De populairste vakantiebestemming in Turkije, Bodrum, is nu een echte metropool. Steeds meer mensen ontdekken dat dit eens zomers vakantie- en winterslaperige vissersdorpje nu het hele jaar bruist van actie. Van stads- tot plattelandsmigranten uit Turkije tot digitale nomaden van over de hele wereld en gepensioneerden uit Europese landen maken steeds vaker de keuze om te wonen in Bodrum. Bodrum is dus een stad geworden met het centrum en omringd door verschillende regio’s die het hele jaar door toeristen ontvangen. Zit jij er over na te denken om te gaan wonen in Bodrum? Ontdek dan hier de mooiste plekjes.

Over wonen in Bodrum

Waar vroeger niemand Bodrum in de winter bezocht, is dat nu wel heel anders. Waarom heeft Bodrum ineens zo’n aantrekkingskracht op een grote groep mensen? Bodrum heeft voor elk wat wils. De stad biedt ook een hoge levensstandaard. Hoewel er best wel veel gebouwd wordt in de omgeving, heeft de massale toestroom van bezoekers naar de regio ervoor gezorgd dat huizen en appartementen in Bodrum van hoge kwaliteit zijn. Daarom zijn er ongekende prijsstijgingen die aanzienlijk hoger zijn dan in andere regio’s langs de zuidkust van Turkije.

Het feit dat Bodrum nu de duurste plek is om te huren, komt met name omdat veel huiseigenaren ervoor kiezen om appartementen te verhuren voor buitensporige prijzen in de vakantiemaanden. En dus, zoals elke inwoner van Bodrum zal zeggen, ‘het is nu of nooit’ als je nog op zoek bent naar een huurwoning voor het hele jaar. In de zomer stijgen de maandelijkse huurprijzen namelijk aanzienlijk. Maar Bodrum is nog steeds een geweldig plek om te wonen, zowel in de zomer als in de winter, en het lijkt erop dat het altijd stedelijke en buitenlandse inwoners van alle leeftijden en nationaliteiten zal blijven aantrekken.

Voor je de stap zet om te gaan wonen in Bodrum, check van te voren of het wel mogelijk is om een verblijfsvergunning (ikamet) aan te vragen in het gebied waar je wil gaan wonen.

De mooiste plekken om te wonen in Bodrum

We beginnen in het centrum

Het centrum van Bodrum bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. Er is het stadscentrum, waar je onder andere het kasteel en het onderwatermuseum vindt, de jachthaven en voetgangersstroken parallel aan en langs de zee. De beste woonwijken rond het stadscentrum zijn Eskiçeşme, Kumbahçe en de wijk achter de jachthaven. Dit zijn enkele van de duurste en oudste wijken van het schiereiland Bodrum. Dit komt onder andere door de toplocatie. Vanaf hier kun je namelijk makkelijk naar de stranden lopen en de vele restaurants en cafés in het stadscentrum te bezoeken.

Konacık

Wil je toch dicht bij het centrum van Bodrum wonen, maar ben je op zoek naar meer betaalbare alternatieven, dan is Içmeler de plek waar je moet gaan kijken. Het is beter dan wonen dan in Konacık en Gümbet. Het is ook de minst dure buurt en het openbaar vervoer is hier perfect. Verder heeft Içmeler betere woonmogelijkheden, echter het probleem is dat er steeds minder beschikbaar is. Daarom wijken de meeste mensen uit naar Konacık, waar je meer betaalbare accommodaties vindt in nieuwere gebouwen. Konacık wordt eigenlijk pas sinds enkele jaren gezien als een echte woonwijk, omdat er ontzettend veel gebouwd wordt.

Gümbet

Gümbet wordt altijd beschouwd als de meest betaalbare wijk in Bodrum. Best wel verrassend, omdat het letterlijk maar een paar straten verwijderd is van het stadscentrum en de op een na meest chique regio Bitez. Gümbet is echter vooral populair onder toeristen die een pakketreis boeken. Zij zijn op zoek naar een betaalbare vakantie in de zon en daarom wordt gezegd dat het nachtleven in Gümbet een van de meest onstuimige van de hele regio is. Gümbet heeft niet alleen het langste zandstrand van Bodrum, maar het is ook buitengewoon makkelijk om te bereiken vanuit het stadscentrum. Strategisch is wonen in Gümbet dus een goede keuze voor diegene die gemakkelijk naar de stad willen komen.

wonen in Bodrum

Bitez

Gelegen tussen de snelwegachtige hoofdweg die naar Bodrum leidt en een kust met het ondiepste strand van de regio, is Bitez het belangrijkste woongebied op het schiereiland. Bitez is nu misschien wel een van de meest gevraagde regio’s en de huurwoningen, die schaars zijn, worden voor een hoge prijs aangeboden. Maar Bitez biedt als woonregio wel veel voordelen. Je vindt er bijvoorbeeld de rechtbank, waar veel professionals, zoals advocaten, kantoren hebben geopend in de vele gebouwen. Er zijn ook veel cafés en een aantal chique restaurants, evenals een van de beste strandclubs in de nabijgelegen plek Ortakent.

Ortakent

Ortakent is zonder twijfel het beste gebied om te wonen voor gezinnen. Het is rustiger en heeft wat meer luxe huisvestingsmogelijkheden. Hierdoor is het vinden van een huurwoning wel wat lastiger. Deze regio staat bekend als een van de duurste. De straten zijn breed, de kust is aangelegd en bezaaid met restaurants en je vindt er enkele van de beste strandclubs van het schiereiland. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Ortakent ook vrij centraal, waardoor er genoeg mogelijkheden zijn om ook af en toe naar het stadscentrum van Bodrum af te reizen.

Turgutreis

Een van de verste plekken van het centrum van Bodrum is Turgutreis. Bij binnenkomst op het schiereiland heeft Turgutreis zelfs zijn eigen verkeersborden, waardoor het lijkt alsof je in een heel andere stad terecht komt. De Turgutreis-regio heeft ook een enorme omvang met meerdere buurten binnen het district. Turgutreis is van de oudste regio’s die is ontwikkeld voor residentiële huisvesting en daarom zijn er veel betaalbare accommodaties te vinden. Je moet er echter wel rekening mee houden dat hier, in vergelijking met de nieuwere gebouwen in andere regio’s, de huizen een heel stuk ouder en dus minder luxe zijn. Gelukkig heeft Turgutreis ook veel positieve eigenschappen. Zo heb je een hardloop- en fietspad langs de kust, een jachthavenhuis, restaurants, cafés en autovrije aangelegde parken, waar je heerlijk rustig kan picknicken. Bovendien ligt Turgutreis tussen Akyarlar, dat bekend staat om zijn wilde en uitgestrekte stranden en Gümüşluk, een kleine wijk met een overvloed aan restaurants en cafés. Perfecte locatie dus!

Wonen in Bodrum: Turgutreis

Gümüşlük

De wijk Gümüşlük is zeer klein, maar maakt dat meer dan goed met haar overvloed aan restaurants en cafés. Voor velen die deze plek voor het eerst zien, ziet het strand eruit als een wonderland van kleuren. De Boheemse sfeer van de kust kan je het gevoel geven dat je ergens anders bent. Alleen al door deze gevoelens is Gümüşlük een zeer gewilde regio voor huurders die hier voor langere periode willen verblijven.

Yalıkavak

Yalıkavak is een van de meest ontwikkelde regio’s buiten het stadscentrum. Je vindt hier een jachthaven, meerdere verschillende gebieden vol met restaurants en cafés, meerdere strandclubs en voetgangerspaden. Daarmee is Yalıkavak echter ook behoorlijk duur, daarentegen vind je hier wel weer elk denkbaar type accommodatie.

Türkbükü

Deze regio is berucht vanwege de verkoop van het duurste fastfood van het land, waarmee ze de hele zomer de krantenkoppen halen. Türkbükü wordt beschouwd als de meest luxe regio van Bodrum, waar beroemde mensen hun zomer komen doorbrengen. Hierdoor is het begrijpelijkerwijs wel lastiger om een huurwoning te vinden. Ook heeft deze plek minder permanente bewoners dan andere regio’s in de buurt, waardoor het er in de winter behoorlijk stil kan zijn. Het is echter wel een geweldige plek om één dagje heen te gaan en te kijken hoe de beroemde mensen hun vakantie vieren. Expats blijven hier vaak van weg en geven liever de voorkeur aan de goedkopere buurten van Gündoğan en Torba, die zich aan weerszijden van deze plek bevinden.

Meer weten over een huis huren in Turkije? Wij hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet!

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER