Je gaat lekker op vakantie naar Turkije.. maar je wil natuurlijk wel wat zien van het land. Gelukkig is het openbaar vervoer in Turkije erg goed geregeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om je door het land te verplaatsen.

Vervoersmiddelen in Turkije

Bus

Turkije heeft een goed netwerk qua lijnbussen. De bus staat met stip op 1 van meest gebruikte vervoersmiddel in Turkije. De bus wordt gebruikt voor zowel korte als lange afstanden. Uit vrijwel iedere stad vertrekken er bussen die het hele land doorkruisen. Er zijn tal van maatschappijen waar je uit kan kiezen.

In de stad rijden er ook bussen. In de grotere steden is het systeem al volledig vernieuwd. Deze werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als in Nederland. Je hebt bushaltes waar je in en uit kan stappen en je betaald met een soort OV-chipkaart of je pinpas. Het openbaar vervoer in Turkije wordt steeds moderner. Met pijn in ons hart zal de oude dolmus dan ook steeds minder te zien zijn.

Taxi

Een ander populair vervoersmiddel in Turkije is de taxi. Vaak zie je op straat palen met drukknoppen staan, hiermee kun je een taxi op kan roepen. In Nederland is het reizen met een taxi erg duur en daarom een luxe. In Turkije is dit nog iets toegankelijker, al wordt het de laatste jaren helaas wel steeds duurder. Reis jij graag met de taxi? Zorg dan in ieder geval dat je alleen instapt bij chauffeurs die gebruik maken van hun taximeter. Als toerist ben je zo in ieder geval verzekerd dat je niet veel meer betaald dan de lokale mensen. Wel zo eerlijk.

Vliegtuig

De afstanden in Turkije zijn erg groot. Het is dan ook niet voor niets dat Turkije enorm veel vliegvelden heeft. Er zijn 10 internationale vliegvelden en 35 kleinere luchthavens. De nationale luchtvaartmaatschappij is Turkish Airlines (THY) en er zijn ook wat kleinere lowbudget-maatschappijen.

Voor de langeafstandsreizen is het vliegtuig nog steeds een van de betere opties. Het is sneller en comfortabeler dan een hele lange busreis. Een ticket voor een binnenlandse vlucht is daarmee echter ook een heel stuk duurder dan reizen met de bus. Vooral voor hele lange afstanden is een binnenlandse vlucht wel voordeliger dan urenlange durende, vermoeiende busreis.

Treinen

Er ligt zo rond de 8700 kilometer spoor in Turkije. Het gebruik van de trein staat echter nog in de kinderschoenen. Toch wordt het steeds populairder, vooral onder de lokale bevolking. Een goed voorbeeld hiervan is The Eastern Express, een treinroute van Ankara naar Kars. Deze 24-uur durende treinreis is echt iets magisch, elk uur zie je wel een ander landschap.

Het zuiden van Turkije kent nog helemaal geen treinen. Wel staat het al jaren op de planning, maar het is er nog nooit van gekomen. Toch jammer, want het is een ideale manier om te reizen van de ene stad naar de andere stad.

Metro’s en tram

Grote steden zoals Istanbul, Ankara, Izmir en Adana beschikken over goede metro- en tramverbindingen. Het zijn prima vervoersmiddelen om te reizen binnen steden en het is vaak ook nog eens goedkoop. Hou er wel rekening mee dat zowel de metro als de tram in Istanbul heel erg druk is.

Handige links

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER