De mediterrane keuken is een van de populairste keukens wereldwijd. De keuken bestaat voornamelijk uit olijven, graan, verse groente, seafood, vlees, zuivelproducten en een assortiment aan kruiden en specerijen. In Turkije is de mediterrane keuken voorzien van de meest lekkere lokale ingrediënten. Zo speelt rond de Egeïsche kust de kruiden en groente een belangrijke rol, terwijl aan de mediterrane kust juist specerijen en vlees veel meer aanwezig zijn. In dit artikel gaan we het vooral over dat laatste hebben, want wij zijn op zoek gegaan naar de lekkerste lokale gerechten van de Turkse mediterrane keuken. Riemen vast en ga mee op deze culinaire reis. Ontdek de smaak aan de mediterrane kust samen met ons.

Antalya

De keuken in de provincie Antalya is rijk en levendig dankzij haar warme klimaat. Lokale gerechten bevatten veel groente en fruit. Zo worden citrusvruchten bijvoorbeeld verwerkt als jam, wat heerlijk is bij het ontbijt. Ook als visliefhebber zal je in Antalya niks te kort komen. Wil jij graag de echte lokale keuken proeven, dan kom je met deze drie gerechten al een heel eind:

Piyaz

Zeg je Antalya, dan zeg je Piyaz. De beroemde Piyaz uit Antalya is anders dan in de rest van de regio. In Turkije staat Piyaz bekend als een bonengerecht geserveerd met ui, peterselie en sumac. In Antalya gaat het allemala net even anders. Hier wordt tahin gemixt met limoensap en azijn, waardoor er een heerlijke rijke en gladde saus ontstaat. Deze saus gaat perfect samen met de bonen en de salade.

Yanık Dondurma

Yanık Dondurma betekent letterlijk ‘verbrand ijs’. Het is gemaakt met de vette melk van lokale geiten, die gevoerd worden met wilde tijm. Het andere ingrediënt in dit gerecht is Saleppoeder. Dit is een poeder gemaakt van wilde orchideeën die worden gewassen, gekookt, gedroogd en vervolgens tot meel vermalen. Yanık Dondurma heeft een scherpe, rokerige smaak en is zeker het proberen waard.

 

Girit Kebabı

Een voortreffelijke gerecht dat je zeker moet proeven tijdens je vakantie. Girit Kebabı is uniek. Het wordt gemaakt van in blokjes gesneden lamsvlees aangevuld met artisjokken. Als je op zoek bent naar een combinatie van vlees en groente, zet dan dit gerecht op jouw bucketlist!

Mersin

Pal naast Antalya ligt de provincie Mersin. De thuisbasis van een levendige eetcultuur waar je alles kunt vinden. Van traditionele Turkse gerechten tot modern gastronomisch. We hebben een selectie gemaakt van de vier populairste gerechten uit deze regio:

Cezerye

Cezerye is een dessert afkomstig uit Mersin. Het wordt gemaakt met gekarameliseerde en geraspte wortel, suiker en geroosterde noten. Als finishing touch komt er voor de extra smaak nog wat geraspte kokosnoot overheen.

Tantuni

Deze lekkernij kun je hedendaags vinden in elke Turkse stad, maar je wil niet weten hoe populair Tantuni in Mersin is, de thuisbasis van dit gerecht. Kleine stukjes rood vlees worden gebakken met olie, waarna het wordt gegarneerd met kruiden, gehakte tomaten, peterselie en gesneden uien. Hierna wordt het opgerold in een zacht brood, ook wel lavas genoemd. Je kan er echter ook voor kiezen om het geserveerd te krijgen in een gewoon Turks boord. Dit gerecht is serieus zo lekker!

Kerebiç

Kerebiç is een gevuld boterkoekje gemaakt van griesmeel. De vulling kan gemaakt worden met gedroogd fruit, zoals vijgen en dadels of juist met noten, zoals pistachenoten en walnoten. Wat het zo uniek maakt, is de saus die je erbij geserveerd krijgt. Je dipt het koekje in deze saus en besprenkelt het vervolgens met een beetje kaneel. Heerlijk!

Tarsus Kebabı

Het antwoord van Mersin op de Adana Kebabı. Tarsus Kebabı is een van de populairste gerechten van Mersin. Het verschil met Adana Kebabı is dat er hier ook ui doorheen zit. De reputatie van deze lokale specialiteit, wat geserveerd wordt in wraps of in losse porties, is wijdverspreid. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar nieuwe kebab variaties.

Adana

Adana is bekend als de thuisbasis van de Turkse kebab. Toch gaat de eetcultuur van Adana veel verder dan alleen kebab. Het is ook de grondlegger van de meest lekkere gerechten uit de Turkse keuken vol specerijen en kruiden. Mede door Adana kom je terug voor het heerlijke Turks eten door het hele land. Kijk deze onderste vier gerechten maar eens en je zal zien dat ze alle vier in heel Turkije populair zijn:

Adana Kebabı

Zoals je bij Mersin al ziet, zijn er verschillende soorten kebab in Turkije. Toch is de Adana kebabı de kebab uit Turkije, die je zeker een keer gegeten moet hebben. Het bestaat uit vlees, specerijen en een heleboel kruiden. Eigenlijk is het dus gewoon een rol met gehakt, maar één ingrediënt maakt deze kebab specialer dan andere soorten en dat is Kuyruk yağı (vet van het schaap).

Şalgam

Te koop op elke hoek van de straat. Het is een bekende sap door heel Turkije, maar kent haar oorsprong uit Adana. Het is gemaakt van paarse wortelzuur, gekruid en op smaak gebracht met aromatische raap. Wist je ook dat dit echt super gezond is? Ook wel nodig, na al dat lekkere eten.

Bici Bici

Een kleurrijk, licht en verfrissend dessert. Bici Bici wordt bereid met geschaafd ijs, zetmeel, poedersuiker en siroop. Er zijn twee geheimen voor een perfecte Bici Bici: Wild ijs uit de bergen en lokaal geproduceerde rozenwatersiroop. Bici Bici is een geweldig alternatief voor Turks ijs op warme zomerdagen aan de Middellandse kust.

Şırdan

Gevulde schapenmaag. Ja, je lees het goed, gemaakt met de maag van een dier. Ook de vorm van het gerecht nodigt niet meteen uit. Toch is dit gerecht erg smaakvol. De maag wordt gevuld met een kruidige rijstvulling en besprenkeld met een klein beetje komijn. Het wordt vaak gegeten als een midnight snack en is lekker met gepekelde wortel en pepers.

Hatay

Hatay heeft een unieke keuken met een mix van verschillende culturen, mede dankzij haar strategische ligging aan de Mediterrane kust, Syrië, Adana en Gaziantep. De lokale keuken van Hatay richt zicht op vlees, ui, kruiden en biedt een rijke selectie aan kebab, bijgerechten en desserts. Ben je hier een keer geweest, dan zorgen deze vier lekkernijen er wel voor dat je terug MOET komen:

Künefe

Ben je in Hatay, dan mag het proeven van Künefe zeker op je to-do lijstje erbij. Het is wijdverspreid door Turkije, maar nergens zo lekker als hier. Het bestaat uit gebakken, boterige sliertjesdeeg (kadayıf), gevuld met kaas en overgoten met een zoete siroop.

Tepsi Kebabı

Wanneer je Turkije zegt, zeg je kebab. Een van de populairste kebabsoorten is Tepsi Kebabı. Traditioneel wordt het gemaakt van gekneed gehakt met fijngesneden ui, specerijen en kruiden. Het dankt haar naam doordat het in de oven gebakken wordt op een grote ronde schijf (een soort bakplaat). Het wordt afgetopt met een tomatensaus

Tepsi Kebabı

Eindelijk een gerecht voor de vegetariërs onder jullie. Dit is namelijk een volledig vegetarisch gerecht van bulgur, eieren, bloem en warm water. Samen vormt dit een deeg waar balletjes van gemaakt wordt. De balletjes worden ondergedompeld in een knoflookachtige tomatensaus met daarbovenop gesneden peterselie.

Oruk

Hatay’s Oruk is een versie van de heerlijke icli köfte. Het grote verschil is dat Oruk wordt gebakken, terwijl icli köfte normaal gesproken wordt gefrituurd in olie. Het zijn gebakken ovale bulgur balletjes met lekkere gehakt, walnotenvulling, ui, olijfolie en een heleboel verschillende specerijen die perfect bij elkaar passen. Deze delicatesse kom je op elke hoek van de straat tegen en zou niet onderdoen als streetfood.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER