Helaas kennen we niemand die geëmigreerd is naar het buitenland, of het nu naar Turkije of een ander land is, die kan zeggen dat werkelijk alles goed gegaan is bij het emigratieproces. Nee, iedereen heeft wel fouten gemaakt. De een heeft een huiveringwekkend verhaal, de andere heeft het dan over kleine details die ze liever anders had willen doen. Dat niet alles goed gaat, is ook niet zo gek. Vaak is het iets wat je voor het eerst doet en je gaat wonen in een land wat je eigenlijk pas echter leert kennen als je er eenmaal woont. Bij alles wat je moet regelen, kan gewoon niet alles 100% goed gaan. Je wil natuurlijk het risico wel zo klein mogelijk houden en daarom lees je hier alles over de 8 veelgemaakte fouten bij emigreren naar Turkije.

1. Procedures, regelgeving en bureaucratische rompslomp

We hebben allemaal in het leven wel eens te maken met bureaucratische rompslomp. Als je echter gaat emigreren, wen er dan maar vast aan dat iedereen in deze rompslomp wordt meegezogen. Het uitschrijven in Nederland, het openen van bankrekeningen, het aanvragen van een verblijfsvergunning (ikamet), het verhuizen van huisdieren en het bezit van een auto kunnen zo maar onderwerpen zijn die te maken krijgen met deze administratieve rompslomp.

In Turkije kunnen regels ook best wel snel veranderen. Veel emigranten naar Turkije gaan eerst verhuizen en denken dan pas aan alle procedures en wetten. Een paar jaar geleden kon dit nog, nu raden wij dit echt af. Tegenwoordig krijg je bijvoorbeeld ook steeds moeilijker een ikamet, toch lastig als je alles al hebt opgegeven in Nederland. Wacht dus niet tot je aankomt en blijft de regelgeving een stap voor. Onderzoek altijd vooraf en zorg dat je anticipeert op toekomstige hindernissen om stress te voorkomen. Sluit je in ieder geval aan bij onze facebookgroep, waar wij proberen om alle nieuwe regelgeving constant te updaten.

2. Financiële situatie

Tegenwoordig schatten veel mensen de kosten van levensonderhoud in Turkije verkeerd in. Helaas is Turkije niet meer zo goedkoop als dat het was en kom je met een inkomen van rond de 500 euro in de maand niet ver meer. Zeker niet als je ook nog een woning moet huren. De huurprijzen in Turkije zijn namelijk de laatste twee jaar ook ontzettend hoog geworden.

Zorg er in ieder geval voor dat je van te voren een beetje hebt uitgezocht hoeveel iets kost. Wat ben je kwijt aan woonkosten, verzekeringen en boodschappen? Hoeveel geld leg je opzij om leuke dingen te doen? Om je een handje te helpen, hebben wij een overzicht gemaakt ‘Cost of Living in Turkije‘. Hier vind je een beetje een richtlijn met welke kosten je rekening moet houden, hoe hoog die kosten zijn en hoeveel geld je minimaal nodig gaat hebben om in Turkije redelijk normaal te kunnen leven.

3. De taalbarrière

Veel Nederlanders die in Turkije wonen, hebben moeite om Turks te leren. Dat is niet zo gek, want de meeste die de stap maken, zijn gepensioneerden. Wetenschappelijk is aangetoond, hoe ouder je bent, hoe lastiger het is om een tweede taal te leren. Laat je daardoor vooral niet afschrijven. Het leren van de taal is als emigrant zo enorm belangrijk, zeker in een land als Turkije, waar echt lang niet iedereen een woordje Engels spreekt.

Snel Turks leren: Dit zijn de 8 beste manieren

4. In de vakantiemodus blijven hangen

De meeste van ons worden op vakantie verliefd op Turkije vanwege het heerlijke weer, het buitenleven, de sfeer en het relaxte leven. Op het moment dat je ook daadwerkelijk naar Turkije bent geëmigreerd, kan je merken dat je hier na verloop van tijd genoeg van hebt. Elke dag hetzelfde doen, elke dag op het strand liggen, dit kan natuurlijk ook behoorlijk vervelen. Zorg voor een goede balans tussen praktisch en genieten Met zoveel tijd over, is het ook het ideale moment om bijvoorbeeld een hobby op te pakken waar je vroeger te weinig tijd voor had. Zorg in in ieder geval dat je iets omhanden hebt, zowel overdag als in de avond.

5. Geen interesse in het land

Niet iedereen die naar Turkije emigreert doet dat vanwege de liefde voor het land/ Er zijn er ook zat die alleen maar emigreren vanwege hun pensioen en omdat Turkije een relatief goedkope keuze is. Dat mag, dat is niet per definitie heel erg. Toch zal een emigratie soepeler gaan als je een beetje interesse hebt naar de Turkse cultuur, de geschiedenis en het eten.

Huis kopen in Turkije

6. Ergeren aan de Turkse levensstijl

STOP! Niet doen. Zodra jij je daar aan gaat ergeren, wordt het leven in Turkije er niet leuker op. Turken zijn nou eenmaal berucht omdat ze te laat komen opdagen en gemaakt afspraken en beloften vergeten, wen er maar aan. Je kan schreeuwen, je kan lopen tieren, het veranderd uiteindelijk niets. Dit is iets wat je gratis krijgt bij een emigratie naar Turkije .

7. Cultuurshock

De cultuurshock mag je zeker niet onderschatten. Je moet wennen aan een nieuwe wereld waarin je opeens bent beland, de vaak drukkende hitte, maar ook aan de mensen om je heen en hun andere manier van leven. Alles is anders, de omgeving maar ook zoiets simpels als eten of de taal die wordt gesproken. Helemaal niet zo gek dus, dat je overdonderd kan zijn door je emigratie naar Turkije en dus last kan hebben van een cultuurshock. Geef jezelf de tijd om te wennen. Mensen hebben over het algemeen de capaciteiten om zich aan te passen, ook al voelt dat misschien niet altijd even makkelijk.

8. Een digibeet zijn

Heb je in Nederland moeite met de digitaliseren? Vind je het werken met een telefoontje of online app af en toe toch nog best wel lastig? Dan kan dat in Turkije nog best wel een dingetje worden. Hier zijn namelijk de meeste apps die je nodig hebt in het Turks en hebben ze geen Engelse vertaling. Online apps in Turkije gebruik je onder andere voor overheidszaken (e-Devlet), het maken van ziekenhuisafspraken (e-Nabiz) en je bankzaken. Zorg ervoor, als je nu al weet dat je niet zo handig bent in de digitale wereld, dat je een vertrouwenspersoon in Turkije vindt die jou daarin kan ondersteunen.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER