Als je in de buurt van Fethiye of Kaş bent, moet je zeker een bezoekje brengen aan de beroemde kloof in Saklıkent, De wilde natuurlijke omgeving en het adembenemende landschap zijn een uniek paradijs voor natuurliefhebbers. Een ding is zeker, de kloof in het Saklıkent Nationaal Park is een van de mooiste natuurlijke wonderen in de Middellandse Zee. In dit artikel vind je alle belangrijk informatie die je moet weten voor je de Saklıkent Canyon in Fethiye bezoekt, inclusief leuke excursies en toeristische tips. 

Wat kun je doen in de Saklıkent Canyon in Fethiye

De Saklıkent Canyon in Fethiye ligt in het gelijknamige Nationale Park wat bijna 1700 hectare beslaat. Het zal je betoveren met haar steile kliffen, wilde stroomversnelingen, natuurlijke bronnen en prachtige flora en fauna. Als je een liefhebber bent van lekker eten, dan mag je de vele landelijke restaurants op weg naar Saklıkent niet vergeten te bezoeken. Daar kun je traditionele gerechten zoals gözleme proberen. Na het passeren van het dorp Kayadibi, kun je de auto parkeren bij de ingang van de kloof.

Bij de ingang van de kloof vind je een zwavelhoudende waterbron. Het water in deze bron is gunstig voor huidziekten. Tijdens de hitte van de zomer, kun je heerlijk door het ijskoude water lopen. Dit is niet op elke plaats in de kloof mogelijk, dan mag je gebruik van de houten paden die aan de wand zijn bevestigd. Aan het einde van de kloof, wordt het water minder diep. Hier bevinden zich dan ook verschillende restaurantjes op het water, vergelijkbaar met de Dimçay in Alanya. Het is hier mogelijk om verse forel, Turkse gehaktballen en ander soort lekker eten te bestellen. 

Natuurlijke modderbaden

In de kloof, langs de houten paden, kom je zo nu en dan natuurlijke modderbaden tegen. Je kunt er voor kiezen om de modder op je gezicht aan te brengen. Ze zeggen dat de mineralen in de modder de huid verzachten, poriën strakker maken en gifstoffen er uit trekken.

De berg Dumanlıdağ & het bos

In het nationaal park vind je de berg Dumanlıdağ en een bos dat het hele jaar bedekt is met groen. Het landschap bestaat uit steile hellingen en verschillende soorten bomen. Er zijn ook klimroutes in het bos.

Verschillende activiteiten

Raften en kanoën zijn de meest populaire activiteiten om te doen in het Nationaal Park. Voor de echte adrenalineliefhebbers kun je ook bungeejumpen en ziplinen. De lokale bevolking kampeert ook graag in het gebied. De verschillende hoogteniveaus maakt de plek geschikt voor wandelen en bergbeklimmen. Ben jij niet zo actief, dan kun je na het passeren van het houten platform blijven hangen, hier zijn diverse zitplaatsen beschikbaar waar je echt even heerlijk van de natuur kunt genieten.

De oude stad Xanthos

Attracties in de omgeving

Naast de natuurlijke schatten biedt het gebied rond Saklıkent Canyon National Park ook historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de oude stad Xanthos.

Extra tips voor jouw bezoek aan de kloof:

 • Zorg ervoor dat je stevige, waterdichte schoenen draagt. Stenen in de beek kunnen behoorlijk scherp en glad zijn.
 • Tijdens het zomerseizoen loopt de temperatuur op tot soms wel boven de 30 graden. Neem voldoende zonnebrand mee en eventueel een hoed of pet.
 • Wandelen in de kloof is gevaarlijk met baby’s en kleine kinderen. 
Saklıkent Canyon in Fethiye

Toegang, tickets en excursies

 • Openingstijden: De kloof is elke dag geopend van 08.30 tot 19.30. Bij heel veel regen kan het voorkomen dat de kloof wordt gesloten. Hou daar dus rekening mee tijdens het plannen van jouw trip.

 • Tickets: Er geldt een toegangsprijs om de kloof te mogen betreden. De museumkaart is hier niet geldig. Ben je met eigen auto, dan betaal je ook parkeerkosten. 

 • Excursies: Vanuit Fethiye worden er dagelijks Jeep Safari’s georganiseerd naar de kloof. Wil je de kloof volledig verkennen, dan kun je plaatselijk ook deelnemen aan een excursie met een gids en professionele apparatuur.

Manieren om naar Saklıkent Canyon te reizen

Saklıkent Canyon National Park ligt in het midden plaatsen Fethiye in Muğla en Kaş in Antalya. Het ligt op 46 km van Fethiye en op 200 km van het centrum van Antalya.

 • Minibus: Je kunt het nationale park in een uur bereiken met minibussen vanuit Fethiye. Ze vertrekken vanaf het kleinere Fethiye busstation bij de moskee en gaan naar Saklıkent
 • Met de auto: Rijden met een huurauto is een goede optie. Saklıkent Canyon National Park ligt op minder dan een uur rijden van Fethiye en Kaş en op slechts 25 minuten rijden van Kalkan. Er zijn voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Het parkeergeld wordt contant betaald.

De geschiedenis van Saklıkent Canyon

De steile en diepe kloof ontstond door breukscheuren in het kalkhoudende landschap. De kloof is een van de grootste van Turkije met een lengte van 18 kilometer en 200 meter hoog. De kloof zelf is nog niet zo lang geleden ontdekt. Volgens verhalen werd deze ontdekt door een herder die een vluchtende geit volgde. Na de ontdekking verklaarde de Turkse overheid het gebied al snel tot nationaal park, waarna het de oorspronkelijk vorm kreeg zoals wij het nu kennen. Tot 1990 was het gebied alleen bekend bij de omliggende dorpen, maar sinds een tiental jaar is het uitgegroeid tot een wereldberoemde toeristische attractie. Jaarlijks bezoeken meer dan 200.000 toeristen het park.

Ontdek meer nationale parken in Antalya

Contact

 • Adres: Kayadibi, Saklıkent Sokak No : 26, 48300 Seydikemer/Muğla

 • Openingsuren: De canyon is geopend van 08:30 tot 19:30 uur. Het kan worden gesloten tijdens regenachtig weer.
 • Openbaar Vervoer: Er vertrekken op elk moment van de dag minibussen vanuit Fethiye naar de kloof.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER