Bursa is de op drie na grootste stad van Turkije en de eerste belangrijke hoofdstad van de Ottomanen. De stad is bezaaid met onschatbare gebouwen uit haar glorieuze verleden, de graven van de oprichters van het rijk en de grote moskee (Ulu camii). Bursa is ook het industriële centrum van Turkije en het productiecentrum voor auto’s en textiel. Ondanks dat het dus de thuisbasis is van vele fabrieken, is de stad nog wel steeds verrassend groen met parken, tuinen en bossen. Dit heeft de stad zelfs de bijnaam ‘groene Bursa’ opgeleverd. De stad is een mix van landschappelijke schoonheid en rijke geschiedenis. Ontdek Bursa, het groene hart van Turkije.

Algemeen

Beste reistijd: Het hele jaar door
Vliegtijd: Rond de 3,5 uur
Tijdverschil: In de zomertijd 1 uur, in de wintertijd 2 uur
Vliegvelden: Bursa-Yenişehir airport, Sabiha Gökçen Airport, Istanbul Airport
Reistijd van vliegveld: Via het vliegveld van Bursa ben je zo op je bestemming, alleen er vliegen weinig maatschappijen op dit vliegveld. Bursa is ook makkelijk te bereiken vanuit Istanbul, met de bus ben je dan binnen 90 minuten in het centrum.

Over Bursa

Vandaag de dag is Bursa een belangrijke stad. Het ligt dicht bij de Zee van Marmara, ten zuiden van Istanbul en is de vierde grote stad van Turkije. De stad staat voornamelijk bekend om haar historisch centrum, waar je historische bezienswaardigheden kunt zien die dateren uit het vroege Ottomaanse rijk. De warmwaterbronnen zijn heerlijk ontspannende thermale baden ten westen van het centrum van Bursa in Çekirge. Bursa wordt gewoonlijk “Yesil Bursa” genoemd, wat Groene Bursa betekent, omdat het vele prachtige parken en bomen heeft die bijdragen aan de dramatische schoonheid van de bergachtige achtergrond.

Beste reistijd

Als stad zou je verwachten dat het enorm bebouwd is, maar met tal van parken en groen zijn het ook prachtige gebieden om te ontsnappen. Tijdens de zomermaanden kun je de kabelbaan nemen die je naar de top van de berg Uludağ brengt om te wandelen of om de frisse koele lucht in te ademen en in de wintermaanden kun je skiën omdat het het belangrijkste skigebied van Turkije is, zoals je je de uitzichten kunt voorstellen vanaf de top zijn prachtig. Daarom is Bursa de perfecte bestemming voor het gehele jaar.

Geschiedenis

De stad is in de tweede eeuw v.Chr. door Prusias I, koning van Bythnië gesticht. Hij noemde de stad naar zichelf: Proussa. Duizend jaar eerder was de regio echter al bewoond. De stad ging deel uitmaken van het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk en het Byzantijnse rijk. Het was ook de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Er staan nog heel veel gebouwen uit de Ottomaanse tijd in de stad.

Zien & Doen in Bursa