Als je voor de eerste keer naar Turkije gaat, zal je er nog niet meer van weten dan dat het er vaak lekker weer is en dat het populair is onder Nederlanders. Uiteraard is er nog veel meer dat je moet weten als je er van een heerlijke vakantie gaat genieten. Lees nu alles over Turkije voor beginners en check hier alle toffe informatie naar Turkije.

Over het land Turkije

Turkije ligt zowel in Europa als in Azië. Mede door de ligging, religies en tradities is Turkije een heel ander land dan bijvoorbeeld Nederland of België. Belangrijk is dat je ook rekening houdt met de wetten, regels, normen en waarden van de Turken, als je hier op vakantie gaat of zaken wil doen.

Het land Turkije ligt deels in Europa en voor het grootste deel op het continent Azië. De grens tussen de continenten loopt dwars door de Bosporus, de rivier die de miljoenenstad Istanbul in twee stukken deelt. De totale landoppervlakte van Turkije bedraagt 769.630km². Dit maakt Turkije ruim 22 keer zo groot als Nederland. De afstand tot Nederland is ongeveer 3400 kilometer. Met een directe vlucht vanaf Nederland is het tussen de 3,5 uur en 4,5 uur vliegen naar de bekendste toeristische plaatsen in Turkije.

Turkije heeft bijna 85 miljoen inwoners. Jaarlijks emigreren er zo’n 1200 Nederlanders naar Turkije. De inschatting is dat er officieel tussen de 5500 en 6500 Nederlanders in Turkije wonen. Verreweg de meeste hiervan wonen in Antalya. Als je naar de achtergrond van de inwoners in Turkije kijkt, dan zie je een ontzettend mooie mix van culturen, afkomst en geloof. Naast de lokale bevolking en de geëmigreerde mensen, zie je door de onrust in de regio ook veel andere bevolkingsgroepen. Vanwege de relatief goede situatie in Turkije, in verhouding tot de slechte situatie in sommige omringende landen, zijn er ook aardig wat vluchtelingen te vinden. Het overgrote deel hiervan komt uit Syrië, maar ook Afghanen en Iraniërs weten de weg te vinden.

De officiële taal in Turkije is het Turks. Onder de bevolking van Turkije zelf spreekt ongeveer driekwart Turks. Het andere kwart spreekt een andere taal, bijvoorbeeld Koerdisch. Het Turks lijkt het meeste op het Osmaans. Het grootste verschil zit hem in het schrift. Osmaans wordt geschreven in het Arabisch en het Turks in het Latijns. Oorspronkelijk was het Osmaans de taal voor de elite in het Ottomaanse rijk, dit gold ook voor de geestelijken. Dit was een probleem, want het gewone Turkse volk verstond deze taal niet. Daarom werd in 1923, na de stichting van de Turkse staat, de Osmaanse taal vervangen voor het moderne Turks.

Hallo = merhaba
Goedemorgen = günaydın
Goedenavond = İyi Akşamlar
Hoe gaat het? = Nasılsın?
Goed en met jou? = iyiyim sen nasılsın?
Dankjewel = Teşekkürler
Doei = Güle güle
Mag ik de rekening, alsjeblieft = Hesap lütfen

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, dan wil je uiteraard wel dat het lekker weer is. Het is daarom handig om vooraf even te controleren welke periode het meest geschikt is voor de bestemming die jij in gedachte hebt. Het klimaat in Turkije vertoont flinke verschillen vanwege de grootte van het land. Zo heeft het binnenland een landklimaat en de kust een zeeklimaat. In het binnenland is het in de zomer warmer dan aan de kust, terwijl dat in het de winter juist omgekeerd is.

Zomermaanden: Tijdens de zomermaanden is Turkije zeer populair onder zonliefhebbers. Tijdens de zomermaanden is Turkije zeer populair onder zonliefhebbers. Zo zijn de Egeïsche Kust en de Turkse Rivièra de meest toeristische zonbestemmingen in de maanden juli en augustus. Door het mediterrane klimaat kennen deze regio’s warme zomers. Zo kan de temperatuur in Antalya al gauw oplopen tot 34 graden! Gedurende de zomer is de kans op neerslag vrij klein. In Belek valt er slechts 3 millimeter aan regen en schijnt de zon wel 12 uur per dag. Door de warme temperaturen en droge zomers is de Turkse Rivièra de perfecte bestemming voor een heerlijke strandvakantie. Ook de Egeïsche Kust kent aangename temperaturen en veel zonneschijn. Een gemiddelde temperatuur van 28 graden in augustus maakt Marmaris een fantastische bestemming voor een zonvakantie. De zomer kan hier maandenlang duren, dus voor een zon-, zee-, en strandvakantie zit je hier absoluut goed!

Wintermaanden: Je kunt de wintermaanden in Turkije het beste omschrijven als zacht en mild. Door het mediterrane klimaat zijn de zomers vaak langer, en de winters over het algemeen vrij kort. De winter duurt vanaf november tot en met maart, waarvan januari de koudste maand is. In deze maand ligt de temperatuur tussen de 5 en 15 graden in Antalya, met een gemiddelde temperatuur van 10 graden. Januari is echter niet de natste maand van het jaar. In december kan er namelijk al gauw 290 millimeter neerslag vallen in Marmaris!

Gelukkig kent de winter ook periodes waarin het aangenaam vertoeven is in Turkije. Zo is Bodrum in de maand november een prima bestemming voor een fijne zonvakantie. De temperatuur ligt dan tussen de 12 en 19 graden, en er zal circa 79 millimeter aan neerslag vallen. Wil je toch in een drogere periode op vakantie naar Turkije? In de maand maart is de kans op regen aanzienlijk kleiner dan de maanden daarvoor. Ook begint de temperatuur langzaamaan te stijgen. Houd er wel rekening mee dat het nog te fris kan zijn om een duik in de zee te nemen! Het oosten van Turkije kan juist weer echt heel koud worden met temperaturen onder 0 en veel sneeuw. Daarom is Turkije ook de perfecte bestemming voor jouw skivakantie.

Online Turks leren

Ga jij voor iets langer dan een gemiddelde vakantie naar Turkije, dan is het zeker de moeite waard om een basiscursus Turks te volgen. Dit is een beknopte cursus met een aantal modules, woordenlijsten, video’s en geluidsfragmenten. Het grootste voordeel: Je kan een lesje doen waar en wanneer het jou uitkomt en je kan de cursus delen met meerdere reisgenoten! Lees meer over de online cursus Turks leren voor beginners.

Praktische zaken

Sommige dingen zijn gewoon handig om te weten, zeker als je voor het eerst Turkije bezoekt.

Sinds 2016 handhaaft Turkije voortaan het hele jaar het zomeruur. Hiermee werd dus de wintertijd afgeschaft. Dit betekent dat het in Turkije in de winter dus twee uur later is dan in Nederland. Doordat wij in Nederland een zomertijd hebben, wordt het tijdsverschil in de zomer tussen Turkije en Nederland 1 uur. In de zomer is het in Turkije over het algemeen wel veel vroeger donker dan in Nederland. Rond 19.30 zakt al snel de zon onder. In Turkije zal je dus meestal in het donker eten in de avond.

In Turkije betaal je met de Turkse Lira (TRY). Turks lira biljetten zijn er in 5, 10, 20, 50, 100 en 200 TRY. Het is in Turkije zeer verstandig om voldoende kleine biljetten op zak te hebben voor kleine uitgaven. Daarnaast is de creditcard een gangbaar betaalmiddel. De meeste creditcards worden bij de betaalautomaten geaccepteerd. Hou er wel rekening mee dat er vaak veel transactiekosten worden berekend. In Turkije wordt echter nog heel veel contant betaald en daarom is het altijd handig om genoeg cashgeld bij je te hebben.

Het is daarnaast ook verstandig om een buffer van andere valuta’s bij je te hebben, bijvoorbeeld euro’s. Deze kun je in Turkije gemakkelijk om wisselen en over het algemeen wordt de euro ook geaccepteerd als betaalmiddel.

Meer info over hoe je het beste kan betalen in Turkije

Cash geld regelen

Geld opnemen kan in Turkije met de meest betaalpassen. Bij de meeste banken kun je dagelijks maximaal €500,- opnemen. Voor iedere transactie moet je echter wel extra betalen. Het beste kun je vanuit Nederland dus euro’s meenemen en dit vervolgens bij een wisselkantoor in Turkije omwisselen naar lira’s.

  • Je moet een geldig paspoort of ID-kaart meenemen waarmee je je kan identificeren.
  • Bij aankomst moet het paspoort of ID-kaart nog 6 maanden of langer geldig zijn. Is jouw reisdocument korter geldig dan 6 maanden, dan kun je Turkije niet inreizen. Vraag dan van te voren een nieuw reisdocument aan bij jouw Nederlandse gemeente.
  • Bij vertrek uit Turkije moet het reisdocument nog minimaal 2 maanden geldig zijn.
  • Nederlanders hebben geen visum meer nodig voor Turkije. Wel geldt nog steeds de 180/90 dagen regel.
  • Wil jij langer dan 90 dagen in Turkije verblijven, dan moet je in het bezit zijn van een verblijfsvergunning. Lees hier hoe de procedure voor een ikamet in zijn werk gaat.

Lees meer over alle regels met betrekking tot het inreizen van Turkije

De netspanning in Turkije is 220 Volt. Stopcontacten zijn meestal hetzelfde als in Nederland of België. Soms valt het licht uit of is er weinig straatverlichting. Het is raadzaam om een verloopstekker, reservebatterijen en zaklamp bij de hand te hebben. Zoals gezegd, in Turkije kun je last hebben van stroomstoringen. De meeste luxere hotels en appartementen hebben een generator. Is dit niet het geval, dan kan het dus voorkomen dat je de hele nacht geen elektra hebt bijvoorbeeld.

Altijd een goede vraag als je op vakantie gaat buiten Nederland: Kun je het water uit de kraan drinhken? In Turkije is dat namelijk een probleem. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Het is niet zo dat je er echt heel ziek van wordt, maar er zit heel veel kalk in het water. Daardoor is de smaak van het water niet lekker. Voor het tandenpoetsen kun je echt wel gewoon het kraanwater gebruiken. Voor het drinken raden wij toch echt flesjes water aan. Deze zijn echt niet duur, dus zorg gewoon dat je een aantal flesjes in je koelkast hebt staan.

Om Turkije binnen te komen, heb je geen verplichte vaccinaties nodig. Vaccinaties worden echter wel aangeraden. Dit zijn hepatitis A en DTP. Als je voor langere tijd in Turkije verblijft, dan komt daar nog hepatitis B en rabiës bij.

Bescherming tegen de zon

Het klinkt zo lekker (en dat is het ook!) maar als je opeens in Turkije letterlijk heel de dag aan een zonnetje wordt blootgesteld, dan is de kans op verbranding erg groot. Heb je genoeg zonnebrand mee? Voor de kinderen is bijvoorbeeld een UV-shirt erg handig. Vergeet ook vooral je zonnebril en een petje of hoed niet.

Muggen

In Turkije zal je als toerist vast en zeker last krijgen van muggen. Vooral in de zomer komen er veel muggen voor in Turkije. In principe zijn dit geen malariamuggen. Hier hoef je dus geen voorbereidingen voor te treffen.

In de toeristische gebieden is het over het algemeen veilig genoeg om over straat te lopen. Uiteraard moet je wel rekening houden met standaard zaken:

  • Laat NOOIT iets van waarde in je auto liggen.
  • Als het even kan, neem in het donker een taxi. Ga niet te veel alleen in buitengebieden lopen.
  • Binnen de accommodaties is het doorgaans veilig. Maak toch gebruik van eventueel aanwezige kluisjes voor je persoonlijke spullen.
  • Ook op het strand bestaat de kans dat iemand je spullen meeneemt als jullie met zijn allen tegelijk de zee induiken. Bij strandbarretjes loopt er vaak wel personeel rond, maar dat is natuurlijk geen garantie dat er niets gebeurd.
  • Er is echt geen reden om de hele vakantie angstig om je heen te kijken. Blijf alert, maar niet meer dan als je bijvoorbeeld een dagje gaat shoppen op een drukke
    zondag in Nederland.

Overall risico: HOOG

‘Turkije is veilig om te bezoeken als je sommige delen ervan vermijdt, namelijk die in de buurt van de grens met Syrië. Je moet je ervan bewust zijn dat toeristische hotspots, restaurants, winkels en openbaar vervoer de plaatsen zijn waar de meeste diefstallen en zakkenrollen plaatsvinden, en dat gewelddadige criminaliteit hier ook voorkomt.

Vervoer & taxi risico’s: LAAG

Over het algemeen is transport in Turkije vrij veilig en betrouwbaar, maar als je aan het rijden bent, moet je er rekening mee houden dat lokale chauffeurs in het land roekeloos zijn en de neiging hebben verkeersregels en borden te negeren

Zakkenrollen risico’s: MEDIUM

Wat betreft zakkenrollen, het is een terugkerend probleem in de straten van Turkije, vooral in Istanbul, dat een populaire toeristische bestemming is, dus wees voorzichtig en houd je koffers goed vast. Plaatsen waar je op moet letten voor zakkenrollers zijn het Taksimplein, Sultanahmet, de Grote Bazaar en de Kruidenbazaar in Istanbul.

Anti-desinformatie wet

In oktober 2022 heeft Turkije een wet aangenomen waarmee het verspreiden van desinformatie kan worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. De straffen kunnen hoger uitpakken voor diegene die dit anoniem doen. Deze wet geldt ook voor buitenlanders die voor een korte periode Turkije bezoeken.

Beledigen Turkse natie verboden

In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen van bankbiljetten en munten wordt beschouwd als een belediging.

LHBTIQ+

Homoseksualiteit is in Turkije niet strafbaar. Toch wordt het niet overal algemeen geaccepteerd. Let dus op met hoe je je uit.

Bosbranden

Elk jaar zijn er bosbranden in Turkije. Vooral in de zomerperiode en tijdens droge periode komt het vrij vaak voor. Hou hier rekening mee.

Aardbevingen

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Overal in het land kunnen aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen.

Van A naar B

Een vakantie is al duur zat, dus hoe kun jij naar Turkije reizen voor een leuke prijs. Ook wil je tijdens je vakantie wel wat meer zien van Turkije dan alleen maar je accommodatie. Maar hoe kom je dan het beste A naar B? 

Om vanuit Nederland vakantie te vieren in Turkije, zullen de meeste van jullie gebruik maken van een pakketreis. Hier zit een hotel, vliegticket en transfer op locatie in. Ideaal als je gewoon lekker wil genieten en geen zin hebt om alles ter plekken nog te moeten regelen. Er zijn enorm veel aanbieders van pakketreizen voor Turkije. Ook heb je verschillende keuzes in de verzorging, van all inclusive tot alleen slapen. Doordat je zo ontzettend veel keuze hebt, heb je ook vaker de mogelijkheid om een goedkope reis te vinden. Dit geldt zeker als je niet al te kieskeurig bent of vastzit aan een bepaalde periode. Corendon en TUI bieden vakanties aan naar verschillende gebieden en vliegen daarbij ook naar verschillende gebieden, in de zomer vaak wel meer dan één keer per dag.

Heb jij een eigen huis in Turkije of huur je een accommodatie buiten de grote reisorganisaties om? Dan zal je alleen een vliegticket nodig hebben om in Turkije te komen. Via TUI en Corendon kun je losse tickets kopen, zij vliegen vaak direct naar de bekende badplaatsen. Ga je naar een iets mindere bekende plaats of reis je buiten de zomermaanden, dan ben je vaak aangewezen op de Turkse vliegmaatschappijen, zoals Turkish Airlines of Sunexpress. Hou er wel rekening mee dat je dan vaak een overstap hebt in Istanbul.

Het openbaar vervoer is in Turkije erg goed geregeld. De lange afstand tussen steden worden vaak met een bus afgelegd, maar er wordt de laatste jaren ook enorm geïnvesteerd in het spoor. Hierdoor heb je ook steeds vaker de mogelijkheid om gebruik te maken van de hogesnelheidstrein. Binnen de steden wordt er vaak gereisd met de dolmus of de taxi. Voor erg grote afstanden, kan je ook kiezen voor het vliegtuig.

Dolmus

Dit is eigenlijk het populairste vervoersmiddel binnen de steden. Het is als toerist ook nog eens erg makkelijk. Je stapt in en uit waar en wanneer je maar wil. Tegenwoordig kun je steeds vaker betalen met het contactloos betalen van je pinpas of je koopt een soort OV-chipkaart waar je vervolgens saldo op kan zetten.

Taxi

De taxi is ook een veelgebruikt vervoersmiddel. Waar het in Nederland als een luxe gezien wordt, is het in Turkije goed te betalen. Je moet er alleen wel op letten dat de taxichauffeur altijd de meter aanzet. Wil hij dat niet, kies dan een andere taxi.

Een auto huren in Turkije is ideaal wanneer je veel van het land wil zien. Er is de laatste jaren ontzettend veel geïnvesteerd in wegen. Maar waar moet je nou eigenlijk rekening mee houden als je een auto in Turkije wil huren?

  • Er is de laatste jaren enorm geïnvesteerd in de wegen. Hierdoor zijn de wegen vaak breed en goed geasfalteerd. Op sommige trajecten is er spraken van tolwegen, waardoor je een vignet nodig hebt. Zoek dit van te voren dus goed uit.
  • Wanneer je reist met kinderen, zorg dan dat je dat goed doorgeeft aan het verhuurbedrijf. Zij regelen dan eventuele kinderstoelen.
  • In Turkije is de minimumleeftijd om een auto te huren 19 jaar. Sommige verhuurbedrijven houden 21 jaar aan. Daarnaast geldt dat iedere bestuurder ook een geldig rijbewijs moet kunnen tonen, waaruit blijkt dat ze deze al langer dan één jaar in bezit hebben.
  • De verkeersregels in Turkije zijn niet moeilijk. Ze lijken namelijk erg op die van Nederland. Je rijdt rechts van de weg. De maximum toegelaten snelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dit 90 kilometer per uur. Op de snelweg mag je maximaal 120 kilometer per uur rijden. Rij je op een rotonde, dan heb je voorrang. Is het echt zo simpel? Mwa, voor diegene die vaker in Turkije komen weten hoe er gereden wordt in het land. Soms zoeven de auto’s links en rechts je voorbij, zelfs buiten de rijbanen om. Auto rijden in Turkije is een ervaring op zich en zolang je goed om je heen blijft kijken, is het goed te doen.

Horeca

De Turkse keuken wordt wereldwijd geroemd en dat is niet voor niets. Als je dus in Turkije bent, moet je deze keuken echt gaan ontdekken. Hoe, wat en waar moet je heen?

in Turkije heb je in de meeste toeristische plaatsen veel keuze aan restaurants of lokanta’s (goedkopere Turkse restaurants). Het hoofdgerecht in Turkije bestaat vaak uit lams- of schapenvlees, gegrild of gestoofd met groente, brood en pilav (rijst) of bulgur. Vooraf heb je vaak de keuze uit diverse mezze’s.

Eten in Turkije

Je kunt tijdens een bezoek aan een lokanta kiezen uit allerlei soorten kebabsishkebab (een spies met stukjes geroosterd lamsvlees), doner kebab (schapenvlees aan een spit) adana kebab (sterk gekruid geroosterd vlees), köfte (gehaktballetjes), shaslik (spies met stukjes rund- of schapenvlees waar ook uien, stukjes nier en lever tussen zitten). In veel restaurants in Turkije kun je ook kip (tavuk) en vis (balik) bestellen. Groenten worden meestal door en door gaar gekookt of gestoofd. Een maaltijd wordt afgesloten met een dessert. Toetjes (tatlilar) zijn zoet (vaak druipend van de honing) en bestaan uit een combinaties van vruchten, noten en gebak, zoals de baklava.

Drinken in Turkije

De nationale drank van Turkije is çay (thee). Deze wordt geserveerd in een klein glaasje. Ook koffie is een populaire warme drank. Turkse koffie wordt gedronken uit een klein kopje met veel drab erin. Bij de grotere restaurants kan je ook alcohol krijgen, kies dan eens voor raki. Dit is de nationale alcoholische drank van het land. Bij een lokanta kun je vaak trouwens geen alcohol krijgen.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden, wil je veilig uiteten kunnen gaan in Turkije:

  • Ga altijd naar restaurants waar mensen zitten, met voorkeur voor de lokale bevolking. Waar mensen zitten is het vaak goed vertoeven.
  • Zorg ervoor dat ze geen ijs in je drankjes doen. IJsblokjes worden vaak gemaakt met kraanwater. Ondanks dat je er over het algemeen niet ziek van wordt, kun je beter het risico niet nemen.
  • Check of een flesje water wel echt dichtzit, voordat je het nuttigt. Sommige restaurants hergebruiken flesjes water door er kraanwater in te doen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER