Huurwoning in Turkije: Huurprijzen rijzen de pan uit

Iedereen die nu in Turkije woont, weet heel goed dat het tegenwoordig een hele uitdaging is om betaalbare huurwoningen te vinden. De huurprijzen rijzen de pan uit en de beschikbaarheid is ineens erg klein.

“Nu of nooit”

In de lente is het altijd het moeilijkst om een ​​huurwoning voor de lange termijn te vinden, terwijl dit in het zomerseizoen bijna onmogelijk is. Dit komt doordat flateigenaren op veel gewilde vakantielocaties hun appartement of huis het liefst voor korte termijn verhuren aan vakantiegangers, tegen hoge prijzen. In de meeste gevallen is de huur die alleen al in het zomerseizoen wordt geïnd, veel groter dan de vaste maandelijkse huur die een huiseigenaar doorgaans zou betalen voor een huurcontract voor het hele jaar. Dit betekent, en alle locals in de toeristengebied zullen je dat vertellen, dat het tot april een soort van “nu of nooit” is wat betreft huren voor de lange termijn.

Appartement Istanbul

De wereld van een verhuurder

Er is op dit moment ontzettend veel vraag naar huisvesting in de populaire toeristengebieden. Dit komt onder andere door de enorme toestroom van mensen die migreren naar de toch al verzadigde steden langs de zuidkust. Door de oorlog in Oekraïne was er al een toestroom van Russen en na de aardbeving kozen ook veel slachtoffers ervoor om hun geluk te beproeven langs de zuidkust.

Als je al een huurwoning vindt, dan zijn de prijzen momenteel absurd hoog. Door de grote vraag en de inflatie is er een zeepbel ontstaan. Dit resulteert in huurprijzen die wel vier tot vijf keer hoger liggen dan vorig jaar. Terwijl huurders ook nog eens na een jaar te maken krijgen met een 25% verhoging van de huurprijs. Van diegene waarvan hun vijfjarencontract bijna afloopt, houden hun hart vast. Na vijf jaar mag de verhuurder namelijk de huurprijs verhogen, zodat ze gelijk liggen aan de huidige huurwaarde. Voor die personen kan hun huur plotseling aanzienlijk toenemen. Velen kunnen zich dit bedrag niet veroorloven en zullen daardoor op zoek moeten gaan in een huizenmarkt die compleet is doorgeslagen.

Huur vooruitbetalen

Waar het dus eigenlijk op neerkomt: De keuze voor verhuur is klein en wat je vindt, kan een hoge prijs hebben. Naast de stijgende huurprijzen is in Turkije namelijk een nieuwe huurvoorwaarde ontstaan: ‘yıllık’ huur. Dit betekent dat nieuwe huurders worden gevraagd om de huurbetaling van het hele jaar vooruit te betalen voor of na ondertekening van het contract. Natuurlijk kunnen huurders ook kortere termijnen voor vooruitbetaling vragen, zoals zesmaandelijkse of driemaandelijkse termijnen. Huurders moeten niet alleen tegenwoordig vaak de huur vooruitbetalen, maar de meeste verhuurders vragen ook een borg gelijk aan één maand huur, maar deposito’s van twee tot drie maanden huur komen ook regelmatig voorbij.

Wil je meer succes in de zoektocht naar een betaalbare huurwoning in Turkije? De maandelijkse prijs die je bereid bent om te betalen voor de huur moet je omrekenen naar jaarbasis. Op bijvoorbeeld sahibinden.com kun je dan nu gemakkelijk zoeken op dat bedrag. Je krijgt hierdoor meer aanbod te zien.

Makelaars

Als je huurt via een makelaar, betaal je deze ook nog eens apart van de huurprijs. Vaak gaat het om één maand huur plus belasting en soms vragen makelaars ook nog eens een bepaald percentage van de jaarlijkse huurprijs. De meeste huurwoningen worden gevonden via makelaars. Zelfs op sahibinden.com, wat vertaalt ‘van de eigenaar’ heet, worden de meeste huurwoningen aangeboden door makelaars. Op zich kunnen hun diensten handig zijn, maar hou dus rekening dat de kosten hierdoor wel een stuk gaan stijgen.

Buitenlanders in Turkije

Zoals hierboven al vermeld, wonen er momenteel een groot aantal buitenlanders in Turkije. In januari maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Migratie bekend dat er bijna 1,4 miljoen buitenlanders met een verblijfsvergunning in Turkije wonen. Dit zijn alleen nog maar de mensen met een geldige verblijfsstatus. Degene die staatsburger zijn geworden, als vluchteling zijn binnengekomen of bezoeker/student zijn vallen hier buiten. De Migratiedienst heeft ook meegedeeld dat er nu meer dan 5 miljoen buitenlanders in Turkije zijn. Russen staan met stipt op nummer 1.

In elke provincie in Turkije wonen nu buitenlanders, maar Istanbul springt er echt bovenuit met meer dan 700.000 mensen. Antalya komt op de tweede plaats met meer dan 150.000 buitenlandse inwoners.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER