Het leren van een vreemde taal is niet moeilijk, maar het kan wel behoorlijk wat tijd kosten. Niet iedereen heeft een talenknobbel en vaak hebben we het er gewoon te druk voor. Gelukkig is het in deze tijd wel een stuk makkelijker om een vreemde taal te leren, er bestaan tegenwoordig namelijk ook online veel mogelijkheden. Ga jij binnenkort naar Turkije emigreren of kom je vaak op vakantie naar Turkije, dan is het wel handig als je ook een woordje Turks spreekt. Ontdek hier daarom de 8 beste manieren om snel Turks te leren. 

Is Turks leren moeilijk?

Turks is geen makkelijke taal om te leren, zeker niet voor ons als Nederlander. Zo hebben ze bijvoorbeeld een ander alfabet. Ook verschilt de grammatica behoorlijk met dat van ons. In het Turks maak je gebruik van achtervoegsels, die je vervolgens weer moet vervoegen met de klinkerharmonie. Dit klinkt al behoorlijk lastig, niet? Het voordeel is wel dat de Turkse taal weinig uitzonderingen heeft. Iets wat je leert, is eigenlijk in alle gevallen zo. Het leren van de grammatica is in het Turks dus echt een vereiste om de taal te kunnen leren en spreken.

8 manieren om snel Turks te leren:

Zelfstudie

Zelfstudie is een manier om Turks te leren. Het is ideaal als je het op eigen tempo wil gaan doen. Ook zijn de kosten relatief laag. Het vraagt echter ook een hoop zelfdiscipline. Weet je nu al dat jij dingen snel laat versloffen, dan is deze manier misschien niet helemaal geschikt. Er zijn verschillende opties als je voor zelfstudie kiest:

1. Online een taalcursus volgen

Er zijn een aantal aanbieders die online Turks leren aanbieden:

 • NHA: Cursus Turks voor beginners en gevordederden.
 • NTI: Cursus Turks voor beginners
 • Yunus Emre Enstitutu: Deze site bevat een online leeromgeving om Turks te leren. Soms hapert de applicatie een beetje, maar het is echt een perfecte en goedkope manier om Turks te leren.

2. Via een app

Er zijn tegenwoordig ook veel apps beschikbaar die je helpen met het leren van het Turks:

 • Duolingo: Dit is misschien wel de bekendste app. Hij is grotendeels gratis en biedt veel. De kleurrijke interface en korte oefeningen zijn aantrekkelijk. Wel is een beetje basiskennis van de vreemde taal vaak wel aan te raden. Het grootste nadeel is dat de app tegenwoordig, als je de gratis versie hebt, veel reclames bevat. Dit kan best demotiverend werken.
 • Memrise: Deze app is perfect om je woordenschat uit te breiden, toch wel cruciaal om een taal goed te kunnen spreken.
 • Rosetta Stone: Dit is toch wel onze favoriete app. De manier van leren en de oefeningen maken dat je een taal echt goed spreekt. Het enige nadeel is dat de volledige versie echt heel duur is.
snel Turks leren: Duolingo

3. Zelf lesboeken aanschaffen

Op bol.com worden er verschillende lesboeken Turks leren aangeboden. Mocht je de discipline hebben, dan is dit echt een goede manier om de Turkse taal onder de knie te krijgen.

4. Via YouTube

Ook op YouTube staan er veel video’s die je helpen met het leren van de Turkse taal. Hier zal je niet volledig een taal mee kunnen leren, maar werkt wel goed als toevoeging.

Taalcursus onder begeleiding

Weet je van jezelf dat je niet zoveel discipline hebt, kies dan voor een taalcursus onder begeleiding. Dit kan online of klassikaal. Je bent dan verplicht om een aantal per week bezig te zijn met de taal. De kosten zijn echter wel vaak weer een stuk hoger, maar de kans dat je de taal sneller onder de knie hebt is dan ook weer hoger.

5. Een taalschool in Nederland

Er zijn in Nederland verschillende taalscholen waar je Turks kan leren:

6. Een taalschool in het buitenland

Je kan er ook voor kiezen om een week – of langer – naar het buitenland te gaan om daar Turks te leren. Het voordeel hiervan is dat je in het land zelf omringd ben met internationaal gezelschap van mensen die dezelfde taal als jij willen leren. Dit maakt dat dit eigenlijk de beste manier is om snel Turks te leren.

 • Turkish Language Center in Izmir: Dit is meer dan een taalschool, het is namelijk een echte taalreis. Je kan kiezen om in een hotel te verblijven, maar nog leuker is om te verblijven bij een gastgezin. Zo leer je nog veel sneller de taal.
 • ESL Taalreizen: Deze taalreizen vinden plaats in Izmir of in Istanbul. Ga Turks leren in Turkije en verkrijg een nuttige vaardigheid, terwijl je kennismaakt met een unieke en gemengde cultuur!

7. Privéles op locatie of thuis

Je kan ook kiezen voor privéles. Dit is vaak op locatie, maar kan bijvoorbeeld ook via de webcam. Een groot voordeel hiervan is dat je intensief onder begeleiding de Turkse taal leert. Je wordt gedwongen om de taal te spreken en je kan het meteen vragen als iets niet helemaal duidelijk is.

8. Bij jouw nieuwe woonplek

Als je eenmaal in Turkije woont, zijn er ook nog voldoende mogelijkheden om de taal te leren. Soms biedt de gemeente bijvoorbeeld cursussen aan voor buitenlanders of misschien heb je wel een buurman of vriend die je het een en ander kan bijleren. Je kan in jouw eigen omgeving vragen aan lokale mensen of ze jou misschien de taal kunnen leren.

Extra tips om Turks te leren:

 • Of je nu een zelfstudie doet of kiest voor begeleiding: vul regelmatig ‘dode’ momenten op de dag in met oefenen, leren, luisteren en praten. In de trein kun je bijvoorbeeld kiezen om een Turkssprekende serie of film te kijken.
 • Luister naar Turkse muziek en analyseer de teksten.
 • Begin met het lezen van Turkse kinderboeken en probeer te achterhalen waar het over gaat. Dit is goed voor het taalbegrip, maar ook voor het oefenen van uitspraak.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER