Als je in Turkije wil wonen, heb je een geldige zorgverzekering in Turkije nodig. Ook als je een ikamet wil aanvragen, zul je een zorgverzekering moeten aantonen. Wat zijn precies de mogelijkheden voor Nederlanders en wat is de beste keuze?

Welke verzekeringen zijn er in Turkije:

  • SGK (Zorgverzekering vanuit de Turkse staat)
  • Volledige particuliere zorgverzekering
  • Zorgverzekering alleen voor een ikamet

1. Alles over de SGK (Zorgverzekering vanuit de Turkse staat)

De SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) is de ziektekostenverzekering vanuit de overheid die het hele gezin dekt en maandelijks wordt betaald. Om een SGK verzekering aan te vragen, moet je je melden bij het lokale SGK-kantoor. Er zitten wel wat voorwaarden aan:

  • Je moet één jaar in het bezit zijn van een geldig verblijfsvergunning.
  • Als je getrouwd bent met een Turk of als je Nederlandse partner een SGK verzekering heeft, kan je simpel worden bijgeschreven op de polis.

Nederland heeft ook een verdrag gesloten met Turkije omtrent de zorgverzekering. Dit betekent dat jouw Nederlandse zorgverzekering ook geldig is in Turkije. Neem vanuit Nederland een N111 formulier mee, deze kun je opvragen bij de zorgverzekeraar. Met dit formulier meld je je vervolgens bij het SGK-kantoor. Helaas geeft niet elke Nederlandse zorgverzekeraar zo’n formulier af, waardoor je dus alsnog een particuliere verzekering af moet sluiten voor het aanvragen van een ikamet.

Wat wordt vergoed vanuit de SGK?
  • Kankerbehandelingen worden alleen vergoed voor nieuw ontdekte kankersoorten. Als je al eerder kanker hebt gehad in hetzelfde deel, dan wordt dit niet vergoed.
  • Als je hartproblemen ontwikkeld tijdens je verzekeringsperiode, dan wordt dit vergoed. Zijn de problemen echter van daarvoor, dan wordt dit niet vergoed.
  • Je bent volledig vergoed zoals elke Turkse burger (opticien, tandarts etc.)
  • Als je intensive care zorg nodig hebt, maar het staatsziekenhuis is vol, dan wordt je kosteloos geholpen in een privéziekenhuis.
  • Hogere prijzen vragen aan buitenlanders is niet toegestaan.
  • Ziekenhuisvertalers zijn niet beschikbaar als je via het SGK verzekerd bent. Deze zijn alleen voor toeristen. Neem dus iemand mee, als je de Turkse taal niet machtig bent.
  • Sinds 2017 worden behandelingen van chronische ziektes, die al bestonden voor je verzekerd werd via het SGK, niet meer vergoed. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk.

Heb je problemen met ziekenhuizen met betrekking tot betaling, dan neem je alle papieren mee naar het SGK-kantoor. Zij zullen dan bemiddelen.

Bij welke zorgverleners kan je terecht?

Met een SGK ben je altijd verzekerd van gratis zorg bij staatsziekenhuizen en klinieken. Sommige privéziekenhuizen zijn ook aangesloten bij het SGK. Vaak betaal je dan wel een kleine bijdrage, wat neerkomt op tussen de 30% en 70% van de kosten van de behandeling.

Hoeveel kost de SGK?

Alleenstaanden of gehuwden buitenlandse stellen betalen voor deze verzekering een maandelijkse premie van 2401 lira (vanaf juli 2023). Kinderen onder de 18 vallen automatisch onder de polis van hun ouders. Volgens de Turkse wet kunnen alleen gehuwden profiteren van een gezamenlijke polis. Ongehuwden stellen worden niet erkend volgens de Turkse wet en moeten dan ook alle twee een aparte verzekering afsluiten. Krijgt één van de stellen in de tussentijd een AOW of pensioen in Nederland, dan moet de andere een eigen verzekering afsluiten. Het is aan jezelf om de SGK hiervan op de hoogte te brengen. Als je dat niet doet, dan moet je alsnog daarna de gehele achterstallige premie betalen.

SGK terwijl je op een nieuwe ikamet wacht

Als je ikamet verlopen is en je zit in het proces van vernieuwen, dan ben je in die tussentijd niet verzekerd. Zodra je ikamet namelijk afloopt, wordt je automatische uitgeschreven bij de SGK. In die periode moet je dus zelf opdraaien voor de ziektekosten, deze kun je later wel weer indienen, zodra je weer opnieuw verzekerd bent. Als je je nieuwe ikamet ontvangt, ga je naar het SGK om je opnieuw te registreren.

Hoe kun je de SGK verlaten?

De SGK verlaten kan alleen in de volgende gevallen:

  • Je moet kunnen aantonen dat je een particuliere verzekering hebt afgesloten.
  • Als je hebt besloten om Turkije definitief te verlaten (Je het dan een officiële brief nodig van het migratiekantoor waarop staat dat je je ikamet hebt geannuleerd).
  • Met een overlijdensakte.
AOW en SGK verzekering

Turkije en Nederland hebben samen een verdrag. Dit betekent dat als je een AOW of andere uitkering krijgt en verhuist naar Turkije, dat je recht hebt op medische zorg op kosten van Nederland. Dit regel je via het CAK.

2. Volledige particuliere zorgverzekering

Een andere optie is een volledige particuliere zorgverzekering. Er zijn ontzettend veel aanbieders in Turkije met verschillende prijzen en polissen. Ook zijn er tussenpersonen die een verzekering voor je kunnen regelen. Ook hierbij geldt dat behandeling van ziektes die al bekend zijn, niet vergoed worden door de verzekeraar.

Particuliere zorgverzekering alleen voor een ikamet

Er bestaan ook particuliere verzekeringen die puur en alleen kunnen worden afgesloten voor het aanvragen van een ikamet. Uiteraard heb je hiermee wel een beperkte dekking. We raden dit alleen aan om te doen als je bijvoorbeeld nog een zorgverzekering in Nederland hebt lopen. Mocht je pech hebben en echt iets krijgen, dan ben je in ieder geval goed verzekerd. Let op: Als je een ikamet voor één jaar aanvraagt, dan moet deze verzekering ook precies één jaar lopen. Is op het moment van de aanvraag de verzekering nog maar zes maanden geldig, dan krijg je alleen voor die periode een ikamet.

Familiedokter (Aile Hekimligi Birimi)

Iedereen die in het bezit is van een ikamet, heeft recht op een familiedokter. Het onderzoek hier is gratis, de dokter stelt een diagnose en schrijft eventueel medicijnen voor. Ook kun je hier gratis bloedprikken. De familiedokter zit in elk dorp en het is heel makkelijk om je aan te melden. Hiervoor neem je je paspoort en ikamet mee en laat dit zien bij de balie. Heb je e-devlet, dan kun je dit ook zelf doen via e-nabiz. Open de e-nabiz app en zoek even naar het woord ‘change’, waar dit staat verschilt per apparaat waar je mee inlogt. Je gaat naar de volgende pagina, waar je bij het keuzemenu kiest voor ‘reason’, hier klik je op ‘Aile hekimligine ilk defa kayit’, wat nieuwe registratie betekent. Vervolgens vul je alles in en ben je aangemeld bij een familiedokter.

SHARE

BERICHTEN DIE JE OOK LEUK VINDT

LAAT EEN REACTIE ACHTER