Sapadere Canyon, gelegen ten oosten van Alanya, is een van de meest indrukwekkende canyons in Turkije. De kloof is vooral populair onder toeristen die de regio Antalya graag willen ontdekken. Je kan de plek een beetje vergelijken met bijvoorbeeld de Green Canyon in Manavgat. Naast de canyon vind je in de omgeving meerdere watervallen en een rijke flora en fauna. 

In dit artikel vind je belangrijke informatie voor jouw bezoek aan de Sapadere Canyon in Alanya, de toegangsprijzen, rondleidingen en hoe je de kloof het makkelijkste kan bereiken.

Wat te doen in Sapadere Canyon

Sapadere Canyon ligt midden in het Taurusgebergte en is 750 meter lang. Het zal je betoveren met haar ongerepte natuur. Laten we enkele activiteiten ontdekken die je tijdens een bezoek kan doen.

Wandelen door de kloof

Na een ontspannen wandeling door een indrukwekkend berglandschap, bereik je de kloof. Goed onderhouden houten paden leiden je door de schilderachtige vallei. Onderweg kun je genieten van de prachtige watervallen, de frisse lucht en de prachtige flora en fauna om je heen. In de zomer zijn er mogelijkheden om af te dalen, om een duik te nemen in het frisse, stromende water. Uiteindelijk wordt het lange lopen beloond, aan het einde van het pad vind je een prachtige, grote waterval. Sinds 1,5 jaar is er ook een extra pad omhoog geopend. Deze vind je halverwege het hoofdpad. Via enkele trappen, loop je als het ware de berg omhoog. Boven heb je een prachtig uitzicht over de gehele canyon. Via het bos loop je vervolgens de andere kant op weer terug naar beneden.

Sapadere Canyon

Ten midden van de kloof vind je overigens ook een soort cafetaria. Ideaal voor diegene die de trip toch wel wat vermoeiend vinden. Je kan hier wat drinken bestellen en Turkse vrouwen staan hier verse gözleme te maken.

cafetaria Sapadere Canyon

Authentiek Turks eten in het Sapadere restaurant

Na een lange, vermoeide wandeling, kom je terug op het beginpunt. Hier vind je een overheerlijk restaurant, waar je echt authentiek Turks eten kan bestellen. Bijkomend onder het genot van een verfrissend drankje en een hapje eten, mag je wat ons betreft deze plek zeker niet overslaan.

Restaurant Sapadere Canyon

Bezoek het dorp Sapadere

De waterstroom loopt door het dorp Sapadere, dat aan drie kanten wordt omringd door bergen. Het dorp heeft een mild klimaat. Hoewel het in de winter sneeuwt in de omliggende bergen en dorpen, sneeuwt het zelden in het dorp zelf. In de zomer is het er niet erg warm, maar door de luchtvochtigheid kan het toch broeierig aanvoelen. Om deze reden vertrekken veel bewoners in de zomermaanden naar hoger gelegen gebieden.

Het belangrijkste levensonderhoud in het dorp is cocon (zijdeteelt) en pinda’s. Er is een zijdefabriek die je als toerist kan bezoeken. Ook is er een moskee die populair is bij toeristen.

Andere attracties in de buurt

  • Bezoek de dwarf cave (Cüceler Mağarası), gelegen een paar kilometer boven de vallei. Een wandeling door deze grot is zeker een aanbeveling.
  • Relaxen bij de dimcay, ongeveer 1,5 uur van de kloof. Dit zijn restaurantjes gebouwd op het water en een van de populairste attracties onder toeristen

Entree, tickets en tours

  • Entree: Een ticket voor volwassenen kost 12 lira, kinderen mogen voor 6 lira naar binnen en voor iedereen onder de 6 jaar is de toegang gratis. Tickets zijn te koop bij de ingang.
  • Begeleide dagtochten naar Sapadere Canyon zijn een van de meest comfortabele manieren om deze indrukwekkende kloof te verkennen. Ze omvatten meestal transfers, hulp van een gids en lunch.

Vervoer naar Sapadere Canyon

Sapadere Canyon ligt in het dorp Sapadere, ongeveer 40 kilometer van Alanya. Het is niet mogelijk om er met het openbaar vervoer te komen. Je kan Sapadere Canyon verkennen tijdens een tour, bijvoorbeeld een jeepsafari. Ook kun je er voor kiezen om er met een huurauto heen te rijden en de vallei op eigen tempo te bezoeken. De wegen zijn goed aangegeven en er is parkeergelegenheid op het terrein.

Contact

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER