Misschien denk je wel, waarom een artikel over een klusjesman inhuren in Turkije? We merken bij sommige expats dat dit soort dingen dus niet gaan zoals ze verwachten en daarom irritatie oproept. Zoals veel situaties in Turkije, wijkt het inhuren van een klusjesman af van wat wij in Nederland gewend zijn. Laat je hier wegwijs maken in hoe je de juiste persoon kan vinden om het probleem op te lossen, tips over planning, wat je kan verwachten bij het inhuren van een klusjesman in Turkije en enkele van de valkuilen.

Is in Nederland iets stuk in je huis, dan is het over het algemeen gebruikelijk dat je google gebruikt om er achter te komen wie je het beste kan bellen om het probleem op te lossen. Aan de telefoon vertellen ze je op welke dag en hoe laat ze komen en vervolgens betaal je ze voor de geleverde diensten. Nou, laten we dan nu eens kijken hoe dat in Turkije in zijn werk gaat.

De juiste klusjesman vinden

Of het nu gaat om een loodgieter, elektricien, timmerman, lasser of een ander soort klusjesman, in Turkije is het niet gebruikelijk om de juiste klusjesman te googelen en vervolgens rond te bellen. Nee, in Turkije is er een veel eenvoudigere manier. Hier in Turkije kan het vinden van een klusjesman het beste gedaan worden door andere om aanbevelingen te vragen. Vraag je vrienden, buren en kennissen bijvoorbeeld naar hun beste loodgieter. Het zorgt vaak voor een goed gesprek. Je zal ook zien dat er waarschijnlijk meteen voor je gebeld wordt om een afspraak te regelen. Er zijn ook veel facebookgroepen met expats in verschillende regio’s. Hier zie je dat het ook gebruikelijk is om aanbevelingen te vragen. Word nu bijvoorbeeld lid van onze facebookgroep.

Heb je nou echt niemand in de buurt, probeer dan armut.com. Dit is een website en app met een zoekmachine van vakmensen waar je ook meteen een prijsopgave krijgt. Dit is een wat modernere methode en kan ook zeker nuttig zijn.

Plannen of niet plannen

Zodra je een telefoonnummer hebt gekregen, zou je denken dat het maken van een afspraak heel simpel is. Maar je kan het nog wel eens mis hebben. Hoewel het misschien logischer lijkt om een specifieke dag en tijd te plannen, moeten we je waarschuwen dat er een grote kans is dat dit niet gaat zoals je zou verwachten. Het plannen in de toekomst kan een probleem zijn in Turkije. Veel factoren kunnen de omstandigheden namelijk veranderen. En, om gewoon eerlijk te zijn, de meeste Turken hechten niet dezelfde waarden aan een gepland tijd dan bijvoorbeeld wij in Nederland. Sterker nog, de meesten zullen je niet eens een bepaalde tijd beloven en zullen in plaats daarvan gewoon een dagdeel noemen, bijvoorbeeld door ’s middags te zeggen. En wij, arme expats die dat niet gewend zijn, zitten uren thuis te wachten, zonder te weten waar we aan toe zijn. Niet erg, maar je moet daar gewoon aan gaan wennen als je hier woont.

Onze tip is altijd, als je belt en een klusjesman is direct beschikbaar, laat hem dan maar meteen komen. Zo voorkom je dat je afspraken moet maken voor ergens in de toekomst, waarvan je niet zeker weet of die wel doorgaat.

Love it or leave it

Love it or leave it, zo is nu eenmaal het leven in Turkije. Je gaat met de stroom mee en probeert te genieten van het wonen in Turkije. Het zou voor iedereen, ook voor jezelf, onaangenaam zijn als je zou klagen over de timing. De meeste Turken zullen er geen probleem van maken. Het maakt niet uit hoe lang iemand je laat wachten, het is nooit de moeite waard om er ophef over te maken. Je weet namelijk nooit waarom iemand ineens veel later of verhinderd is.

Hoe te betalen?

Dan denk je dus dat je het lastigste hebt gehad, en dan moet de rekening nog betaald worden. Zoals het moeilijk is om een klusjesman aan een tijd te binden, is het ook moeilijk voor hen om zich aan een prijs vast te houden. Je kan altijd om een schatting vragen, maar hou er rekening mee dat de overeengekomen prijs kan veranderen en dat er bijna nooit een kwade bedoeling achter zit.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER