Turkije is een steeds aantrekkelijkere bestemming geworden voor Nederlanders om te wonen, werken en investeren. Wonend in Turkije zal je er misschien wel eens van gehoord hebben, het verkrijgen van de Turkse nationaliteit. Er kunnen allerlei redenen zijn om dit te overwegen. Bovendien brengt het zijn van een Turks staatsburger verschillende privileges met zich mee, zoals toegang tot het Turkse gezondheidszorgsysteem, het stemmen voor verkiezingen, geen werkvergunning meer nodig hebben en onderwijsmogelijkheden. In dit artikel lees je alles over het proces van het verwerven van de Turkse nationaliteit als Nederlander, de mogelijkheden wanneer je in aanmerking komt voor de Turkse nationaliteit, wat de voordelen zijn en nog wat extra tips.

Om deze reden kun jij de Turkse nationaliteit aanvragen:

1. Langere tijd wonend in Turkije

De meest gebruikelijke weg naar het verkrijgen van de Turkse nationaliteit is verblijven in Turkije voor een ononderbroken periode van vijf jaar. Tijdens deze periode mag je als buitenlander in totaal niet langer dan één jaar buiten het land door hebben gebracht. Je moet ook kunnen bewijzen dat je jezelf financieel kan onderhouden en geen strafblad hebt in Turkije en Nederland. 

2. Turkse nationaliteit door huwelijk

Als buitenlander getrouwd met een Turkse burger kun je na drie jaar trouwen de Turkse nationaliteit aanvragen. De voorwaarden is wel dat het huwelijk harmonieus is en nog steeds bestaat op het moment van aanvraag. De autoriteiten kunnen dat controleren door bijvoorbeeld interviews en huisbezoeken af te nemen om de echtheid en stabiliteit van het huwelijk te controleren. 

3. Werken in Turkije

Buitenlanders met een werkvergunning voor ten minste vijf jaar kunnen ook aanspraak maken op de Turkse nationaliteit. Zij moeten wel blijk geven van financiële stabiliteit tijdens die vijf jaar en een schoon strafblad hebben in zowel Turkije als het land van herkomst. 

4. Verkrijgen van de Turkse nationaliteit door investering

Een snelle weg voor het in aanmerking komen voor de Turkse nationaliteit is investeringen. Deze investeringen variëren in een bepaald bedrag inbrengen in de Turkse vastgoedmarkt of industrieën, het hebben van een investering met een vast kapitaal of het storten van een bepaald bedrag in Turkse banken. Elke investeringsroute heeft specifieke vereisten waaraan moet worden voldaan en die moeten worden onderhouden om het Turks burgerschap veilig te stellen.

De procedure:

1. Verzamel de vereiste documenten

De eerste stap in het aanvraagproces voor de Turkse nationaliteit is het verzamelen van alle benodigde documenten. Bij het dichtstbijzijnde migratiekantoor kun je een lijst ophalen met wat je precies nodig hebt. Vraag je de Turkse nationaliteit aan op basis van verblijf, dan heb je een bewijs nodig dat je al vijf jaar in het land verblijft plus jouw verblijfsvergunning. Doe je het op basis van een huwelijk met een Turkse partner, dan heb je een huwelijksakte nodig. Dus het is altijd handig om bij het migratiekantoor navraag te doen welke documenten je in jouw situatie bij elkaar moet verzamelen.

2. Documenten vertalen

Internationale en Turkse aktes kunnen in principe zo gebruikt worden in Turkije. Heb je documenten die in een andere taal zijn, dan dien je deze zelf te laten vertalen door een beëdigd vertaler. 

3. Dien de aanvraag in

Zodra je alle vereiste documenten hebt verzameld en vertaald, moet de ingevulde aanvraag worden ingediend bij het dichtstbijzijnde migratiekantoor, Turks consulaat of ambassade in Nederland. Na het indienen van de documenten zullen de relevante autoriteiten jouw aanvraag beoordelen. Je wordt waarschijnlijk gevraagd om een interview bij te wonen als onderdeel van het beoordelingsproces. Dit interview is in het Turks. Kennis van de Turkse taal is dus wel vereist. Soms komen ze ook op huisbezoek om bepaalde dingen extra te controleren.

4. Goedkeuring en ceremonie

Goedkeuring voor de aanvraag kan enkele maanden duren. Doe je de aanvraag in Turkije, dan moet je in de wachtperiode wel in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning (ikamet). Zodra de aanvraag is goedgekeurd, word je uitgenodigd voor een ceremonie, hier zal je dan ook jouw eerste Turkse identiteitskaart ontvangen en hiermee ben je officieel Turks staatsburger geworden.

Mogelijkheden tot investeren voor de Turkse nationaliteit

1. Vastgoedbeleggingen

Buitenlanders die minimaal 400.000 dollar investeren in de Turkse vastgoedmarkt kunnen het Turkse staatsburgerschap verwerven voor zichzelf en hun gezinsleden. De investering moet ten minste drie jaar worden gehandhaafd en het onroerend goed kan niet worden gekocht van bekenden van de personen die de Turkse nationaliteit willen verkrijgen.

2. Financiële investeringen

Het investeren van 500.000 dollar in een investering met vast kapitaal, zoals een bedrijf of industrieproject, kan ook leiden tot Turks staatsburgerschap, op voorwaarde dat dit resulteert in de werkgelegenheid van ten minste 50 Turkse burgers. Bovendien is het storten van 500.000 dollar in een Turkse bank voor een minimum van drie jaar een andere haalbare investeringsroute.

Voordelen van de Turkse nationaliteit

1. Geen aanvraag meer hoeven doen voor een ikamet

De laatste jaren is het aanvragen en verlengen van een ikamet steeds lastiger geworden. De eisen worden strenger en ze vragen om meer bewijzen. Om dit te omzeilen, kun je de Turkse nationaliteit aanvragen. Heb je eenmaal officieel een Turkse identiteitskaart, dan hoef je geen nieuwe aanvraag meer te doen voor een verblijfsvergunning. 

2. Geen werkvergunning meer nodig

Is de aanvraag voor de Turkse nationaliteit goedgekeurd, dan heb je dezelfde rechten als ieder ander Turks staatsburger. Dit betekent dat je dus ook geen werkvergunning meer nodig hebt om ergens te mogen werken. Dit kan voor veel mensen een uitkomst zijn, want de procedure voor het aanvragen van een werkvergunning is een lang proces.

2. Toegang tot gezondheidszorg

Als Turkse burger kun je profiteren van het openbare gezondheidszorgsysteem van het land. Bovendien kun je als burger in aanmerking komen voor gesubsidieerde of gratis gezondheidszorg als je weinig inkomen hebt.

3. Onderwijsmogelijkheden

Turkse burgers genieten van toegang tot gratis openbaar onderwijs en betaalbaar hoger onderwijs in het land. Dit biedt veelbelovende vooruitzichten voor jou en jouw gezin.

Belangrijk! Het verwerven van het Turks staatsburgerschap heeft veel voordelen als Nederlander. Het heeft echter ook één nadeel. In Nederland is het hebben van een dubbele nationaliteit in principe verboden, tenzij je valt onder een van de uitzonderingsregels. Neem jij vrijwillig de Turkse nationaliteit aan, dan verlies je de Nederlandse nationaliteit. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een visum nodig hebt om Nederland binnen te komen, maar ook dat je je niet meer zomaar kan vestigen als je terug wil naar Nederland. Lees meer over het hebben van een dubbele nationaliteit in Nederland en het verliezen van de Nederlandse nationaliteit.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER