Bursa is de op drie na grootste stad van Turkije en de eerste belangrijke hoofdstad van de Ottomanen. De stad is bezaaid met onschatbare gebouwen uit haar glorieuze verleden, de graven van de oprichters van het rijk en de grote moskee (Ulu camii). Bursa is ook het industriële centrum van Turkije en het productiecentrum voor auto’s en textiel. Ondanks dat het dus de thuisbasis is van vele fabrieken, is de stad nog wel steeds verrassend groen met parken, tuinen en bossen. Dit heeft de stad zelfs de bijnaam ‘groene Bursa’ opgeleverd. De stad is een mix van landschappelijke schoonheid, rijke geschiedenis en een levendige economische structuur. Echter, past wonen in Bursa wel bij wat jij zoekt?

Met pensioen in Bursa

In tegenstelling tot typische pensioenbestemmingen in het zonnige zuiden, biedt Bursa een rustigere en meer betaalbare manier van wonen. Het is vooral een uitstekende locatie voor iedereen die wel houdt van wat geschiedenis en spiritualiteit. Je kunt je dagen bijvoorbeeld doorbrengen in de vele musea en moskeeën van de stad en je afvragen waarom Timur zo’n heilige plaats wilde afbranden of wandelingen maken in de Japanse of Engelse tuinen van de stad in de botanische parken.

Wat het eten betreft ben je in Bursa helemaal op het juiste adres. Door haar lange geschiedenis, is de stad de thuisbasis van veel oorspronkelijk typische Ottomaanse en Turkse gerechten Het is niet voor niets dat er dagelijks foodtours georganiseerd worden vanuit nabijgelegen steden.

Lifestyle in Bursa

Bursa is op zich best wel een belangrijke toerismestad, maar natuurlijk niet zoals Bodrum of Alanya. De stad is een geliefde bestemming voor wintersport, wellness, religie en geschiedenis. Niet echt een zomerbestemming dus. Het weer is een beetje hetzelfde als in Istanbul. In de winter kan het er echter nog wel iets kouder worden, doordat in het zuiden van de stad de Berg Uludag ligt. Hierdoor kan de wind in de winterperiode behoorlijk krachtig worden.

De stad is ook de thuisbasis van veel moslimvriendelijke faciliteiten en moskeeën en daardoor is het een perfecte bestemming voor iets meer conservatieve mensen en toeristen die op zoek zijn naar halal vakanties. 

Behalve in Nilüfer en Mudanya, wordt het grootste gedeelte van Bursa gezien als behoorlijk gelovig. De houding van de mensen weerspiegelt dat ook. Ze zijn enorm vriendelijk en gastvrij, maar zullen zeker niet dol zijn op openbare uitingen van genegenheid. 

wonen in Bursa

Kosten van levensonderhoud

De gemiddelde kosten van levensonderhoud in Bursa ligt veel lager dan het naastgelegen Istanbul. Daarom is het een mooi alternatief mocht je toch in de buurt van de prachtige metropool willen wonen. Zo zijn de huurprijzen in Bursa nog redelijk betaalbaar, zeker als je iets zoekt buiten het stadscentrum. De kosten van het openbaar vervoer zijn ook goedkoper dan in Istanbul, waardoor je bijvoorbeeld geen auto nodig hebt om die kosten te drukken. Rood vlees is onderdeel van de kenmerkende gerechten uit de stad, maar is, net zoals in elke andere stad in Turkije, gewoon heel duur.

bursa mount uludag

5 dingen waarom jij van Bursa gaat houden

 • Wandel- en skiroutes: Zomer of winter, Bursa en Mount Uludağ zullen natuurliefhebbers niet teleurstellen. In de brandende hitte zijn de koele groene wandelpaden van Mount Uludağ de perfecte plek voor wat frisse lucht en een picknick. In december, zelfs als je niet skiet, zul je gefascineerd zijn door het winterwonderland boven de top.
 • Zei iemand Iskender kebab? Vernoemd naar Iskender Efendi, die dit heerlijke genot van blokjes Turks pidebrood, sappige lamsdöner en verse tomantensaus besprenkeld met aromatische boter creëerde Iskender kebab is zonder twijfel Bursa’s beste en meest geliefde gerecht. De stad is overigens ook de thuisbasis van de zinderende Inegöl köfte en de klassieke Turkse desserts pişmaniye en gekonfijte kastanjes.
 • Groen en natuur: Als je het zat bent om grijze, betonnen gebouwen te zien, zal Bursa een verademing zijn met haar bossen en parken. Je kan genieten van de schaduw van de 600 jaar oude Inkaya Sycamore in de theetuin of naar Lake Ulubat rijden voor een boottocht en trekvogels bekijken tegen een achtergrond van groen.
 • Levende kunst en geschiedenis: Bursa’s charmante Ottomaanse architectuur en Seltsjoek-geïnspireerde gebouwen zijn enkele van de grootste aantrekkingskrachten. Het kleurrijke mausoleum Yeşil Türbe (het Groene Graf) is de rustplaats van de Ottomaanse Sultan Mehmed I. Het zal de geschiedenisliefhebber en kunstenaar betoverd achterlaten met haar prachtige groene tegels. Tegelijkertijd zal het dorp Cumalıkızık indruk maken als authentieke replica van de 700 jaar oude Ottomaanse geschiedenis met haar traditionele huizen, erkers en geplaveide straten.
 • Dicht bij andere hubs: Bursa ligt op slechts een steenworp afstand van Istanbul, de grootste metropool van Turkije. Spring op veerboot en breng jouw weekend door in misschien wel de mooiste stad van de wereld.

5 dingen die je moet weten voor je naar Bursa emigreert

 • Het is een studentenstad: Als je gewend bent om in megasteden te wonen die nooit slapen, zul je verrast zijn om te ontdekken dat Bursa veel rustiger is, ondanks dat het dus een van de grootste steden van Turkije is. Deze rust wordt echter weer tenietgedaan omdat het ook een stad van studenten is; meer dan 70.000 mensen zijn ingeschreven aan de Universiteit van Uludağ.
 • Overvolle heuvels: Omdat het van de meest prominente en mooiste wintersportcentra van Turkije is, wordt Uludağ behoorlijk vol in de winter, zeker tijdens de schoolvakanties. Dus als je eraan denkt om de pistes voor jezelf te hebben en te genieten van een paar rustige dagen, dan zal je wel eens bedrogen uit kunnen komen. Uren in een rij staan is hier helemaal niet vreemd.
 • Respecteer de islam: Over het algemeen houden mensen van Bursa en Turkije niet van mensen die slecht praten over religies en in het bijzonder over de islam. Wanneer je moskeeën betreedt, zorg er dan voor dat je je op de juiste manier kleed en je mond houdt.
 • Stranden staan niet gelijk aan zomervakantie: Als je dacht dat de stad een uitstekende plek zou zijn voor een zomervakantie zoals het is aan de Egeïsche Zee, denk dan nog eens na. Als je op zoek bent naar zee, zand en zon, moet je veel verder naar het zuiden kijken.
 • De lelijke kant van verstedelijking: Terwijl je bovenop de berg Uludağ zit om van het uitzicht te genieten, zuie je misschien een aantal lelijk doorn in het oog in de vorm van verstedelijking. Hoewel de stad veel prachtige historische gebouwen bevat, verpesten nieuwe, hoge, betonnen gebouwen toch wel behoorlijk wat specifieke gebieden. Vergeleken met veel steden zoals Istanbul, is het gelukkig nog niet bezweken aan een betonnen jungle, maar het begin is er al wel.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

 1. 6 14/09/2023 at 11:37 PM - Reply

  Yes! Finally someоne writes about A.