antalya.

Contact

  • Adres: Ürünlü, Antalya,İbradi ilçesi, 07680 İbradı/Antalya

  • Openingstijden: Dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00. In de wintermaanden en het voorjaar gesloten.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER