Wonen in Turkije… vele dromen er van. Maar hoe pak je het nou precies aan? Waar moet je aan denken? Wat zijn de valkuilen, wat kost het, hoe vind je werk en waar woon je als expat het prettigst? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Oriëntatiefase

Turkije voor beginners

Turkije voor beginners

Wat weet jij eigenlijk van Turkije? Lees eerst deze feitjes die je echt moet weten voordat je naar Turkije vertrekt.

Wonen in Turkije? Ja!

Wonen in Antalya

Twijfel jij nog of je in Turkije moet gaan wonen? Dit zijn 7 redenen waarom je vandaag nog je emigratie in gang moet gaan zetten.

Emigreren.. of toch niet?

Cleopatra strand

Turkije is echt niet alleen maar zon, zee en leuk. Er zitten ook wat minder leuke kanten aan emigreren naar Turkije.

Voorbereiding

Cost of Living

Cost of Living in Turkije

Turkije is niet goedkoop. Het standaard levensonderhoud is de laatste jaren steeds duurder geworden. Waar moet je aan denken als je in Turkije gaat wonen?

Waar wonen in Turkije?

Mugla

Waar ga je wonen in Turkije en welke bestemming past eigenlijk bij jou? Dat is best wel lastig om ‘even’ te bedenken vanuit Nederland. Wij geven je in ieder geval wat tips.

Blogs van expats in Turkije

Het voorbereiden doe je door veel te lezen over emigreren naar Turkije. We hebben diverse blogs van mensen die je die je voor zijn gegaan en hun tips & tricks met jou delen.

Verblijfsvergunning

Verblijfsvergunning aanvragen

Een ikamet is een verblijfsvergunning voor Turkije, deze heb je nodig als je langer dan 90 dagen in Turkije wil verblijven. Hoe vraag je deze aan, hoe werkt de procedure en welke documenten heb je nodig?

Zorgverzekering
Zorgverzekering in Turkije

Als je in Turkije wil wonen, heb je uiteraard ook een geldige zorgverzekering nodig. Ook voor de aanvraag van een ikamet is een zorgverzekering verplicht. Check nu de mogelijkheden voor Nederlanders.

VOG
VOG aanvragen bij emigratie naar Turkije

Voor een familie-ikamet of een longterm ikamet kunnen Turkse instanties om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) vragen uit Nederland. Wat is dit en hoe vraag je deze aan en kun je deze ook aanvragen als je in het buiteland woont?

Verhuizing & Wonen

Inboedel verhuizen

inboedel meenemen naar Turkije

Als je naar Turkije verhuist, dan heb je misschien ook nog wel inboedel die je mee wil nemen. Is dat verstandig of kun je beter in Turkije nieuwe spullen kopen?

Een woning kiezen

Woning kiezen Turkije

Waar ga je wonen in Turkije? Kies je voor een koopwoning of ga je toch liever huren? Best lastig om vanuit Nederland die keuze te maken. Wij geven je enkele tips

Wanneer uitschrijven?

uitschrijven uit Nederland

Wil je voor langere tijd in Turkije wonen, dan kan het zo zijn dat je je moet uitschrijven bij jouw gemeente in Nederland. Lees wanneer dat het geval is en hoe je dat precies moet doen.

Onderwijs

Lager onderwijs

Lager onderwijs Turkije

Wil je meer weten over het schoolsysteem in Turkije voor het lager onderwijs? Moet je kiezen voor een staatsschool of toch een particuliere school? Hoe zit het met Nederlandse scholen in Turkije?

Hoger onderwijs

Studeren in Turkije

Het hoger onderwijs heeft een iets andere indeling dat in Nederland, maar het principe is wel een beetje hetzelfde. Wat moet je weten over het schoolsysteem in Turkije voor het hoger onderwijs?

Turks leren

Turks leren

Als je emigreert naar Turkije, merk je al snel dat ze buiten de toeristische gebieden niet zo goed Turks spreken. Daarom is nu het moment om Turks te gaan leren!

Auto

Autorijden in Turkije

Autorijden in Turkije

Hoe anders is rijden met een auto in Turkije? Wat zijn de officiële regels, wat zijn de brandstofkosten en waar moet je goed op letten voordat je de auto instapt.

Nederlandse auto meenemen

Nederlandse auto meenemen naar Turkije

Mag je een Nederlandse auto meenemen naar Turkije? Ja, maar er zitten wel een heleboel voorwaarden en regeltjes aan vast.

Auto huren of kopen in Turkije

Auto kopen of huren in Turkije

Als je in Turkije gaat wonen, dan denk je misschien wel aan een auto voor de deur. Kun je dan beter kiezen om af en toe een auto te huren of toch zelf kopen.

Inkomen & Werken

AOW of uitkering meenemen

Heb je een AOW of andere uitkering vanuit Nederland? Soms mag je deze meenemen als je in Turkije gaat wonen.

Werken in Turkije

Werken in Turkije

Als Nederlander mag je niet zomaar werken in Turkije. Hier zitten strenge voorwaarden aan vast. Ontdek waar je allemaal rekening mee moet houden.

Onderneming starten

Ondernemen in Turkije

Kun je als buitenlander in Turkije een eigen bedrijf starten? Ja zeker, alleen er zitten wel heel wat regels aan vast.

Geldzaken

Een bankrekening openen

bankrekening in Turkije openen

Hoe kun je als buitenlander een bankrekening openen in Turkije, welke documenten heb je nodig en wat zijn de valkuilen?

Geld overmaken naar Turkije

Geld overmaken naar Turkije

Geld overmaken naar Turkije kan een dure aangelegenheid worden. Gelukkig zijn er ook manieren om het wel veilig en zo goedkoop mogelijk te doen.

Rekeningen betalen

Cost of Living in Turkije

Als je in Turkije gaat wonen, heb je verschillende kosten, zoals elektra en water. Wat is de gemakkelijkste manier om dit soort rekeningen te betalen?

Overige zaken

Nederlandse telefoon

telefoon registeren in Turkije

Gebruik je een Nederlandse telefoon met een Turkse simkaart, dan wordt deze na vier maanden geblokkeerd. Om hem toch weer te gebruiken, moet je de telefoon eerst registeren.

Trouwen in Turkije

Trouwen in Turkije

Trouwen in Turkije.. klinkt romantisch hé? Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en er zijn verschillende documenten nodig vanuit Nederland.

Nederlands paspoort

Nederlanderschap kwijtraken

Wil je een Nederlands paspoort aanvragen of verlengen, terwijl je in Turkije woont? Dit is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even de procedure weten en welke documenten je nodig hebt.

Dagelijks leven

Nederlandse telefoon

telefoon registeren in Turkije

Gebruik je een Nederlandse telefoon met een Turkse simkaart, dan wordt deze na vier maanden geblokkeerd. Om hem toch weer te gebruiken, moet je de telefoon eerst registeren.

Supermarkten

beste supermarkten in Turkije

Er zijn in Turkije verschillende bekende supermarkten die je op elke hoek van de straat vindt. Wat is nou precies het verschil en waar kun je het goedkoopste boodschappen doen?

Nederlands paspoort

Nederlanderschap kwijtraken

Wil je een Nederlands paspoort aanvragen of verlengen, terwijl je in Turkije woont? Dit is helemaal niet moeilijk. Je moet alleen even de procedure weten en welke documenten je nodig hebt.

Ook Turkije

Aardbevingen

Aardbevingen in Turkije

In Turkije komen bovengemiddeld vaak aardbevingen voor. Dit komt omdat er vele breuklijn door het land lopen. Waar is het risico het grootst en wat moet je doen in geval van een aardbeving?

Bosbranden

bosbranden in Turkije

Het risico op bosbranden in Turkije is groot. Dit komt doordat het er in de zomer erg droog is. Ook klimaatverandering draagt de laatste jaren bij aan de vele bosbranden. Wat moet je doen in geval van een bosbrand in de buurt?