De oude antieke binnenstad van Side is een van de belangrijkste en cultureel rijkste steden in het zuiden van Turkije. Met haar charmante straatjes, tal van restaurants, winkels en oude ruïnes om te bezoeken, zal je zeker genieten van een heerlijk uitstapje naar deze oude stad. In dit artikel geven wij de 10 beste tips wat je allemaal in antiek Side moet doen en hebben gezien. Laten we beginnen..

1. Het oude theater in Side

Het oude theater, dat in het hart van de oude binnenstad van Side staat, is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad. Het dateert uit de 2e eeuw na Christus en bood plaats aan 15.000 toeschouwers. Door een kleine toegangsprijs te betalen, kun je de goed bewaard gebleven ruïnes van het amfitheater van binnen verkennen en jezelf onderdompelen in de tijd dat gladiatorgevechten op deze plek werden gehouden. In 2022 trad zelfs Jandino nog op in dit majestueuze theater.

Een ander populair oud theater in de regio is Aspendos in Antalya. ook zeker de moeite waard om daar een uitstapje naar te maken!

doen in Side

2. De Tempel van Apollo

De prachtige Tempel van Apollo is een iconisch monument in Side. Het wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de oudheid. De zes Korinthische zuilen die uit de haven oprijzen dateren uit de Romeinse tijd. Het is een van de meest populaire fotoplekken in de regio en vooral tijdens zonsondergang de moeite waard om een kijkje te nemen. Als de zon achter de horizon verdwijnt, zorgt de gloed voor een prachtig magisch tafereel met de tempel van Apollo op de voorgrond en de oogverblindende zee erachter.

3. Meer oude ruïnes

Met haar 3500 jaar geschiedenis, bevat de oude binnenstad van Side nog veel meer oude ruïnes uit de Romeinse en Byzantijnse tijd:

  • Commerciële Agora: Dit was het culturele en economische centrum van de stad en een populaire ontmoetingsplaats tijdens de Romeinse periode. Het ligt naast het oude theater en herbergt veel ruïnes, zoals bijvoorbeeld de tempel van Tyche en een goed bewaard gebleven marktstraat.
  • Staatsagora: Ten zuidoosten van de Commerciële Agora liggen de overblijfselen van de 2e-eeuwse Staatsagora. Deze plek was gereserveerd voor de elitekringen van de stad.
  • Monumentale Fontein (Nymphaeum): In de buurt van de buitenste stadsmuren vind je een deel van de Romeinse aquaducten uit de 2e eeuw na Christus.
  • Romeinse Baden: Deze bevinden zich tegen over de Commerciële Agora en dateren waarschijnlijk uit de 5e eeuw. Sinds 1962 wordt het gebruikt als het Side Museum.
  • Stadsmuren: De bouw van de eens zes kilometer lange stadsmuur begon aan het einde van de eerste eeuw. Het werd gebouwd om de stad te beschermen tegen vijanden en een deel ervan kan vandaag de dag nog steeds worden bezocht.
  • Stadspoort: Gelegen in de buurt van het Nymphaeum werd de grote hoofdpoort eerst gebouwd. In eerste instantie was het een vrijstaand object, pas later werd het aan de stadsmuur toegevoegd.
  • The Colonnaded Street: Een met marmer geplaveide straat omgeven door zuilen die ooit van de stadspoort naar het oude stadscentrum leidde. Vandaag de dag zijn de overblijfselen van de zuilen met originele mozaïeken nog steeds te zien en is het een van de belangrijkste fotoplekken onder de toeristen.
  • Zuidbasiliek: Deze basiliek werd gebouwd direct naast de twee belangrijkste Romeinse tempels in de stad.
  • Monumentale Poort: Deze poort werd gebouwd op de Commerciële Agora, maar helaas staan tegenwoordig alleen nog de funderingsmuren overeind.
doen in Side

4. Het Archeologisch Museum van Side

Het Archeologisch Museum van Side herbergt een fascinerende verzameling oude artefacten uit Side en nabijgelegen opgravingen. Deze omvatten sarcofagen, beelden, juwelen, munten, wapens, voorwerpen die in het dagelijks leven werden gebruikt en religieuze accessoires. Bovendien is het gebouw zelf ook een hoogtepunt om te bezoeken. Het museum bevindt zich namelijk in de ruïnes van een Romeinse Bad. Voor een kleine entreeprijs kun je de plek betreden, maar hou er wel rekening mee dat het museum het populairste museum is van de regio. Zeker in de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn.

5. Boottochten vanuit de haven

Vanuit de haven vertrekken dagelijks tal van boottochten. Een boottocht langs de kust naar de adembenemende baaien in de omgeving is een van de meest populaire dingen om te doen in Antalya. Zo vaar jij bijvoorbeeld vanaf Side makkelijk naar Dolfijneneiland, Manavgat of The Green Canyon. Ook boottochten op een piratenschip zijn voor veel vakantiegangers, en vooral voor kinderen, een hoogtepunt.

boottocht in Side

6. Stranden in de binnenstad van Side

Er bevinden zich twee stranden in het oude centrum van Side, namelijk op het oosten als het westen van het schiereiland. Beide stranden zijn zeer schoon en ondiep. Het zandstrand ten oosten van het schiereiland loopt naar de monding van de rivier in Manavgat. Het wordt gekenmerkt door de kalme zee en je vindt er ook veel 4- en 5-sterrenhotels. Het strandgedeelte dat direct aan het schiereiland ligt, is open voor publiek. Je vindt hier een aantal beachclubs met heerlijke eten, drankjes en goede muziek.

Ontdek nu de 15 mooiste stranden van Antalya

Strand in Side

7. Lekker eten in de vele restaurantjes

De oude binnenstad van Side heeft tal van leuke lokale en luxere restaurantjes. In vergelijking met andere delen van Antalya, kunnen de prijzen echter wel een stukje hoger liggen. We raden je dan ook zeker aan om, voordat je wat besteld, het menu te krijgen en de prijzen te controleren. Zo voorkom je onaangename verrassingen, waarbij je er in het ergste geval achter komt dat je het bestelde terecht in euro’s moet betalen in plaats van Lira. In het geval dat er niks staat, is het altijd het beste om te vragen of de prijzen in lira zijn.

8. Winkelen in de oude binnenstad

De oude binnenstad van Side is een geweldige plek om te winkelen. De winkels staan dichtbij elkaar en je hebt er een enorm aanbod in kleding, Turkse souvenirs, sieraden en lederwaren. Side is echter ook een stukje duurder dan andere badplaatsen in de buurt. Ook hier is het natuurlijk weer de kunst om te onderhandelen en op de juiste prijs af te dingen.

9. Het nachtleven ontdekken

Grote discotheken kent Side niet echt, toch zal het oude centrum van Side je genoeg plezier geven als de zon verdwenen is. Er is namelijk altijd wel iets te beleven. Zowel de lokale bevolking als toeristen houden er van om hier ’s avonds tijd door te brengen. Vooral de promenade, waar veel bars en restaurants zijn opgesteld, is enorm populair.

10. De vloer is glas

Dit is een bijzondere attractie verborgen onder de straten van Side. Als je door de steegjes van de oude binnenstad van Side dwaalt, kun je onverwachts glazen vloeren tegenkomen die de oude ruïnes eronder laten zien die tijdens bouwwerkzaamheden zijn gevonden. In de hele oude stad kun je deze glasplaten tegenkomen en in de nacht worden ze zelfs verlicht. Hiermee krijgt het een bijzondere, mystieke uitstraling. 

BOEK NU JOUW EXCURSIE

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER