Als een Nederlander die een verhuizing naar Turkije overweegt of iemand die onlangs is verhuisd, is het veiligstellen van een stabiele bron van inkomsten waarschijnlijk een van de prioriteiten. Het overgrote meerderheid verhuist na de pensioengerechtigde leeftijd en nemen hun AOW mee naar Turkije. Dan hoef je je over dat aspect geen zorgen te maken. Echter, wij krijgen ook steeds vaker vragen van jongere mensen die overwegen om naar Turkije te verhuizen. Zij stellen ons steeds vaker de vraag hoe zij kunnen werken in Turkije en vooral waar er werk te vinden is.

Met haar diverse economie en groeipotentieel biedt Turkije een breed scala aan vacatures in verschillende sectoren voor buitenlanders. Voor diegene die al een Turks paspoort hebben, is het zoeken naar een baan wat makkelijker. Heb je deze niet in het bezit, dan heb je een werkvergunning nodig om in Turkije te mogen werken. In dit artikel helpen wij jou met het verkennen van de werkgelegenheid, hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit en hoe het zit met het aanvragen van een werkvergunning.

Overzicht van de Turkse economie

De Turkse economie omvat val van belangrijke sectoren die bijdragen aan de groei en ontwikkeling ervan. Enkele van de meest belangrijke industrieën in Turkije zijn onder andere de auto-industrie, textiel, bouw, landbouw en toerisme. Echter maken ook de technologie, financiële en dienstensectoren de afgelopen jaren een enorme groei door.

Veelgevraagde banensectoren voor buitenlanders

Hoewel er vacatures zijn in verschillende sectoren, hebben bepaalde sectoren een hogere vraag naar geschoolde buitenlanders. Enkele populaire industrieën en sectoren voor werkgelegenheid in Turkije zijn: 

1. Toerisme: Als een van de populaire reisbestemmingen voor Nederlanders biedt Turkije tal van kansen op werk binnen deze toeristische sector. Je kan werk vinden in hotels, reisbureaus of als gids. Vooral als je beschikt over taalvaardigheden, branchekennis en relevante ervaring ben je een interessante keuze voor bedrijven.

2. Technologie: Met de technologische industrie van Turkije die snel groeit, blijft de vraag naar bekwaamde professionals in softwareontwikkeling, app-ontwikkeling en andere IT-rollen stijgen, waardoor je als getalenteerde buitenlander tal van carrièremogelijkheden in deze sector hebt.

3. Onderwijs: Het gebied van onderwijs is een ander populair gebied voor werkgelegenheid voor buitenlanders. Met name op de particuliere en internationale scholen heb je de meeste kansen. Moedertaalsprekers van het Engels of professionals met internationale onderwijsreferenties kunnen kansen vinden als taaldocenten of vakinstructeurs in particuliere instellingen.

4. Onroerend goed: Buitenlanders met ervaring in vastgoedinvesteringen, vastgoedbeheer of vastgoedadvies kunnen kansen vinden binnen de snel groeiende vastgoedmarkt in Turkije.

Werkvergunning en visumvereisten

Om legaal in Turkije te mogen werken, moeten buitenlanders een werkvergunning aanvragen. Er zijn verschillende vergunningen beschikbaar:

1. Reguliere werkvergunning: Deze wordt over het algemeen verstrekt door de werkgever namens jou. Deze vergunning kan verlengd worden en vereist een geldige baanaanbieding en contract.

2. Onafhankelijke werkvergunning: Geschikt voor zelfstandigen of ondernemers, deze vergunning vereist een sterk bedrijfsplan en bewijs van financiële investering.

3. Kortlopende werkvergunning: Dit is van toepassing op diegene die werken aan kortlopende projecten of tijdelijke diensten verlenen in Turkije.

Zorg ervoor dat je voldoet aan alle criteria en verzamel alle benodigde documenten voor jouw werkvergunningsaanvraag. Hierbij kun je denken aan een arbeidsovereenkomst, universitair diploma, beroepskwalificaties of CV. In bijna alle gevallen zorgt de Turkse werkgever voor de aanvraag en kunnen ze jou precies vertellen wat je nodig hebt. Wil je meer informatie, neem dan contact op met het Turkse consulaat in Nederland.

Lees alles over het aanvragen van een werkvergunning in Turkije

Werken in Turkije

Tips voor het zoeken van een baan in Turkije

De meest gestelde vraag die wij krijgen is: ‘Hoe vind ik werk in Turkije’. Wij adviseren eigenlijk altijd om eerst in Nederland te zoeken naar een werkgever die werk aanbiedt in Turkije. Dan kun je denken aan een reisorganisatie, zoals Corendon. Zij weten precies wat je in Nederland nodig hebt om een werkvergunning te verkrijgen, zij hakken geregeld met dit bijltje. Ook is het makkelijk dat je in je eigen taal daarin advies krijgt. Wil je in een andere sector aan de slag, dan zijn er meer mogelijkheden om aan een baan in Turkije te komen:

1. Netwerken: Het opbouwen van verbindingen binnen jouw branche, zowel onder de lokale bevolking als buitenlanders, kan deuren openen naar nieuwe kansen en verwijzingen. Woon lokale zakelijke evenementen bij, sluit je aan bij brancheverenigingen en maak gebruik van sociale mediaplatforms zoals LinkedIn om jouw netwerk uit te breiden.

2. Maak gebruik van lokale vacaturesites: Blader door de Turks vacaturesites, zoals Kariyer, Yenibirtis en Eleman. Hier vind je actuele vacatures en potentiële werkgevers binnen jouw vakgebied.

3. Bezoek carrièrebeurzen: Neem deel aan banenbeurzen om rechtstreek in contact te komen met werkgevers, beschikbare kansen te verkennen en jouw cv te verspreiden.

4. Ga in gesprek met de lokale gemeenschap: Maak contact met lokale organisaties om inzicht te krijgen in vacatures, de cultuur op de werkplek en waardevolle contacten binnen jouw branche.

Aanpassen aan de Turkse werkcultuur

Om te slagen op de Turkse arbeidsmarkt en te gedijen binnen het bedrijfsleven, is aanpassing aan de lokale werkcultuur van cruciaal belang. Bestudeer de algemene richtlijnen:

– Respect tonen voor hiërarchie en autoriteit op de werkplek;

– Geduld en flexibiliteit tonen, aangezien besluitvormingsprocessen en vergaderingen een stuk langer kunnen duren dan je gewend bent in bijvoorbeeld Nederland;

– Vertrouwd raken met de Turkse zakelijke etiquette, inclusief beleefd groeten, gepaste kleding en stiptheid.

De Turkse taal leren

Hoewel kennis van de Turkse taal misschien niet verplicht is voor elke baan, kan het verbeteren van jouw Turks wel de carrière vooruitzichten in Turkije aanzienlijk vergroten. Investeer dus in taalcursussen om de communicatie met collega’s te bevorderen, meer begrip te krijgen van lokale gewoonten en cultuur en mogelijk deuren te openen naar meer lonenede jobs op de Turkse arbeidsmarkt.

Lees nu de 8 manieren hoe je zo snel mogelijk Turks kan leren

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER