De Hadrianuspoort in het oude centrum van Antalya is een van de oudste en belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De poort van Hadrianus wordt zelfs beschouwd als de mooiste poort van Pamphiliya. De geschiedenis, die je helemaal onderaan leest, is ook heel interessant. 

Wat te doen bij de Hadrianuspoort

Een andere naam voor de Hadrianuspoort is de ‘Marmeren poort’. Het is de toegangspoort tot het historische Kaleiçi, in het hart van het centrum van Antalya. Hier kun je heerlijk slenteren door de smalle straatjes en bij de haven. Geniet ook van de typisch historische Kaleiçi huizen, waarvan er veel tegenwoordig zijn omgebouwd als restaurantje, souvenirwinkel of boutique hotel.

Lees ons artikel en ontdek nu de 8 beste bezienswaardigheden in Antalya Kaleiçi

Kenmerken van de Hadrianuspoort

De poort van Hadrianus is de enige overgebleven toegangspoort rond de stad en de haven. Het bestaat uit twee gevels, drie ingangsbogen en heeft torens aan weerzijden kanten. Alle drie de bogen zijn even groot, waarvan de totaal hoogte ongeveer 8 meter is. De plafonds van deze triomfboog zijn versierd met reliëfs van bloemen en vruchten die in Antalya worden geteeld. Op de zuilen na bestaat de poort volledig uit wit marmer. Ooit had de poort een tweede verdieping boven de boog, maar helaas is dat niet behouden, evenals een standbeeld bovenop de poort van keizer Hadrianus.

De Hadrianuspoort werd ooit gebouwd als verdedigingselement, maar stond eigenlijk meer bekend als monument. Het werd namelijk gebouwd tijdens de lange periode van vrede in het Romeinse Rijk (Pax Romana).

 

Hadrianuspoort Antalya

Andere attracties in de buurt

Entree, tickets en tours

  • Tickets: Je hebt geen tickets nodig om de poort van Hadrianus te zien
  • Excursie: Een volledige begeleide rondleiding door Antalya-Kaleiçi en langs de belangrijkste bezienswaardigheden

Hoe kom je bij de Hadrianuspoort

De Poort van Hadrianus ligt aan de Atatürk Boulevard, letterlijk in het centrum van Antalya. Je kan de nostalgische tram nemen naar ‘Hadrianus’, dit is het dichtstbijzijnde station.

De geschiedenis van de poort van Hadrianus

Het is niet helemaal bekend wanneer de poort van Hadrianus werd gebouwd. Hadrianus reisde in ieder geval tussen 121 en 125 na Christus en tussen 118 en 132 na Christus naar Klein Azië. Ergens tussen deze periodes, moet de Hadrianuspoort zijn gebouwd. Het werd in ieder geval voor het eerst beschreven door de Ierse hydrograaf Francis Beaufort in 1817.

De doorgang, die deel uitmaakte van de stadsmuren, was toen al vele jaren niet meer gebruikt en was goed bewaard gebleven. In de jaren 1950 werden de stadsmuren afgebroken en in 1961 werd de Poort van Hadrianus volledig gerestaureerd en gereconstrueerd naar hoe het vroeger was.

Tijdens deze reconstructie werden er bronzen letters op de poort gevonden. Deze maakten deel uit van een inscriptie ter ere van Hadrianus. Sinds 2017 zijn de brieven geschonken aan verschillende musea en privécollecties over de hele wereld. Negen brieven bevinden zich in Wenen, twee in Berlijn en sommige in het British Museum in Londen.

Contact

  • Locatie: Barbaros, Hadrian Kale Kapısı, 07100 Muratpaşa/Antalya
  • Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde tramstation is “Hadrianus”

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER