Je verliest meestal de Nederlandse nationaliteit als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Dit betekent dat in Nederland in principe het hebben van een dubbele nationaliteit niet is toegestaan. Wel zijn er enkele uitzonderingsgevallen. Wanneer raak je de Nederlandse nationaliteit kwijt en wanneer kom je wel in aanmerking voor een dubbele nationaliteit?

Jouw situatie:

Neem je naast jouw Nederlandse nationaliteit vrijwillig een andere nationaliteit aan? Dan verlies je bijna in alle gevallen de Nederlandse nationaliteit. Dat is wettelijk geregeld en er is ook niets wat je kan doen om dat te voorkomen. Sinds 1 april 2003 gelden er echter wel uitzonderingen:

 • Je bent geboren in het land waarvan je de nationaliteit wil aanvragen en woont op dat moment ook in het land waar je de nationaliteit van aanvraagt
 • Voor je 18e woonde je 5 jaar achter elkaar in het land van de andere nationaliteit
 • Je bent getrouwd of hebt geregistreerd partnerschap met iemand die de andere nationaliteit heeft

Val je onder één van de uitzonderingen en neem je een andere nationaliteit aan, kijk dan verder onder ‘Ik heb een dubbele nationaliteit’

Heb je naast een Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit en woon je 13 jaar buiten de EU, Aruba, Curaçao of Sint-Maarten? Dan verlies je ook de Nederlandse nationaliteit als je jouw paspoort of identiteitskaart niet binnen 13 jaar vernieuwd. De tijd gaat in vanaf de datum van afgifte van je vorige paspoort. Woon je buiten de EU en wil je voorkomen dat je de Nederlandse nationaliteit verliest, dan moet je er dus voor zorgen dat je jouw paspoort of identiteitskaart binnen 13 jaar na afgifte vernieuwd. Dan is er nooit iets aan de hand.

In plaats van een nieuw paspoort aan te vragen, kun je er ook voor kiezen om een Verklaring van Nederlanderschap aan te vragen. Hiermee voorkom je dat je de Nederlandse nationaliteit verliest. Zo’n Verklaring van Nederlanderschap kun je alleen aanvragen op het moment dat je ook daadwerkelijk in bezit bent van de Nederlandse paspoort of ID-kaart.

 

Paspoort of ID-kaart vernieuwen in buitenland

Je kan jouw paspoort of ID-kaart laten vernieuwen bij een Nederlandse ambassade of consulaat, bij een grensgemeente of op Schiphol. Soms heb je wel extra documenten nodig als je in bezit bent van een dubbele nationaliteit.

Na aanvraag kan het 3 maanden duren voor je jouw nieuwe paspoort of ID-kaart in handen hebt. Vraag je een nieuw paspoort of ID-kaart aan voordat het termijn van 13 jaar afloopt, maar ontvang je het nieuwe paspoort of ID-kaart na dit termijn, dan verlies je ook je Nederlandse nationaliteit. Zorg er dus gewoon voor dat je ruim op tijd alles vernieuwd.

 

Verklaring van Nederlanderschap aanvragen

In plaats van een nieuw paspoort of ID-kaart, kun je ook een Verklaring van Nederlanderschap aanvragen. Hiermee voorkom je het verlies van jouw Nederlandse nationaliteit. Een Verklaring van Nederlanderschap is goedkoper en kun je vaak digitaal aanvragen. Het enige nadeel is dat je er dus niet mee mag reizen.

Vraag nu online de Verklaring van Nederlanderschap aan

Nederlandse nationaliteit verliezen door overheidsbesluit

Je kan de Nederlandse nationaliteit ook verliezen vanwege overheidsbesluit. Dit gebeurt vaak als je fraudeert bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit of als je een gevaar bent voor de nationale veiligheid.

Wanneer verliest mijn kind de Nederlandse nationaliteit?

Verlies jij als ouder zijnde de Nederlandse nationaliteit, dan kan jouw minderjarige kind ook zijn/haar Nederlandse nationaliteit ook verliezen. Dit gebeurt als beide ouders geen Nederlandse nationaliteit meer hebben.

Nederlandse nationaliteit terugkrijgen na verlies

Ben jij ooit de Nederlandse nationaliteit verloren, dan kun je deze terugkrijgen via een zogeheten optieprocedure. Heb jij de nationaliteit na 1993 verloren en heb je ook geen andere nationaliteit van een ander EU-land, dan ben je ook alle rechten kwijt die bij een EU-burger horen. Heb je die rechten wel nodig, bijvoorbeeld vanwege jouw werk, dan kun de overheid het besluit om jouw Nederlandse nationaliteit af te pakken terugdraaien. Dit vraag je aan door middel van de evenredigheidstoets via een optieprocedure.

Kom je niet in aanmerking voor een optieprocedure, maar wil je wel wel graag je Nederlandse nationaliteit terug? Dan kun je er voor kiezen om je te laten naturaliseren tot Nederlander. Dit betekent wel dat je dan eerst volledig moet inburgeren en aan alle eisen moet voldoen, zoals dat ook geldt voor elk andere buitenlander.

Turkse nationaliteit aanvragen

Woon je in Turkije en wil je graag de Turkse nationaliteit aanvragen, dan zijn er diverse mogelijkheden. Hou echter altijd in je achterhoofd dat er een kans bestaat dat je de Nederlandse nationaliteit kwijtraakt.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

 1. Paula van Dun 15/09/2023 at 7:42 AM - Reply

  Ik vraag me af wat de gevolgen zijn voor mijn Nederlandse AOW en pensioen als ik een Turks paspoort neem

  • BeleefTurkije 15/09/2023 at 9:04 AM - Reply

   Dat is niet zo’n heel simpel antwoord. Allereerst, verlies je je Nederlandse nationaliteit bij het aannemen van een andere nationaliteit? Dan zal je Nederland moeten verlaten. Ook dan zijn er nog geen directe gevolgen. Heb je namelijk al AOW of pensioen, dan behoud je die rechten en kun je die gewoon meenemen in het land waar je gaat wonen. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt, dan zal je elk jaar 2% inleveren op je AOW, omdat je niet meer in Nederland woont. Nog steeds heb je dan, als je dan wel de AOW-leeftijd behaald, je AOW en pensioen wat over is laten uitkeren. Als je niet de Nederlandse nationaliteit verliest en je blijft ook gewoon in Nederland wonen, dan is er dus helemaal niets aan de hand.