De Yivli Minare Moskee springt meteen in het oog wanneer je de oude binnenstad van Antalya binnenrijdt. Het werd gebouwd op het hoogste punt in Kaleiçi boven de zeespiegel en wordt beschouwd als één van de symbolen van de stad Antalya. In dit artikel vind je alle informatie die je moet weten over de moskee, hoe je er kan komen, wat je kan verwachten en alles over de geschiedenis.

Wat te doen bij de Yivli Minare Moskee in Antalya?

De Yivli Minare Moskee was een van de eerste islamitische gebouwen in Antalya. het werd gebouwd onder het bewind van de Seltsjoekse Sultan, Aleaddin Kaykubad I (1220-1237). Je kan de minaret betreden via een deur aan de noordzijde. Via 90 treden omhoog kom je bij het balkon. De moskee is verder 38 meter hoog en heeft acht karakteristieke verticale groeven. Yivli Minare betekent dan ook gegroefde minaret. Een deel van de minaret is bedekt met prachtige donkerblauwe tegels.

De moskee zelf heeft zes koepels die rusten op bogen, die op hun beurt worden ondersteund door 12 zuilen. De zuilen zijn overblijfselen van oude Romeinse structuren. De moskee is een van de oudste gebouwen met meerdere koepels in heel Anatolië. Andere delen van het complex zijn een madrasa, een tuin en twee mausoleums, de “Zincir Kıran Türbesi” en de “Nigâr Hanım Türbesi”. Tegenwoordig is in de voormalige koranschool het Etnografisch Museum van Antalya gevestigd, waar voorwerpen als kleding, keukengerei, borduurwerk en nomadententen worden tentoongesteld, maar natuurlijk ook interessante feiten over de geschiedenis van de moskee. Het museum werd in 1974 geopend en is zeker een bezoekje waard.

Andere attracties in de buurt

Entree, tickets en tours

 • Om de moskee te bezoeken hoef je geen entree te betalen. Het kan op elk moment van de dag bezocht worden, maar niet tijdens de gebedstijden.
 • Het Etnografisch Museum is elke dag geopend tussen 08.30 en 20.00 en ook hier is de toegang gratis.

 • Ontdek de magie van Antalya tijdens een privérondrit van 8 uur en verken de hoogtepunten van de stad, waaronder de pittoreske straatjes van de oude binnenstad, de ruïnes van het Aspendos-theater en het aquaduct, de oude stad Perge en meer.

Manieren om bij de Yivli Minare Moskee te komen

De Yivliminare-moskee bevindt zich in Kaleiçi (het oude stadscentrum) aan de Cumhuriyet-straat, naast het Kalekapısı-plein in Antalya.

  • Bus: KC06, KC34, MC58, MK80, TC16 en TC93
  • Tram: T1A
  • Metro: Je kunt op Antray instappen en uitstappen bij de halte İsmetpaşa.

De geschiedenis van de Yivli Minare Moskee

De moskee werd oorspronkelijk gebouwd in 1230, tijdens het bewind van Sultan Aleaddin Kaykubad I (1220-1237). Daarna werd het vernietigd, waarna het in 1373 volledig herbouwd werd.

De Seltsjoekse sultan Alaeddin Keykubad I, die Anatolië regeerde tussen de jaren 1220-1237, had een speciaal plaats in de geschiedenis. Hij stond namelijk bekend om de wederopbouw van gebouwen in verschillende steden zoals Konya, Sivas, Kayseri, Erzurum en Antalya. Hij bouwde veel symbolische structuren in de steden die werden ingenomen tijdens het proces van islamisering en turkificatie van een groot deel van Antaolië.

De oorspronkelijke moskee werd in de 14e eeuw verwoest en een nieuwe moskee werd in 1373 gebouwd door de Hamididen, op de fundering van een Byzantijnse kerk. Tijdens dit herbouwproces werden oude kolomkoppen gebruikt in het interieur van de moskee. Het gebouw werd gebruikt als Antalya Museum voor, maar na de restauratie werd het weer een moskee.

Tegenwoordig herbergt het gebouw het Etnografisch Museum van Antalya, waarvan de tentoonstellingen kleding, keukengerei, borduurwerk, behang, tapijten, tassen en luifels omvatten. Het werd in 1974 voor het publiek geopend.

Contact

 • Locatie: Selçuk, İskele Cd., 07100 Muratpaşa/Antalya
 • Openbaar vervoer: Bus: KC06, KC34, MC58, MK80, TC16 en TC93 Tram: T1A Metro: U kunt op Antray stappen en uitstappen bij de halte İsmetpaşa.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER